Patrik Nilsson kommunalråd ( S )

Städning i kommunens regi

 Vi socialdemokrater tillsammans med vänsterparitet beslutade igår på kommunstyrelsen att ta över städningen i kommunens regi. Under två år så har städningen av kommunens lokaler utförts av en privat entreprenör. Denna period har varit fylld av problem, kontroller och merarbete för kommunens tjänstemän. Det är lagt ner obeskrivligt med timmar för att få det att fungera och vad det har kostat kommunen är svårt att uppskatta, Men – minst 500 000 kr. Ingen skugga ska falla på de städerskor som jobbat för entreprenören, de har gjort allt vad som krävts.

Avtalet med entreprenören gick ut vid årsskiftet men kommunen förlängde till den 31/3, det fanns möjlighet att utnyttja hela optionsåret för 2013. Kommunens tjänstemän har tagit fram ett underlag och belyst fördelar och nackdelar samt en kostnad för respektive alternativ. De har även använt en utomstående konsult som räknat. Båda dessa underlag visar att kommunen kan utföra städningen 200 000 kr billigare än nuvarande entreprenör. För mig vad det då ett väldigt lätt beslut att städningen ska skötas av kommunen. Kommunen sparar pengar, vi får kontroll och kan själv rätta till när det inte fungerar, vi kan nyttja resurser på ett effektivt sätt samt vi slipper lägga ner kraft och energi på att kontrollera någon annan utförare. 

Kommunen kommer från och med den 2 maj att ta över städningen. När kommunen upphandlade städet 2010 och beslutade att en privat skulle sköta städet så ansåg den förra majoriteten att det inte var en fullmäktigefråga. Jag anser att nu när det är det omvända att kommunen tar tillbaka städet så ska inte frågan behövas avgöras i kommunfullmäktige, Men jag ska kolla vad juridiken säger för säkerhetsskull. 

2 kommentarer

  1. Pirjo Pyykkönen

    Bra jobbat Patrik!
    Jag blev så glad för detta, skärskilt för fd.städerskornas skull.Nu har dom möjlighet och få tillbaka jobbet som dom gjorde så många år.
    Glada hälsningar från en pensionär som jobbade också som städerska i kommunhuset innan förändringen kom.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.