Patrik Nilsson kommunalråd ( S )

Arbetskläder till barnomsorgen

Nu inför vi arbetskläder för utomhusbruk till medarbetarna inom förskola, fritids och familjedaghem. Vi socialdemokrater tycker detta bör vara en självklarhet.

På kommunstyrelsens dagordning på tisdag till veckan är en punkt att kommunen ska införa arbetskläder för utomhusmiljö till barnomsorgen. Det här är en fråga som facket och medarbetarna inom barnomsorgen drivit i många år. Vi har behandlat det i personalutskottet och där föreslår vi styrelsen att säga ja till utomhuskläder.

Jag anser att det är en självklarhet att säga ja till detta förslag. Framför allt för en bättre arbetsmiljö för barnskötare, förskollärare, fritidspedagoger m.m. som i dag måste använda egna kläder.

Men det är också viktigt ur ett jämställdhetsperspektiv. I manliga yrken så handlar det ofta om skyddskläder och då är lagstiftningen tydlig – arbetsgivaren ska stå för skyddskläder. Medan det inom kvinnliga yrken är det inte lika tydligt och arbetsgivaren måste inte stå för arbetskläder. Därför känns det riktigt bra att vi nu i ett första steg kan erbjuda kommunens medarbetare i förskolan, familjedaghemmen och fritidspedagoger möjlighet till arbetskläder för utomhusbruk.

2 kommentarer

  1. Marianne Hägglund

    Det är jättebra, men vi är många som efterlyser varma stövlar och riktiga vinterkläder också.
    Vi är ju ute en hel del med barnen även när det är vinter och kallt./Marianne

    • Patrik Nilsson (inläggsförfattare)

      Tanken är att ni ska kunna dessa medel till riktiga vinterkläder. Robertsfors kommun är med på samma upphandling som Umeå kommun så liknande förutsättningar kommer att gälla hos oss. Hur detta ska gå till blir tillsammans med era förskolechefer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.