Patrik Nilsson kommunalråd ( S )

Alliansens svek!

När jag läser Lars Bäckströms bloggar så ger han sken av att ibland är Centern i regering och ibland är dom det inte. Men Lars det är ditt parti centern som sitter i regeringen och har så gjort i 7 år. Ni har regerat Sverige i snart två mandat perioder och ni måste ta ansvar för den politik ni bedriver. Alliansens företrädare liksom Lars Bäckström vill gärna slippa det ansvaret och hellre titta bakåt i historien och skyller på socialdemokraterna. Ni har fått förtroendet att leda Sverige och då måste ni ta ansvar! Men när alliansen prioriterar skattesänkningar framför förstärkningar i välfärden så förstår jag att det blir jobbigt.

 

Fakta kvarstår, Robertsfors kommun likt många andra kommuner har fått mindre i statsbidrag de senaste sju åren med alliansens politik. Robertsfors kommun får idag 3,9 miljoner mindre i statsbidrag om man jämför med 2006 samtidigt som lönerna ökat med över 20 %. Stockholmskommunerna har fått ökade anslag!

 

Runt om i Sverige blir kommun efter kommun tvungen att höja kommunalskatten för att klara äldreomsorg och skola. Borgarna genomför jobbskattebidrag på jobbskattebidrag men skickar inte med några medel till kommunerna.

 

Riksdagen har för några veckor sedan klubbat igenom ett nytt skatteutjämningssystem. Robertsfors kommun får några miljoner mer 2014 jämfört med 2013 vilket är glädjande men det motsvarar inte på långa vägar vad det borde vara.

 

Vi socialdemokrater i Robertsfors kommun tror på framtiden och för kommunen. I mätning efter mätning ser vi att kommunen blir bättre och utvecklas åt rätt håll. Vi socialdemokrater kommer att fortsätta vårt arbete med en seriös och ansvarsfull ekonomisk politik där vi gör rätt prioriteringar och satsningar och som möjliggör fortsatt utveckling av vår kommun. Socialdemokraterna i riksdagen har varit drivande för att få igenom ett nytt skatteutjämningssystem, däremot vände vi oss mot den extra miljard som enbart delades ut till Stockholmskommunerna!!! Den miljarden borde ha fördelas ut till landets samtliga kommuner och landsting.

 

Att AFA försäkringen har slagit i taket och att de görs återbetalningar till kommunerna är helt i sin ordning men det är när året är slut, är av engångskaraktär och kan inte användas till nästa års driftbudget.

 

Sverige och Robertsfors kommun behöver en ny regering som ser till medborgarnas bästa. Där välfärd prioriteras före skattesänkningar för dem som tjänar bäst. En Socialdemokratisk regering med finansierade åtgärdspaket i välfärden innebär förstärkningar inom skola, äldreomsorg, handikappomsorg. Det innebär att vi inte på samma sätt behöver trolla med knäna utan kan fortsätta utveckla och förbättra i vår kommun där kvalité i verksamheterna är det viktigaste.

En kommentar

  1. Per-Ola Moström

    Jag har lagt in den här kommentaren på Lars Bäckströms blogg.Vi får se om han släpper igenom den:

    En rättelse:
    Vilka märkliga beräkningar som Ni gör! Arbetsgivaravgiften var 2005 32,46% och är idag 31,42%.
    Alltså ca 1% lägre – inte 3%.
    Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Arbetsgivaravgifter_i_Sverige

    Och när det gäller AFA-pengarna så är det en återbetalning från 2005-2006! Alltså inget som har med Alliansregeringen att göra. De 11 miljarderna utbetalas 2013 och förbättrar förstås bokslutet. Men egentligen hör det hemma 2005-2006.

    Kolla själv:
    http://www.skl.se/vi_arbetar_med/ekonomi/budget_och_planering/nyhetsarkiv-budget-och-planering/aterbetalning-fran-afa-forsakring .

    Det gäller att hålla ordning på siffrorna….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.