Patrik Nilsson kommunalråd ( S )

Element six

Igår tisdag var jag tillsammans med kommunchef Karl-Johan Bergmark och oppositionsrådet Lars Bäckström inbjudna kl. 14,30 att träffa den nya Vd:n på Element six. Vi gick dit med positiva känslor att E6 ville föra en nära dialog med kommunen och att vi från start skulle få träffa nya chefen. Den nya chefen fick vi träffa men i samma stund som han presenterade sig meddelande han beskedet att koncernledningen hade beslutat att stänga fabriken inom två år…….

Beskedet kom verkligen som en blixt från klar himmel. Vi var på företagsbesök för två månader sedan och då var allt positivt. Ökade orderböcker och de som var korttidsanställda skulle få längre kontrakt!

Nästan alla som bor i kommunen har någon relation till fabriken. Den har alltid funnits! Farmor, släkt, vänner eller bekanta. Ja alla känner vi någon som arbetar/arbetat på fabriken. När jag fick beskedet så blev det en riktig kalldusch, en chock. Sedan började telefonen gå varm i tre timmar. Alla media hörde av sig och skulle ha en kommentar…… Senare blev jag ledsen och en stund senare på kvällen förbannad och idag är jag mer fylld av kamp och att det här ska vi fixa.

Det många journalister frågar är: Vad kan kommunen göra? Det korta och ärliga svaret är, Ingen aning! Vi har aldrig blivit ställda för något liknande. Men att vi ska göra något är helt klar. Jag har redan varit i kontakt med landshövding Magdalena Andersson, chef för arbetsförmedling och region Västerbotten m.m. Vi kommer att tillsätta en arbetsgrupp som får ta fram en strategi och en handlingsplan. Jag vägra gå med på att Irland eller Sydafrika ligger närmare marknaden än Robertsfors. Vi har en fungerande infrastruktur och en helt annan teknisk historia än både Irland och Sydafrika och det viktigaste, kompetensen och kunskapen finns här i Robertsfors och det ska vi använda oss av.

Trots att det nu är väldigt mörkt och deppigt så måste vi nu knyta näven, dra åt skorna och jobba hårt. Tillsammans ska vi reda ut denna storm!

 

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.