Patrik Nilsson kommunalråd ( S )

Sjukvårdslyft

Sjukvårdslyft med traine och utbildning.

Ytterligare en framtidsreform för att förbättra kvaliteten och säkra den framtida personalförsörjningen inom hälso- och sjukvården. Antalet anställda i kommuner och landsting har minskat under de senaste åren i förhållande till befolkningen i Sverige. Färre anställda behöver göra mer. Det påverkar personalens arbetsmiljö, men också kvaliteten i vården. Samtidigt går många ungdomar arbetslösa och många av dem vill arbeta inom välfärden.

Vi investerar 700 miljoner kronor i traineejobb för att 5 000 ungdomar ska få chansen till jobb och utbildning i sjukvården. Jobben kombineras med relevant yrkesutbildning med inriktning omvårdnad eller administration. Syftet är att ungdomarna ska ta steg på vägen mot utbildning till undersköterska eller medicinsk sekreterare.

Fler utbildningsplatser till sjuksköterska och specialistsjuksköterska
Dessutom investerar vi i fler utbildningsplatser på både grundutbildningen och specialistutbildningen för sjuksköterskor. Vi vill öka antalet utbildningsplatser på sjuksköterskeprogrammets grundutbildning med 700 platser och med 600 utbildningsplatser på specialistutbildningen och 250 platser på barnmorskeprogrammet. Vi vill även göra en särskild satsning för att säkerställa kvaliteten på utbildningen. Förslaget i sin helhet beräknas kosta drygt 200 miljoner årligen när platserna är fullt utbyggda.

Den här satsningen är mycket viktig för oss i kommuner och lansting då det råder brist på personal. Att utbilda folk för de jobb som finns inom offentlig sektor har varit helt ointressant för högeralliansen. Det här är arbetsmarknadspolitik. Den har saknats i 8 år.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.