Patrik Nilsson kommunalråd ( S )

Näringslivsutveckling

Igår presenterade svenskt näringsliv den årliga rankingen. Robertsfors fortsätter att klättra och stiger med 47 placeringar. Vi ligger nu på 165 plats. Om vi jämför oss med andra kommuner i Västerbotten så ligger vi på 4:e plats. Bjurholm toppar följt av Umeå och Nordmaling. Kommunen har högre ambitioner och vi kommer fortsätta att prioritera näringslivsutveckling. Det finns inget självändamål att ligga högt i ranking, däremot vill vi skapa ett så gynnsamt klimat för näringslivet som möjligt. Allt ifrån korta handläggningstider till bra service. En av de viktigaste frågorna som vi jobbar med är naturligtvis företagsetableringar i Element six lokaler.

För att utveckla kommunens näringslivsarbete ytterligare så har vi skapat en tjänst som näringslivsstrateg. Kommunens näringslivsarbete har ofta skett i projektform med olika personer involverade. För att få bättre kontinuitet och systematik så känns det riktig bra att vi nu permanentat tjänsten som näringslivsutvecklare.

Ett stort förbättringsarbete är kommunens egna upphandlingar. I Svenskt näringslivs ranking så ser man att företagarnas syn på kommunens upphandlingar har sjunkit de senaste åren. Vi har nu styrt upp detta arbete och framgent så kommer alla kommunens upphandlingar att gå genom näringslivsutvecklaren och tillväxtutskottet. Allt för att öka kompetensen och skapa bättre förfrågningsunderlag så att upphandlingarna blir så bra som möjligt och att vi skapar förutsättningar för de lokala näringslivet att vara med och lägga anbud. Vi fortsätter med företagsbesök och träffar ca 5 företag i månaden. Igår besökte vi Nordik predator i Ånäset som tillverkar och säljer lockpipor för jakt. De exporterar till 28 länder. Riktigt imponerande! Vi träffade även de nya ägarna på Lufta camping. De ser bara möjligheter och kommer att påbörja renoverings och förbättringsarbete omgående. Det ska bli spännande att följa deras utveckling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.