Elbilsbloggen

Mp och bränsleskatten

Världen står inför en klimatkatastrof. Det kommer att bli översvämningar, orkaner, extrema regnstormar, torka och störningar i världshandeln. Effekterna kommer att bli värre och värre så att en ordnad världscivilisation blir svår att upprätthålla. Miljöpartiet vill som en av många åtgärder höja skatten på fossila drivmedel (Bensin och Diesel) med ca 1,5 kr per liter.

Jordens medeltemperatur kommer att ha stigit med mer än 2 grader från dagens värde redan före 2050. Temperaturökningen i norra Sverige kommer att vara minst dubbelt så stor, 4-5 grader. Årsmedeltemperaturen för Sverige har redan stigit med drygt 1,5 grader under perioden 1970-2014 (44 år) (Källa: SMHI).

Förbränningen av fossila bränslen (kol, olja, naturgas) ökar med i genomsnitt 4,7% per år med motsvarande ökning av atmosfärens koldioxidhalt. Ökningstakten har varit sådan under hela 1900-talet och fram till idag (Källa:IPCC). Koldioxidhalten i atmosfären har ökat från 230 ppm år 1900 till drygt 400 ppm idag. Koldioxidhalt och temperatur ökar snabbare och snabbare (exponentiell tillväxt)

Följderna av klimatförändringen kommer att märkas inom det närmaste årtiondet med översvämningar, orkaner, extrema regnstormar, torka, svält, klimatflyktingar och störningar i världshandeln. Effekterna kommer att bli värre och värre så att en ordnad världscivilisation blir svår att upprätthålla.
Vi måste på alla sätt försöka motverka händelseförloppet.
Därför har Miljöpartiet föreslagit följande åtgärder för Sverige:

 • minska bilismen och fördubbla kollektivtrafiken,
 • höja bensinskatten med en ”klimathundring”, och
 • ge bonus till moderna energisnåla bilar och ta ut en avgift på gamla energislösande bilar.

Skräckpropagandan mot Miljöpartiets förslag riktar in sig på ”klimathundringen”. Den motsvarar en höjning av literpriset på bensin och diesel med ca 1,5 kr per liter. Samtidigt föreslår vi en ökning av miljöbilspremien till 50000 kr. Personligen anser jag att premien för elbilar bör ökas till 80000 kr. Denna gröna skatteväxling bör konstrueras så att den är kostnadsneutral, dvs så att staten och medborgarna, i genomsnitt, varken vinner eller förlorar intäktsmässigt.

18 kommentarer

 1. Carl-Axel Otterhall

  Hej.
  Ni Miljöpartister tror att ni kan rädda hela världen genom att straffbeskatta bilismen i Sverige!!! Även om Sveriges glesbygdsbefolkning (vilket väl snart är verklighet i denna vansinnesjakt ni går i spetsen för) tvångsförflyttas till tätorter där det finns kollektivtrafik så skulle det göra varken till eller från när det gäller jordens miljöförstöring!!!

  Har du någonsin grubblat över vad alla kalhyggen ställer till med? Skövlingen av regnskog?

  Har du någonsin grubblat över hur mycket du får köra med din bil för att motsvara utsläppet av vad ETT flygplan som passerar över oss avger? Tidvis är det militärövningar här uppe och då flygs det minsann rejält!

  Har du någonsin grubblat över vilka ”miljökatastrofer” dessa förbaskade vindsnurror skapar? Allt från tillverkning och transporter hit upp till den markförstörelse som ju ska göras maskinellt? Det finns ju i dag kärnkraft och vattenkraft!!! Varför inte lägga elcertifikatpengarna dit? Eller förlägga snurrorna där den energi som produceras i Sverige inte räcker till! Då skulle vi inte behöva miljöförstörare i vårt land!!!

  För mig är det mycket tydligt att Miljöpartiet är det mest fientliga och farligaste partiet för glesbygden! Och jag förstår ärligt talat inte att det överhuvudtaget finns NÅGON som vill bo i glesbygden som stöder Mp! Det är för mig en gåta:)

  Att det sedan inte finns ett enda annat parti som agerar för en positiv utveckling i glesbygden är en annan sak! Förmodligen är vi för få väljare och för mycket utspridda för att något parti ser oss som en tillgång de år det är val. De är nog mera fokuserade på de tätbefolkade områdena.

  Men återigen…ni miljöpartister jobbar hårdast för att kväva och döda glesbygden med erat fokus på drivmedel vilket är ett måste både för person- och lastbilar i glesbygden = vår överlevnad!

  Så ser i alla fall jag på saken:)

  • PAP (inläggsförfattare)

   Jag håller med om att alla partierna har en tendens att prioritera storstadsproblem och storstadsväljare. Vi är bara ett par hundra tusen renodlade landsbygdsbor kvar i Sverige.
   Läs mitt inlägg på den här bloggen som jag gjorde den 30 april så förstår du att jag är bekymrad över situationen, inte bara för landsbygden utan även för människorna i storstadsområdena.
   Vi miljöpartister (och alla andra) måste tro att vi kan rädda världen och Sverige. Om vi inte tror det så är allt meningslöst.
   Genom att rädda Dorotea kommun så bidrar vi till att rädda världen. Genom att eliminera vårt fossilbränsleberoende bidrar vi till att rädda världen. Genom att sträva mot ett hållbart och robust Sverige bidrar vi till att rädda världen.

   • Carl-Axel Otterhall

    Hej igen:)

    Jag vill jättegärna läsa din blogg från den 30 april men jag hittar den inte. Jag hittar inget ”Arkiv” på den här sidan så vad jag förstår har jag endast möjlighet att läsa dina 5-6 senaste bloggar.

    Eller är det jag som inte förstår hur jag ska hitta äldre blogginlägg:) Kan du hjälpa mig på något vis?

    • PAP (inläggsförfattare)

     Inlgget syns inte längre i ”Senaste inläggen”. Bläddra ner till botten av bloggen. Inlägget heter ”Landsbygden är Sveriges räddning”

     • Carl-Axel Otterhall

      I botten på bloggen finns inget för mig läsbart. Det jag har längst ner är ”Nytt från vk.se”.

     • PAP (inläggsförfattare)

      Jag menar botten på hela bloggen (Vänsterkolumnen), inte högerkolumnen.

     • Carl-Axel Otterhall

      I vänster kolumn finns absolut ingenting ”på min sida” av din blogg? Detta verkar lite mysko.

     • PAP (inläggsförfattare)

      Jag har gjort om lite. Se om du hittar allt nu. Du måste stänga kommentarerna för att se resten av bloggen.

 2. Mr Cool

  Varför kategoriserar du klimatflyktingar såsom ett hot medans MP välkomnar ekonomiska sådana? Varför är det ett problem att det blir minus 34 i stället för minus 36 på vintern? Om det blir varmare så minskar ju utsläppen för uppvärmning eller hur? Men om du tror att världens undergång fördröjs bara för att en glesbygdsbo pungslås med svindyra pålagor för bilismen så får du väl tro det. I länderna runtomkring oss fortsätter livet som vanligt medans Svensson skall kväsas enligt er tro. Sverige står för en flugskit av världens utsläpp men ni får väl ägna er åt att tvångsinföra avgasrenare på gräsklippare.

  • PAP (inläggsförfattare)

   Jag använder inte ordet ”hot” för någon av effekterna. Det är givetvis ett hotfullt med orkaner, regnstormar, torka osv. Även flyktingar kan bli ett hot och ställa till oreda i samhället om de är tillräckligt många samtidigt. Anta att hela den europeiska atlantkusten blir dränkt, Hamburg, Rotterdam, Antwerpen, så att det på ett dygn kommer 3 miljoner flyktingar, varav 500 000 kommer till Sverige. Det blir kanske lite hotfullt. Extrem torka kan medföra att 10 miljoner spanjorer måste tas om hand av övriga EU, det kan också bli ganska besvärligt att ordna.
   Jag menar att vi i Sverige måste skapa ett robust samhälle, t ex med nära 100% självförsörjningsgrad så att vi klarar störningar i världshandeln eller matbrist i omvärlden. Vår försörjningsgrad är för närvarande ca 13%.

   • Mr Cool

    Självförsörjande säger du men har du någonsin funderat VARFÖR vi importerar bl.a. livsmedel. Jo, det är därför att det är mycket billigare att importera och för dyrt att producera i Sverige. Det du och MP då vill göra är helt enkelt att minst fördubbla matkostnaderna för Svensson. Bensinen skall bli dyrare, miljöskatter, höjda skatter etc. Det föranleder krav på löneökningar vilket i sin tur gör att vår exportindustri får konkurrensproblem eftersom våra produkter och tjänster blir för dyra. Det är exporten som betalar vårt välstånd om du inte visste det.

    Sen talar du om 500000 flyktingar till Sverige och den kvoten är redan uppfylld och MP vill bara ha hit fler och då helst folk från MENA som ibland varken kan läsa eller skriva. Det tar enligt offentligt statistik c:a 9 år innan en invandrare får ett arbete och innan dess skall denne leva på bidrag. Nuvarande påfyllningstakt innebär att vi inom en tioårsperiod har sisådär 1 miljon människor som skall försörjas på bidrag. Men enligt MP så är det bara att höja skatterna men jag kan försäkra att det kommer inte att räcka utan en standardsänkning på vård, skola och omsorg är då ett måste.

    MP:s ide om förhandlingssoldater är intressant där man med blommor i håret och fredsvisor får motståndaren att genast lägga ned vapnen. Skicka genast en pluton till Ukraina. Ibland undrar man vilken fantasivärd ni lever i.

 3. krassoklarsynt

  Hej, Carl-Axel!

  Maken till trångsynt och egocentrisk kommentar har jag inte stött på. Jag anser precis som du att man kan vara kritisk till MP men av helt andra skäl.
  I den mån du överhuvud taget tänker så verkar tankarna mest handla om dig själv och möjligen din ekonomi , vilket är ynkligt och direkt enfaldigt.

  Idag finns det ett stort överhängande problem och det är att medeltemperaturen ökar på denna planet. Denna temperaturökning, om den får fortsätta, kommer att leda till att mänskligheten upphör att existera. Kring detta råder inget tvivel, i stort sett alla forskare är eniga om detta.

  Det enda sättet att hejda den pågående temperaturökningen är att minska utsläpp av växthusgaser, företrädesvis koldioxid och för att lyckas med det så måste vi alla (även ni stackare som bor på landsbygden) använda mindre fossila bränslen t.ex. bensin, diesel, kol och naturgas.

  Ett bra sätt att få bilister att sluta använda fossila bränslen är att höja priset på bränslet och samtidigt subventionera inköp och användande av bilar som inte släpper ut växthusgaser. Så i detta fall gör MP helt rätt.

  Man behöver inte vara ”raketforskare” för att inse ovanstående, det är snarare så att man måste vara rikligt utrustad med tomrum i sitt huvud för att missa poängen: förändra eller dö!

  Det kan för en glesbygdsbo möjligen te sig dystert eller orättvist eller omöjligt eller vad som helst men det förändrar inte faktum: vi har inget val vi måste sluta använda fossila bränslen överallt, i glesbygd i storstäder, till havs och i luften om vi inte lyckas med det.. då dör vi.

  Det kommer att bli svårt men med tanke på alternativet så tycker jag att vi ska försöka.

  Jag är, till skillnad mot PAP, inte det minsta sentimental gällande Västerbottens inland eller övrig landsbygd, om det inte går att leva där utan att bränna fossila bränslen så får man bo någon annanstans.

  Sammanfattningsvis:
  Vi har inget val, vi måste sluta använda fossila bränslen så försök att se möjligheter i stället för att gnälla eftersom det inte förändrar något i sak.

  • Carl-Axel Otterhall

   ”Har du någonsin grubblat över vad alla kalhyggen ställer till med? Skövlingen av regnskog?

   Har du någonsin grubblat över hur mycket du får köra med din bil för att motsvara utsläppet av vad ETT flygplan som passerar över oss avger? Tidvis är det militärövningar här uppe och då flygs det minsann rejält!

   Har du någonsin grubblat över vilka ”miljökatastrofer” dessa förbaskade vindsnurror skapar? Allt från tillverkning och transporter hit upp till den markförstörelse som ju ska göras maskinellt? Det finns ju i dag kärnkraft och vattenkraft!!! Varför inte lägga elcertifikatpengarna dit? Eller förlägga snurrorna där den energi som produceras i Sverige inte räcker till! Då skulle vi inte behöva miljöförstörare i vårt land!!!

   För mig är det mycket tydligt att Miljöpartiet är det mest fientliga och farligaste partiet för glesbygden! Och jag förstår ärligt talat inte att det överhuvudtaget finns NÅGON som vill bo i glesbygden som stöder Mp! Det är för mig en gåta:)”

   Är ovanstående egocentriskt, trångsynt eller har med min ekonomi att göra? Sista stycket har du svarat på i fanatisk miljöpartistisk anda! Men har du svar på de första tre funderingarna jag ställde till PAP?

   Ska ni miljöpartister i Sverige förändra/förbättra jordklotets klimat så fattar jag baske mig inte varför ni fokuserar på det pyttelilla i sammanhanget. ”En piss i Mississippi” är vad ni fokuserar på!!! Det är jag absolut INTE beredd att ställa upp på och anser inte heller att det är egocentriskt. Och jag är INTE beredd att lämna den plats som jag bor på och trivs allra bäst på för ER politiks skull!!!

 4. krassoklarsynt

  Suck!!!
  Jag vet inte riktigt var jag skall börja. Min första tanke var ”Har han över huvud taget läst det jag skrivit? Han citerar sig själv varefter han hänger upp sig på att jag tycker att han är egocentrisk”

  Här förklarar jag att om vi inte gör något så kommer mänskligheten att dö ut men det som stör dig är hur jag beskriver ett av dina karaktärsdrag!?

  Jag skulle kunna låta mig nöja med detta som förklaring till varför du är egocentrisk men jag tänker förtydliga detta ännu mer inom kort.

  Först vill jag bara klargöra att INTE är miljöpartist. Miljöpartiet för en spretig politik som har vissa förtjänster men också idéer som är alldeles tokiga som att lägga ned kärnkraften t.ex. De pratar också om grön skatteväxling men jag hör inga konkreta förslag.

  Jag tycker att all skatt på ”plug-in” elbilar borde tas bort. Så gör de i Norge och helt plötsligt blir Tesla den mest sålda bilen. Gör det möjligt för ”vanligt folk” att byta bil till en riktig miljöbil och höj skatten på fossilt bränsle. Då kan du köpa en ny bil för 220000,- som du kan köra för 2 kr/mil.

  Du skriver ”tror att ni kan rädda hela världen genom att straffbeskatta bilismen i Sverige”. I en diskussion om rädda värden så gnäller du om att du får det några hundralappar dyrare per månad. Det är vad jag menar med egocentrisk!

  Du skriver ”Även om Sveriges glesbygdsbefolkning tvångsförflyttas till tätorter där det finns kollektivtrafik så skulle det göra varken till eller från” d.v.s. ni är så få i glesbygden så vad ni gör spelar ingen roll. Det är trångsynt att bara se sin lilla ”täppa” och inte det stora sammanhanget. Alla måste bidra!

  För att du skall få lite perspektiv Carl-Axel:
  Vägtrafiken utgör ca 30 % av Sveriges koldioxidutsläpp, inrikesflyget ca 0.9 % och utrikesflyget ca 3.7 %. Markanvändning och skogsbruk ger ett negativt bidrag på ca 57 % (d.v.s. det minskar utsläppen med 57 %). [Källa:ekonomifakta.se]

  Missförstå mig inte, vi måste minska våra utsläpp av växthusgaser inom alla sektorer men vägtrafiken är den i särklass största enskilda sektorn.

  Du skriver: ”Ska ni miljöpartister i Sverige förändra/förbättra jordklotets klimat så fattar jag baske mig inte..”

  Här har vi problemet med dig, det är inte miljöpartister, moderater, socialdemokrater, de enfaldiga eller någon annan grupp som skall förändra. Det är VI.. alla måste förändra!!!

  Det mest häpnadsväckande med hur du skriver i ditt svar är att du inte inser faran: vårt samhälle håller på att gå under.

  Du pratar om ”en piss i Mississippi och att det fokuseras på det pyttelilla i sammanhanget”. Det är tråkigt om regnskogen försvinner och att vi har kalhyggen och vindsnurror i våra skogar men här kan man verkligen snacka om en piss i Mississippi jämfört med en total kollaps av samhället och kanske allt mänskligt liv.

  Fokusera på det som är viktigt först och rädda regnskog, kalhyggen, grodor eller vad du vill när vi har säkerställt att våra barn har en värld som går att leva i.

  • Carl-Axel Otterhall

   Mitt sista inlägg för nu tycker jag att vi lämnar PAP:s blogg.

   Tänk vad siffror kan fascinera vissa. Du verkar ha koll på dem så jag har ett par funderingar till dig. Du nämner VÄGTRAFIK i Sverige. Hur fördelas dessa 30% koldioxidutsläpp mellan personbilstrafik och tung trafik i glesbygden? Tror du att jordens upptagningsförmåga (egen ”sanering” vad gäller diverse föroreningar samt vatten) förändras på något sätt av alla dessa kalhyggen? Har du överhuvudtaget sett ett kalhygge?

   Nu vill jag inte ha ”pust och stön” till svar utan konkreta svar. Jag kan tillägga att jag tar mitt ansvar för miljön!!! Har minskat bilkörningen med över 50%:) Tyvärr tror jag inte att det märks speciellt mycket i den globala mätningen. Tror inte det heller skulle vara speciellt märkbart om ALLA PRIVATBILISTER i glesbygden i Sverige gjorde likadant. Jag tänker på hur det ser ut i de riktigt stora städerna! Jag vidhåller att det är en ”piss i Mississippi” ni fokuserar på!

 5. krassoklarsynt

  Jaha, du förnekar dig inte!

  Jag vet inte om du anstränger dig för att inte förstå eller om det kommer alldeles naturligt för dig.

  Skälet till att jag suckar är att det känns lite som att stå i en brinnande lada och försöka rädda en åsna som vägrar att gå ut genom porten p.g.a. att det brinner i väggarna bredvid. Det är enda vägen ut men åsnan drar och stretar emot för den inser inte att enda vägen ut är genom den brinnande porten.

  Jag skriver i klartext att vi måste minska alla utsläpp av växthusgaser. Du vill ha konkreta svar säger du.. kan det bli mer konkret!?

  Som jag påpekat tidigare så är utsläppen av växthusgaser den enskilt viktigaste frågan just nu därför att den frågan kommer att förändra våra livsbetingelser på ett katastrofalt sätt och det är snart försent att göra något åt det.

  Av det skälet så är frågor om regnskogar och kalhyggen av sekundär betydelse men det är klart att om man kan låta bli att hugga ner regnskogen och hitta ett smartare sätt att bedriva skogsbruk så är det positivt. Men man kommer inte ifrån att det är ”en piss i Mississippi” jämfört med att minska utsläppen av växthusgaser (där vägtrafiken utgör den största andelen) eftersom det är avgörande för vår hela existens och det avgörs nu hur det kommer att vara för nästa generation.

  Och ja, Carl-Axel, jag har spenderat åtskilliga somrar med att plantera skog på kalhyggen så jag vet hur de ser ut men det hindrar inte mig från att prioritera bland de problem som vi har idag.

  Du hänger upp dig på om utsläppen kommer från några få i landsbygden eller från vilka delar av samhället som utsläppen kommer. Det spelar ingen roll hur utsläppen fördelas, alla utsläpp måste bort och alla måste bidra så mycket de kan.

  Du har minskat din bilkörning med 50 %, det är jättebra, om alla gjorde det så skulle vi ha tagit ett stort kliv mot lösningen.

  Det finns idag teknik, elbilar, som fungerar praktiskt och miljömässigt så därför skall vi använda dem och staten skall premiera att de används. Så skall vi göra inom alla sektorer och alla måste göra precis allt som var och en kan (som du har gjort med din bilkörning) utan att ”ge upp” för att det känns otillräckligt.

  Vi skall använda elbilar så långt det är möjligt både bland personbilar och inom godstransportsektorn. Det måste bli dyrare och ”sämre” att använda fossilt bränsle för alla, även om det känns som att gå genom en brinnande port, för det är den enda vägen som leder till en beboelig värld.

 6. Pingback: Jag fattar ingenting!!! | I min lilla värld…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.