Mer till höginkomsttagare – mindre till sjukvård

Igår presenterade regeringen sin budget. Återigen är det skattesänkningar som gäller och återigen går dessa skattesänkningar främst till höginkomsttagare. Fler kronor till de som har många kronor, färre till de som har färre. Saknar du jobb eller är sjuk får du ingenting. Av det så kallade reformutrymmet går största delen till skattesänkningar. Även om regeringen säger att de ger pengar till skola så handlar det om växelpengar i sammanhanget.

Anmärkningsvärt är att de lånar pengar, skuldsätter oss medborgare, för att sänka skatten. Så har de gjort förr också, 1994, och den socialdemokratiska regering som kom efteråt fick börja med att sanera ekonomin.

Blir det några pengar till hälso- och sjukvården då? Nej, inte vad vi vet. Om det skulle komma något blir det symboliskt. De fortsätter därmed den inslagna vägen att minska pengarna till skola, vård och omsorg. För Västerbottens läns landsting innebär det att vi även fortsättningsvis måsta klara kostnadsökningar i form av löner och nya mediciner helt på egen hand.

Den här utvecklingen är oroande. Regeringen avhänder sig ansvar för att finansiera välfärden. Kommuner och landsting måste då höja skatten för att klara sig. Det slår mot alla inkomstskikt. Vips, är skattesänkningen uppäten för vanligt folk. De enda som i slutändan fått en sänkning är de rikaste, genom sänkt statlig inkomstskatt. Och på kuppen har vi fått mindre resurser till välfärden.

Vi behöver en ny regering för att kunna garantera jobben och utvecklingen i landstingen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.