Fler vårdplatser i Sorsele

Vi socialdemokrater i landstinget avser att öka antalet vårdplatser i Sorsele. Flera utvärderingar visar på att ett behov av det.

När vi tidigare minskade antalet platser fanns en låg beläggning på dem i Sorsele. Det var också i samband med att vi reducerade antalet vårdplatser i hela länet för att få ordning på ekonomin. Sedan dess har vi följt frågan och ser nu ett behov av att justera.

I Sorsele är vi dessutom tillsammans med kommunen inne i en process av att fördjupa samverkansmodellen. Det är jättebra. Vi hoppas att ökningen av antalet vårdplatser också ska bidra till att uppmuntra en fortsatt utveckling. Även i Sorsele går vi mot att få en samverkanslösning som liknar de i Malå och Storuman. Det här är ytterligare ett steg på vägen.

Här följer det pressmeddelande vi skickade ut tidigare idag:

Pressmeddelande från Socialdemokraterna i Västerbotten 2013-09-30

Landstinget utökar antalet vårdplatser i Sorsele

Utvärderingar visar att det finns ett behov av att landstinget utökar antalet vårdplatser på Sorsele sjukstuga.

– Vi avser därför att utöka antalet vårdplatser i Sorsele till fyra stycken. Ambitionen är att fortsätta stärka samverkan och vi tror att det här kommer att bidra till detta, säger Peter Olofsson, landstingsråd (s).

I samband med projekt balans – landstingets strukturförändring från sjukhusvård till primärvård – minskades antalet vårdplatser på Sorsele sjukstuga från sex till två stycken. Orsaken till detta var låg beläggning samt att antalet vårdplatser i hela länet reducerades.

I Sorsele arbetar kommunen och landstinget med att utveckla en samverkanslösning med gemensam vårdavdelning på sjukstugan. I samband med att kommunen bygger om lokalerna för att få plats med all sin äldreomsorg, så kommer de anpassas ytterligare för att underlätta samverkan. Förhoppningen är att hitta en lösning där det specifika antalet platser inte är det viktiga, utan de gemensamma vårdplatserna möjliggör att kommunen och landstinget kan täcka upp för varandra utifrån behov. I Malå har en liknande lösning genomförts.

– Samverkanslösningens framgångsreceptet ligger i att vårdplatserna bedrivs med en personalsamverkan och innebär inga merkostnader för kommunen. Både kommunen och landstinget vinner på samverkan men framförallt gynnar det våra medborgare, säger Caisa Abrahamsson, kommunalråd (s).

– Vi uppmuntrar och tror på utvecklingen i Sorsele. Samverkan möjliggör att långsiktigt kunna bevara vårdplatser långt ut i organisationen. För dem som har längre till sjukhus är det framför allt en fråga om trygghet, men det är också en lösning för att kunna vårda nära. Vi vill att det ska finnas vårdplatser på sjukstugorna, de är viktiga. Förutsättningen för det är att vi kan ha samverkan med kommunerna om dem, avslutar Peter Olofsson.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.