Landstingsbudget 2014

Idag presenterade vi i landstingsmajoriteten vår inriktning i budgetförslaget för 2014.

Vi väljer att satsa mest på våra hälsocentraler och sjukstugor, men också på bland annat psykiatrin. Vi prioriterar dessutom löneökningar för sjuksköterskor som ett led i att klara framtida rekrytering.

Flera landsting höjer nu skatten. Stödet från regeringen avtar och landsting runt omkring i Sverige dras med underskott. Även vi kommer att höja skatten. Men inte för att täcka ett underskott, utan för att möta det minskade statsbidraget på 360 miljoner vi får i utjämningssystemet. Och det är en viktig skillnad. Vi har i övrigt en ekonomi i balans.

Skattehöjningen kommer att ske i två steg för att möta den successiva minskningen av statsbidraget. Vi höjer med 50 öre nu och 50 öre 2017.

Utöver det finns ett utrymme för satsningar. Att vi har det utrymmet beror på att vi har lyckats komma ur vårt tidigare underskott. Det känns bra. Det gör att vi har koll på läget och dessutom kan göra medvetna insatser. Vi väljer fortsatta satsningar på primärvården eftersom vi vill stärka den nära vården, det är viktigt för jämlikhet och tillgänglighet, och vi gör det för att fortsätta omstruktureringen.

Vi kallar budgeten för ”Helhetsansvar för framtidens behov med långsiktiga lösningar”.

I samband med fullmäktige presenteras budgeten mer i detalj.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.