Varför skattehöjning i landstinget?

Det senaste förslaget till utjämningssystem innebär att Västerbottens läns landsting får minskade statsbidrag med 360 miljoner kronor. Det kommer att slå mot oss successivt under några år.

Därför höjer vi skatten. Och vi gör det också stegvis med en höjning på 50 öre 2104 och en höjning på 50 öre 2017.

De moderatstyrda kommunerna runt Stockholm och även Stockholms läns landsting vill inte vara med och bidra till ett utjämningssystem. Trots att de är rikast i Sverige och därför kan ha lägst skatter vill de inte dela med sig. Så för att de överhuvudtaget ska delta i utjämningssystemet har den moderatledda regeringen avsatt en miljard kronor för kompensera dem. En miljard går alltså till de redan rikaste. Detta samtidigt som vi i Västerbotten får minskat statsbidrag på 360 miljoner.

Det är med kluvna känslor vi höjer skatten. Det är nödvändigt för att klara utmaningarna, och för oss socialdemokrater är välfärden mycket viktig. Men samtidigt vet vi att när vi höjer skatten så slår det mot alla. Och när regeringen samtidigt sänker skatten mest för de rika innebär det att vanligt folk får betala med skattehöjningar för att de rikaste ska få skattesänkningar. Det är moderat omfördelningspolitik i ett nötskal.

Men i landstinget är vårt huvudansvar att garantera alla en god hälso- och sjukvård. För oss går det först och vi höjer därför skatten. Vi kan också göra höjningen med vetskapen om att vi i övrigt har ordning och reda på ekonomin. Skattehöjningen kommer att gå till att säkra verksamheterna.

Se eller lyssna på intervjuer angående vårt förslag till budget 2014 i länkarna nedan.

Tv4 Umeå 22/10

P4 Västerbotten

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.