Vad döljer sig bakom siffertrixet?

Regeringspartiernas mixtrande med siffror går vidare.

I Norran försöker Kristdemokraterna sig på konststycket att få skattesänkningar och mindre pengar till välfärden att framstå som mer pengar till välfärden. Ungefär som att säga att en lönesänkning skulle innebära en lönehöjning. Om någon övertygas låter jag vara osagt, men jag tror uppriktigt sagt inte att särskilt många känner igen sig i bilden av att välfärden badar i pengar. För det gör den inte heller, vilket är uppenbart för den som följer debatten. När KD nämner siffror tar de inte hänsyn till inflation, löneökningar och större befolkning, vilket trixar till det. Inte heller berör de konsekvenserna för den enskilde, för ekonomin och för välfärden av att arbetslösheten ökat under högerregeringen.

De skiftar istället fokus genom att framhålla andra reformer de genomfört. Men då reformer som ratats i utvärderingar eftersom de är både dyra och ineffektiva.

Jag har respekt för att KD och övriga i högerregeringen vill förändra samhället. Att de inte tycker att jämlikhet är viktigt, att de hellre ser marknad än generell välfärd och att de vill beskära demokratins räckvidd till förmån för individers plånboksbeslut.

Men Socialdemokraterna vill se motsatsen och väljer istället jobb, utbildning och välfärd före skattesänkningar.

En kommentar

  1. Marianne R Johansson

    Riktigt bra skrivet!
    Särskilt glädjande att en Socialdemokrat höjer rösten, då jag annars oftast upplever er som alldelens för svaga i debatten! Skönt att någon vågar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.