Regeringens skattesänkartaktik

I Sverige vill folk ha en generell välfärd som fördelas efter behov. Svenskar stödjer också att vi har hög skatt om den går till välfärden, samt att de som har mer pengar betalar mer i skatt. Men det vill inte Moderaterna. Så för att kunna sänka skatten, och mest för de rika, och få folk att acceptera det, säger regeringen att de sänker skatten mest för de fattiga. De säger en sak, men gör en annan.

Regeringens inkomstskattesänkningar fungerar ungefär så. Exempelvis: låt säga att den som tjänar 10000 får en skattesänkning på 5 procent, medan den som tjänar 30000 får en skattesänkning på 3 procent. Då har den med lägre inkomst fått större skattesänkning – eller? Ja, det stämmer i procent. Men inte i kronor – och det är kronor vi handlar för. I kronor räknat får den som tjänar 30000 en större skattesänkning, nämligen 900 kronor, och den som tjänar 10000 får en mindre, 500 kronor. Den som tjänade mer, fick också mer i plånboken i skattesänkningen.

På det här sättet går skattesänkningarna till de rika. Men regeringen säger tvärtom, och vänder på procent och kronor. I verkligheten ser fördelningen av skattesänkningarna ut såhär:

image

image

2 kommentarer

  1. Erik

    Vi rika som bland annat genom övertidsarbete kan komma över den numera ökända brytpunkten vid inkomster på ungefär 36 000 kr per månad tar hellre ut ersättningen för övertid i ledighet. Och på vår ledighet reparerar våra cyklar och bilar och hus i stället för att betala duktiga hantverkare och därmed behöver vi inte bidra till ökad sysselsättning och i förlängningen mer skatteinkomster. Nä, politikerna på den vänstra sidan verkar inte vara nöjd förrän alla betalar 100 procent i skatt:(

  2. Johan

    Fast med en socialdemokratisk politik så får vi betala mer skatt allihop, så hur jag som lågavlönad får mer i plånboken med er politik är en gåta. Det viktiga när det gäller vänsterpolitik är som vanligt att dom med mycket till varje pris ska få mindre, inte att dom med lite får mer.

    Sedan låter det i det här inlägget som att en skattesänkning är ett privilegie och någonting man vill ha, vilket är lite bisarrt motsägelsefullt att skriva som socialdemokrat när man utger sig för att vilja betala betydligt mer skatt än man gör.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.