Skatt som gungor och karuseller?

Dagens industri, DI, skrev häromdagen en artikel om att skatten höjs på många håll nästa år. Det känns lite som att det handlar om gungor och karuseller. Tjäna in på gungorna det du förlorar på karusellen.

Regeringen sänker skatten. Pengar till välfärden tryter. Då måste kommuner och landsting höja istället.

Men skillnaderna från ett nollsummespel är dock flera. För det första blir det större regionala skillnader och större skillnader mellan fattiga och rika kommuner/landsting om de själva måste stå för mer av finansieringen. För det andra har staten till skillnad från kommuner och landsting fler sätt att ta in skatt på än inkomstskatten, vilket skulle kunna ge en bättre fördelningspolitik. Till sist, och möjligen viktigast; de skattesänkningar som regeringen gör är främst riktade till de rika, medan skattehöjningarna som kommunerna och landstingen gör är lika alla. Resultatet blir en omfördelning till de rikas fördel.

Nästa år höjs skatten för 31 procent av medborgarna, 106 av landets 290 kommuner påverkas, enligt DI. Regeringen måste ta mer ansvar för välfärdens finansiering och fördelningen måste se bättre ut, enligt mig.

En kommentar

  1. Ann-Britt Törnkvist

    Helt riktigt om nu alla kan läsa detta tror jag att det bör vara uppfattat som det är skrivet.
    Bra, inga krångligheter och låt gärna detta komma ut till alla gärna med deras dagliga post.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.