Fyra punkter för en bättre sjukvård

Idag presenterar Socialdemokraterna fyra punkter för en bättre sjukvård i landet. Det handlar om mer resurser, tillgänglighet, kompetens och forskning.

Sjukvården är en grundbult i vårt välfärdssamhälle. Regeringen har lagt 130 miljarder kronor på skattesänkningar istället för satsningar på välfärden. Det är oroväckande och får konsekvenser. Skattesänkarpolitiken är verkningslös och behöver brytas.

Socialdemokraterna tillsatte 2013 en arbetsgrupp som skulle titta på vilka huvudprioriteringar som behövs inom hälso- och sjukvården. Jag har själv ingått i gruppen och idag överlämnade vi en rapport till Socialdemokraternas partistyrelse.

Huvudprioriteringar
– Mer resurser och tid för vård – låt proffsen vara proffs
– Jämlik och tillgänglig vård
– Personalens kompetens avgör vårdens kvalitet
– Forskning och samverkan för medicinska framsteg i vården

Socialdemokraterna sätter jobb och välfärd framför skattesänkningar. Vi behöver en regering som ger hälso- och sjukvården möjligheter att utvecklas.

5 kommentarer

  1. PATRIK

    jämlik och tillgänglig vård? du får förklara! gäller det i vid kust endast eller?? Om du nu står för detta verka då för detta som du hittills har verkat ser S huvudprioriteringar just nu ut som enbart valfläsk! Vi i inlandet köper inte det i alla fall

    • Peter Olofsson (inläggsförfattare)

      Idag fördelar vi resurserna i länet efter behov och förutsättningar. Den fördelningen gör att vi ger mer resurser till medborgare i inlandet jämfört med kusten. Det står vi upp för och det bidrar till att göra vården jämlik och tillgänglig i hela länet. Vi är stolta över att vi har tre akutsjukhus i länet och minst en hälsocentral/sjukstuga i varje kommun. Hälsocentralerna/sjukstugorna har ett brett uppdrag för att kunna tillgodose många behov tidigt. På sjukstugorna i Malå, Sorsele, Storuman, Vilhelmina, Dorotea och Åsele har vi också personalsamverkan med kommunerna så vi kan ha vårdplatser på en gemensam vårdavdelning. Glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman är världsledande på att utveckla vård i glesbygd och vi är i färd med att utveckla ett liknande centrum i Vilhelmina. NUS – som nyss utsetts till landets bästa universitetssjukhus – är ett högspecialiserat regionsjukhus för hela Norra Sverige.

  2. Pingback: Kris i cancervården | #SFramtidHalland

  3. Kenth

    Hej Peter! Jag undrar hur långt Ni kommit i planeringen av nybyggnation av vårdavd. i Dorotea? Vem skall bygga? Har det över huvud taget diskuterats med Dorotea Kommun ang. den frågan? Det verkar finnas många frågetecken som jag tycker Ni borde stå upp och förklara för Kommuninnevånarna som i slutändan får betala via skattsedlarna…/ Ke4nth

    • Peter Olofsson (inläggsförfattare)

      Diskussioner mellan oss och Doroteas kommunledning har förts länge och förs hela tiden. Båda vill att vi samordnar verksamheterna för att vi ska kunna bevara och utveckla vårdplatserna. Det viktiga är att det sker på ett bra sätt, både för verksamhetens innehåll och för att det ekonomiskt ska bära sig på lång sikt. Därför får verksamhetens innehåll styra, medan lokalfrågan kommer i andra hand.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.