Vad är Vårdval och Hälsoval?

I samband med diskussionerna om distriktssköterskemottagningarna i Vilhelmina har frågorna varit många om hur vårdvalet och hälsovalet fungerar i länet.

Den moderatledda regeringen införde krav på att alla landsting ska inrätta vårdval med fri etablering inom hälso- och sjukvården. När det infördes i Västerbotten kallades det för Hälsoval.

Regeringens tanke med införandet av vårdval och fri etablering var att antalet privata hälsocentraler skulle öka. Dessa har dock i stort sett bara etablerats i städer med många listade, där underlaget är stort och möjligheten till att tjäna pengar är större.

Vårdvalet innebär att varje patient har rätt att välja hälsocentral. För varje registrerad patient får hälsocentralen en ”peng”, vilket innebär att det behövs tillräckligt många patienter för att kunna ha en fungerande hälsocentral. Ett problem med detta system är att i glesare delar av länet är antalet patienter inom området på gränsen till för få.

För att få en bättre fördelning efter behoven i länet utformade vi i Västerbotten en egen profil på vårt Hälsoval. Vi väljer att ge mer pengar till patienter som bor långt ifrån ett sjukhus, är äldre och har sämre socioekonomi. Vi vill kunna erbjuda god och jämlik vård i hela länet och lägger därför in denna omfördelning.

Men vi kan däremot inte styra resurser till en särskild hälsocentral/sjukstuga eller länsdel, eftersom lagstiftningen säger att vi måste göra samma beställning överallt. På så sätt innebär reglerna som regeringen införde en trubbighet, med hinder för oss att styra helt efter behoven så som de ser ut på olika håll. Västerbottens egna modell med Hälsoval är vårt sätt att få bättre fördelning efter behov. Vid ett regeringsskifte vill vi Socialdemokrater förbättra fördelningen efter behov ytterligare genom att göra så att landstingen själva får styra över etableringarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.