Vår glesbygdssjukvård intresserar hela världen

Hälso- och sjukvården som vi bedriver i glesbygd väcker stort intresse. Representanter från andra landsting reser hit för att lära sig mer och nyfikenheten på hur vi lyckas ligga i utvecklingens framkant kommer från alla möjliga håll i världen. Jag var bland annat på en konferens nyligen där jag fick flera frågor.

Det är roligt. Arbetet med Glesbygdsmedicin i Storuman har hållit på länge och är mycket framgångsrikt. I Vilhelmina är det på gång. Förutsättningarna utifrån verksamhet och vårdnivå är dessutom samma i de övriga sjukstugorna, i Dorotea, Malå, Sorsele och Åsele. Så möjligheterna är stora att utvecklingen sprider sig om potentialen tas tillvara.

Först och främst är det såklart en tillgång och en trygghet för medborgarna. Men arbetet med telemedicin är nog till och med att betrakta som en blivande exportvara.

Att det är just i Västerbotten som utvecklingen går framåt är inte så konstigt. Här samverkar vi mellan landsting, kommun, näringsliv och forskning. Vi satsar på regional utveckling, infrastruktur och it-teknik. Vi drar åt samma håll. Dels för att vi ser behoven och tar utmaningarna i glesbygd på allvar, dels för att vi ser möjligheterna.

2 kommentarer

  1. Pelle

    Bra tänk!

    Satsa ännu MYCKET MER på telemedicin och dess kringområden.
    Det kommer garanterat spara pengar, stärka vården och generera arbetstillfällen!

    Det bästa jag hört från S på länge!

  2. Ulrika

    Kul med uppmärksamhet! Jag kan hålla med om att vi i stort (inom kommun, landsting, näringsliv och forskare) samverkar åt samma håll, men det får inte bli så att vi som tillväxtkommun blir ”storebror”, i negativ bemärkelse, åt de kommuner med befolkningsproblem som behöver hjälp och stöd vid triviala och förväntade resurser som anses som mänskligt krav hos gemeneman.

    Ulrika

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.