Hälso- och sjukvården är en framtidsbransch

Följande debattartikel har publicerats i dagens VK

Hälso- och sjukvården erbjuder ett spännande och varierat arbetsliv och har alla möjligheter att fortsätta gå framåt. Det är något som vi socialdemokrater vill ta tillvara. För att göra det behövs en stabil personalrekrytering.

Den moderatledda oppositionen i landstinget (VK 31/1) sätter sitt hopp till att de som arbetar i hälso- och sjukvården ska gå i pension senare. För oss socialdemokrater är det värdefullt om kompetent personal vill fortsätta arbeta efter 65, men det är ingen långsiktig eller tillräcklig lösning.

Vi vill framför allt se till utbildningsvägarna och utvecklingsmöjligheterna inom yrkena. Bland annat behövs fler platser på vårdutbildningarna, inte minst för att framöver komma åt bristyrkena. Den moderatledda regeringen hade möjlighet att tilldela fler platser vid vårdutbildningarna i Norra Sverige, men valde att inte göra det. Vi vill också arbeta med att vidareutbildningar erbjuds under hela arbetslivet inom hälso- och sjukvården. Oavsett var yrkeslivet börjar ska det finnas vägar att leta sig vidare i karriären.

Varje dag görs stora insatser av personalen för att utveckla hälso- och sjukvården. Det är en positiv kraft som behöver tas tillvara, både för de som arbetar och för branschen i stort. För oss socialdemokrater är den långsiktiga rekryteringen en viktig prioritering.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.