Huvudentreprenörsansvar – till slut

Strejken mellan byggnad och arbetsgivarna är avblåst sedan parterna enats om att att införa ett så kallat huvudentreprenörsansvar. Byggnads har kämpat för detta i ett helt år.

Bakgrunden är att det ofta finns flera företag som är igång samtidigt byggena. Det kan handla om att ett stort byggföretag köper in tjänster från mindre företag för att utföra vissa delar, alltså underentreprenörer. Problemet har varit att dessa mindre företag inte alltid följer de regler och avtal som parterna kommit överens om. Frågan har gällt vem som då ska ha det slutgiltiga ansvaret för att löner och arbetsvillkor i kollektivavtalet följs, även hos underleverantörerna. Det har tyvärr blivit vanligare att de företagen inte alltid är seriösa och att villkoren är sämre för de arbetarna.

Igår enades alltså parterna om att huvudentreprenören ska ha ansvaret även för de andra leden i byggprocessen. Det här gör att inte arbetare kan utnyttjas genom att ”någon annan” i ett annat led kan sänka priset genom att inte leva upp till avtalet.

Förstås är det en framgång för Byggnads. Men det är bra för ordningen och redan på hela arbetsmarknaden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.