Mediaskugga i Norrland

Jag har undertecknat en debattartikel om TV 4 beslut om att stänga ner lokalredaktionerna, hoppas att debatten tar fart och att Kulturminister Lena Adelsohn Liljerot kommer ut ur mediaskuggan och förklarar regeringens syn på frågan.

Mediaskuggan ritas med obetänkta beslut

Tack vare generösa politiska beslut är TV4 idag en vinstmaskin. Kraven har ända från början varit tydliga: lokala redaktioner med regional utsändning och en mångfald i programutbudet.
Trots det lägger TV4 ner sina lokala redaktioner och regional sändning med ett regionalt reklamutbud.

Hur är det möjligt var nog något vi alla ställde oss när beskedet kom. Dagen efter kan vi konstatera att beslutet är sanktionerat genom ett nyligen upprättat sändningstillstånd med en statlig myndighet, Myndigheten för radio och tv. I det nya tillståndet saknas kravet på lokala redaktioner och regional utsändning.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth uttalar att hon är överraskad. Men det förefaller osannolikt att en statlig myndighet kan göra en så drastisk förändring i ett avtal utan att ministern är vidtalad.

Norra Sverige med de fyra nordliga länen Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland förlorar fem lokala redaktioner: Luleå, Skellefteå, Umeå, Sundsvall och Östersund. Redaktioner som är och under många år varit en del i medielandskapet och bevakningen av regionens händelser. TV4s lokala redaktioner är en nödvändig konkurrent till SVT och annan nationell och regional media.

Redaktionernas närvaro har betydelse för den nationella rapporteringen från norra Sverige, men också i ett demokratiperspektiv som en granskare av skeenden inom inte minst den politiska sfären.

Man kan beskriva det likt en medieskugga som breder ut sig över norra Sverige när först TT lägger ner sina redaktioner i Sundsvall, Umeå och Luleå, SVT meddelar att man koncentrerar nyhetssändningen till Umeå och TV4 som tar bort sina lokala redaktioner och ersätta med 25 fasta inrikesreportrar på nio utvalda orter. Sundsvall är inte någon av de orterna

TV4s första sändningstillstånd tillkom efter politiska beslut, att öppna för kommersiellt finansierad Public Service-TV som ett alternativ i konkurrens med SVT. Kravet var tydligt om att upprätta lokala TV-stationer och regional utsändning.

Villkoren för innehåll och tid för reklam var från början skarpa, men har vartefter luckrats upp från 8 till 12 minuter och friare placering under programinslagen.

Våren 2012 ställde Miljöpartiet med Peter Eriksson en motion till riksdagen om att åter begränsa reklamtiden till 8 minuter.

Jan Scherman och TV4s vd Casten Almqvist uppvaktade KU den 8 maj med anledning av Miljöpartiets motion om vikten av att behålla den längre reklamtiden. Den ekonomiska betydelsen av längre reklamtid, var motiv för att behålla mångfalden i programinnehållet och bemanningen vid de lokala stationerna. Uppfattningen från parter som deltog vid informationen är att den hade betydelse för att motionen senare avslogs.

Fram till det nya sändningsavtalet upprättades har det funnits skrivningar som förhindrat TV4 att ta bort lokalredaktionerna. Nu är de borttagna och TV4 lägger ner alla sina lokala redaktioner.

Att en förändring i ett avtal som får så drastiska konsekvenser kan genomföras utan politisk debatt är obegripligt. Det borde helt enkelt inte kunna ske.

Intresset för lokala och regionala nyheter ökar i takt med internationalisering och globalisering. Människor blir allt mer intresserade av det som händer i sin hembygd. Därmed borde också den lokala och regionala mediebevakningen och tillhörande reklamintäkter ha utrymme att växa.

TV4 gör vinst på reklamintäkter genom sina lokala stationer, ändå väljer man att ta bort de lokala redaktionerna och den regionala sändningen.

I ett långsiktigt perspektiv är det svårt att förstå logiken, men kortsiktigt är det uppenbart att TV4 kan maximera vinsten genom att säga upp många medarbetare och avsluta kontrakt för sändning, lokaler och utrustning.

Den stora frågan är ändå, hur har regeringen och kulturdepartementet kunnat låta detta ske? Hur kan en statlig myndighet upprätta ett avtal som orsakar att 16 lokalredaktioner kan läggas ned i ett penndrag, helt utan politisk debatt?

TV4s enorma miljardvinster har tillkommit genom generösa politiska beslut. Nu tillåter regeringen att TV4 ytterligare kortsiktigt kan maximera vinsten utan att bidra till hela Sveriges utveckling.

För utveckling och tillväxt i Norra Sverige är det nödvändigt med nationell mediabevakning som är väl förankrad en lokal och regional kontext. Genom TV4 fanns ett fungerande avtal som i ömsesidighet gynnade såväl marknadskrafter som en bevakning av hela Sverige. Kan vi stoppa TV4s nedläggning av de lokala stationerna eller kan vi bygga upp något nytt?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.