Akutbil även i Umeå?

Jag har fått synpunkter på att man skall införa Akutbilen i Umeå och inte i Åsele. På sätt och vis har vi redan gjort det genom försöket med bedömningsbil. Men skillnaden är att bedömningsbilen i Umeå är bemannad med bara en person och riktas enbart mot mindre akuta behov. Akutbilen i Åsele har däremot samma medicinska omhändertagande och klarar av alla akuta behov, som våra övriga ambulanser i länet. Skillnaden är också att ambulanserna i Umeå har en nyttjandegrad på över 50% medan Akutbilen i Åsele har betydligt mindre tid i utryckning. Den låga nyttjandegraden för Akutbilen medför att vi kan hitta samverkan om personal tillsammans med Åsele kommun under den tid Akutbilen inte är i utryckning. Samverkanslösningen kring Akutbilen gör att den blir 1.5 miljoner billigare i drift än en ambulans, men med samma medicinska omhändertagande. Endast blåljusen skiljer dem åt. Att införa samma variant i Umeå är inte möjligt att göra tillsammans med Umeå kommun. Det viktiga nu är att vi kan genomföra ambulansutredningen och utvärdera våra olika ambulanslösningar för att under hösten eventuellt fatta beslut om något bör förändras.

2 kommentarer

 1. Daniel Olsson

  Det jag inte förstår är varför ”akutbilen” inte är försedd med blåljus/siren? Med tanke på att den åker på Prio1-larm där varje sekund kan vara viktig, så borde väl larmutrustningen vara därefter?

  Sen tycker jag personligen att benämningen ”akutbil” känns väldigt felaktig för det här fordonet. En akutbil är (i alla fall i övriga Sverige) en förstärkningsresurs bemannad med personal med högre medicinsk kompetens och som samarbetar med ambulansen på svårare sjukdomsfall och olyckor. Det som Åsele har är mer av en sjuktransportbil med vårdmöjligheter.

  Borde inte den personal som nu bemannar ”akutbilen” kunna bemanna en riktig ambulans i stället (för vad jag har förstått är det alltid en sjuksköterska med på larmen)? Det är väl inte bilen i sig som är besparingen utan hur den bemannas?

  • Peter Olofsson (inläggsförfattare)

   Var akutbilen utrustad med blåljus så skulle den ingå som alla andra ambulanser i gränslös dirigering. Detta innebär att den vid behov skulle larmas ut till både Jämtland Västernorrland och övriga Västerbotten. Det skulle då inte gå att beräkna tillgänglig tid och sälja tjänst till kommunen, den samverkan som finns idag.

   Mer information om akutbilen finns på Västerbottens läns landstings hemsida
   http://www.vll.se/default.aspx?id=65307&refid=65308

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.