Verkligheten talar emot M

Idag publicerade Folkbladet min replik på moderaternas insändare.

Det stämmer inte att vården har tillförts resurser av den moderatledda regeringen skriver landstingsstyrelsens ordförande Peter Olofsson (S) i en replik.

Moderaterna berättar i en debattartikel, Folkbladet 27/5, hur bra allting är i hälso- och sjukvården i Västerbotten. Det är förstås glädjande att de lyfter fram medborgarnas nöjdhet och höga förtroende.
Men tongångarna från Moderaterna är nya och handlar egentligen inte om att ge beröm, utan om att försvara sin regering. De vrider på statistiken för att ge en bild av att hälso- och sjukvården fått rejäla resurstillskott.

Samma metod har de för att försöka dölja misslyckandet med den höga arbetslösheten. Men åtta år av skattesänkningar sätter spår som Moderaterna får svårt att sopa igen.
För oss socialdemokrater i landstinget är det uppenbart att hälso- och sjukvården är ansträngd. Vi har behövt vända på varenda krona för att få ekonomin att gå ihop.

I första hand har vi försökt hitta nya sätt att organisera hälso- och sjukvården på, men vi har även varit tvungna att skära ner.
Idag är hälso- och sjukvården i Sverige underfinansierad och det finns en oro för hur det kommer att bli på sikt.
Motsättningen mellan Moderaternas retorik och verkligheten förstärks när vi tar del av regeringens senaste budget. Där fortsätter det ekonomiska stödet till hälso- och sjukvården att minska.
För Västerbottens del med ungefär 15 miljoner.

Vi socialdemokrater menar att det behövs en annan riktning. Mer personal krävs för att möta behoven. En god generell hälso- och sjukvård leder till ett mer jämlikt, jämställt och fritt samhälle.
Därför väljer vi att höja skatten i landstinget. Med en socialdemokratisk regering skulle vi dessutom få ytterligare resurser till hälso- och sjukvården i Västerbotten, motsvarande över hundra nya anställda.

Västerbotten och Sverige behöver inte mer skattesänkningar och nedskärningar. Nu behövs en politik som investerar i arbete och välfärd.
Peter Olofsson (S)
landstingsstyrelsens ordförande

2 kommentarer

    • Peter Olofsson (inläggsförfattare)

      Det är riktigt att att pengar till Kommuner och Lansting blivit högre över tid. Det man skall ta i beaktning är inflationen och att vi har blivit fler svenskar. Sjukvården utvecklas varje dag med nya behandlingsmetoder, nya mediciner och att vi får en äldre befolkning med större vårdbehov. Den kostnaden får vi ingen täckning för. Med en politik där man har prioriterat skattesänkningar för rika och inte sjukvård har skapat en underfinansierad sjukvård i Sverige. Detta faktum har SKL påpekat ett antal gånger.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.