Synen ska inte vara en klassfråga

Socialdemokraterna vill att alla ska ha rätt till att kunna tillgodogöra sig en fullständig utbildning. Det handlar om möjligheten att forma ett självständigt liv. Därför föreslår vi nu i samarbete med Unga Örnar i Västerbotten ett ökat ekonomiskt stöd för glasögon upp till 19 år.

Synen ska inte vara ett hinder för lärande. Men idag finns det många barn och ungdomar som inte kan tillgodogöra sig en fullständig utbildning på grund av nedsatt syn. Det utgör framför allt ett hinder för den enskilde men också en förlust för hela samhället att inte kunna ta tillvara på barns och ungdomars potential. Vi menar att utbildning är en rättighet.

Utbildning är en av de viktigaste faktorerna för möjligheterna i livet, att kunna arbeta och söka sig nya utvecklingsvägar. Det får inte vara så att människors förutsättningar till det ska styras av hur mycket pengar som finns i plånboken.

Unga Örnar i Västerbotten, som med ideella krafter organiserar läxläsning utanför skoltid, stöter ofta på problem med att elever inte ges rätt förutsättningar. För familjer med knappa resurser kan ett ökat ekonomiskt stöd för glasögon vara skillnaden mellan att kunna ge sina barn och ungdomar glasögon eller inte, och dessutom kunna göra det under hela skoltiden. Att ge ett ekonomiskt stöd för glasögon upp till 19 års ålder innebär att hela gymnasietiden täcks in.

Förslaget innebär ett stöd på minst 700 kronor för alla, till en beräknad kostnad på cirka 4 miljoner kronor för landstinget. Vi vill förverkliga detta stöd under nästa mandatperiod.

För oss är det här ett förslag som tydligt visar att jobb och skola hänger ihop. Välfärden ska göra alla människor friare. Synen ska inte vara en klassfråga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.