Höjd ambition för cancervården

Vi socialdemokrater har antagit fyra gemensamma regionala vallöften i alla landets 21 regioner och landsting. Dessa ska genomföras i Västerbotten om vi får förnyat förtroende nästa mandatperiod.
Ett av våra löften handlar om att alla ska få lika god cancervård, oavsett var i landet man bor eller vilken cancerform man har. Vallöftet innebär cancerbehandling inom 4 veckor.
Det skall bli verklighet, då vi sätter vården före skattesänkningar.

(S) löfte till alla cancerpatienter – behandling inom fyra veckor

Svensk cancersjukvård är världsledande. Men inom flera cancerformer är väntetiderna till behandling oacceptabelt långa. Ovissheten och bristen på besked skapar en stor otrygghet för de patienter som drabbas av denna väntan. Socialdemokraterna går därför till val på att alla S-styrda landsting och regioner ska garantera alla patienter behandling inom fyra veckor efter remiss.

Antalet cancerfall ökar och enligt utredningen ”En nationell cancerstrategi för framtiden” (SOU 2009:11) beräknas fallen fördubblas inom en 20-årsperiod, vilket kommer att ställa ännu större krav på hälso- och sjukvården. Det kommer att krävas ett nytt synsätt inom sjukvården där cancer generellt måste börja betraktas som en akut sjukdom, som till exempel hjärtinfarkt.

Sverige befinner sig bland landen med högst canceröverlevnad inom OECD. Sveriges placering har dock fallit över tid. Samtidigt visar ”Öppna jämförelser av hälso- och sjukvård 2013” att det finns skillnader mellan landsting i överlevnad och i tid till behandling för vissa cancerformer. Spridningen mellan landstingen tyder på att förbättringar inom cancervården är möjliga.

Vårt löfte handlar om att alla får en lika god cancervård, oavsett var i landet man bor eller vilken cancerform man har. En förutsättning för det är att svensk hälso- och sjukvård fullt ut finansieras gemensamt och fördelas efter behov.

Västerbotten uppvisar en hög kvalitet på vården. Skellefteå lasarett och Lycksele lasarett ligger bra till i nationell rankning och Norrlands universitetssjukhus fick i våras utmärkelsen Sveriges bästa universitetssjukhus.

För att Västerbotten län landsting ska kunna uppfylla löftet om behandling inom fyra veckor krävs det att en snabbare vårdkedja inleds för alla patienter med misstänkt cancer. Det behövs göras kartläggningar utifrån patientens väg i vården för att hitta förbättringsområden som kortar väntetiderna.

Att kunna upptäcka cancern tidigt är grundläggande för att förbättra överlevnaden generellt. Här finns också förbättringar att göra, som till exempel ett närmare samarbete mellan primärvården och slutenvården när det gäller handläggnings- och utredningsrutiner.

Vårdkedjan behöver bli mer sammanhållen och patientfokuserad än i dag. För att kunna driva den utvecklingen och förbättra cancervården, är satsningar på personalen och ökad bemanning de viktigaste insatserna. Vi socialdemokrater är beredda att ta ansvar för det på både nationell och regional nivå.

Socialdemokraterna i Västerbotten vill höja ambitionerna för cancervården och uppfylla löftet om behandling inom fyra veckor. Vi kommer att arbeta för en politik som drar åt samma håll i länet och i landet.

För oss socialdemokrater går välfärd före skattesänkningar. Därför satsar vi två miljarder extra per år till hälso- och sjukvården i Sverige, och vi höjer skatten i Västerbotten. Vi bygger trygghet.

Karin Lundström (S)
ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden Västerbottens läns landsting

Peter Olofsson (S)
landstingsstyrelsens ordförande Västerbottens läns landsting

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.