Medel före mål?

Att Säkra kompetensförsörjningen är en frågeställning för all verksamhet. Den samverkan vi har i Akademi norr är ett av våra verktyg. Hur man i glesbygd kan bygga strukturer för distanslärande har man god erfarenhet av i AN. Den utbildning som utlokaliseras från universitet och högskolor till kommunerna via www.akademinorr.se har en kvalitetsstämpel. Detta måste vi nyttja i glesbygden på flera sätt. Om man måste ta strid för att genomföra nya sätt att angripa problem så kanske inte tiden är mogen. Att få alla att förstå är omöjligt, men när en del är så förändringsobenägna att man inte kan, vill eller vågar titta på nya möjligheter kanske kampen blir för tung. Rädslan för det okända, ny teknik och nya metoder finns i större utsträckning hos de äldre. Barn och ungdomar vågar ta steget, prova och känna av i större utsträckning. Lärandet är dock livslångt med fokusering i samhället på skola och yrkesutbildning. Med större förändringar, en snabbare omställningstakt så måste även kompetensförsörjningen möta detta faktum. Om man redan i skolan kan lägga grunderna för det livslånga lärandet med distansutbildning, tekniska hjälpmedel och ett nytänkande så kan man även öppna för andra möjligheter. Jag tycker det är beklagligt att från oppositionshåll inte vill se möjligheter till nya lösningar. Samverkan med andra aktörer är även det främmande.
Med det i bagaget så har man ytterligare erfarenheter att det gäller inte framtiden varken för de inblandade eller kommunen när man inte vågar/vill förändra.
Den budgetdag vi hade inbjudit hela ks att medverka i under gårdagen ses också som hot och farligt med den bakgrunden. Att budget ska vara siffror och nedskärningar och kanske någon riktad insats var det väntade. Att prioritera mål, diskutera insatsernas betydelse för framtiden i kommunen med respekt för demokratin, för organisationens tjänstemän och politiker emellan är chockartat för vissa. När de högsta målen är att vara en tvärvigg, med motstånd mot allt för att markera sig själv. Att inte respektera demokratins förutsättningar utan hävda individualism före kollektiv.
Det är inte ansvarsfullt.
Målet är inte att företräda andra utan att popularisera sig själv med ett sådant tillvägagångssätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.