För er som inte läser lokaltidningen…….

Jag lägger in krönikan som jag hade i lokalbladet förra veckan

Det ska inte behöva vara så här

Arbetslivet ska vara tryggt, säkert och trivsamt. För att vi ska må bra i livet så måste vi känna trygghet. När det gäller ekonomi, när det gäller arbetsliv och naturligtvis i samhället i stort. Det måste vara säkert, vi ska minimera risken för skador, olyckor och dödsfall. Det ska vara trivsamt, vi ska känna att vi behövs och är en del av en större gemenskap.

Varför har vi inga politiker som står upp för oss arbetare när det gäller att minska riskerna i arbetslivet. Höstbudgeten diskuteras, populistiska inlägg haglar. Men arbetslivet och riskerna för att bli sjuk, skadas eller dö finns inte nånstans i dessa diskussioner. Vi hör om fler poliser för att ”gängskjutningarna” har blivit fler. Vilka riskerar att hamna i dessa skjutningar?

Dödsolyckor i arbetslivet är 20% fler än gängskjutningarna, drabbar var som helst, vem som helst, när som helst. Dessa dödsolyckor drabbar alla olika åldrar, småbarnsföräldrar, medelålders, ungdomar och de som snart ska i pension. Alla branscher, även om några är mer utsatta. Alla möjliga orter och tider på dygnet. Gängskjutningarna är oftast i storstad, nattetid och de inblandade är oftast yngre män i en begränsad krets med historia av brott och kriminalitet. Från medicinskt håll så säger forskarna att dödsfall relaterade till stress och hjärt-kärlsjukdom som kopplas till arbetslivet kan vara 3-400 personer per år!

Vi måste ge människorna i arbetslivet en större trygghet.

Vi måste känna oss säkra på våra arbetsplatser.

Vi måste minska jobbstressen och den hets som leder till olycksfall i arbetet, för att må bra i livet.  Det är en samhällsekonomisk katastrof att människor ”mittilivet” får bli skadade, sjuka och dö på grund av sitt arbete. Det är småbarnspappor, tonårsmammor, ensamstående och morföräldrar som rycks bort hastigt och var som helst. Vi har så otroligt många som skadas, blir sjuka av/ på sina arbetsplatser. Sjukskrivningar, sjukersättningar arbetare som ibland inte kan återgå i arbete, ibland kan återkomma till en viss del. Dessa är ekonomiskt utsatta och idag ”jagade” av en myndighet som var tänkt att skapa trygghet – försäkringskassan. Om sjukskrivningarna kostar för stora summor så kan man inte dra in sjukpenningen för de som är i behov av den. Man måste bekämpa orsakerna till sjukskrivning, jobba förbyggande och minska riskerna i arbetslivet. Vi behöver människorna i arbetslivet, se till att de mår bra, inte skadas, dödas eller blir sjuka av arbetet. Jobbar vi förebyggande med arbetsmiljö, ser till att höja kunskapsnivån och ger arbetsmiljöverket resurser att kontrollera, informera och stötta de företag ( och skyddsombud) som aktivt förbättrar arbetsmiljön så kan vi också minska utgifterna för staten med sjukersättningar och sjukskrivningar. Vi kan ge människor trygghet i arbetslivet, ett värde som medborgare och bidragande till vårt välfärdssystem. Individer som slipper arbetsrelaterad ohälsa och mår bra presterar bra. En framgångsfaktorer för politiken måste vara att satsa resurser på förebyggande arbetsmiljöarbete, på Arbetsmiljöverket, på skarpare arbetsmiljölagstiftning.

Det lönar sig, för både individ och samhälle.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.