Petter Nilsson(SD)

Jan Hägglund och misstänkliggörandet

Vaknade upp imorse med relativt duktig feber. Kanske inte det mest fantastiska att ha samtidigt som valtider stundar. Känner emellertid att Jan Hägglunds inlägg rörande Willy Pettersson behöver bemötas.

Har själv suttit som gruppledare i Umeå kommun för Sverigedemokraterna. Är en bit ned på valsedlarna för året 2018, och det ser ljust ut för partiet lokalt. Vi kommer – mest sannolikt – få en ny politisk ledning i Umeå kommun, med Marcus Bornemisza i spetsen.

Valet till kommunfullmäktige bestämmer vilka som kommer sitta i fullmäktige. Willy Pettersson återfinns inte på listan, då denne – tillsammans med kommunföreningens styrelse – kommit överens om att lämna listan.

När väl valet till kommunfullmäktige är klart och väljarna lagt sina röster på de olika kandidaterna, får de olika politiska partierna välja in sina representanter till nämnder. Representanter i nämnder tillsätts indirekt, det innebär att fullmäktigegrupperna väljer de representanter de önskar för att biträda partierna och väljarna på bästa sätt.

Visst kan det vara tjänligt för demokratin att diskutera demokratiaspekten – just den indirekta demokratin som kommer med nämndsplaceringarna. Men det Jan Hägglund gör i sitt inlägg är inget kort om att misstänkliggöra vårt parti utan att ha saklig fog för detta.

För det är nämligen så att reglerna kring tillsättning i nämnder gäller för samtliga partier: Arbetarpartiet kan till exempel komma att välja den fiktiva personen Willy Holmlund, till att representera dem i en tyngre nämnd. Det står dem fritt att välja i princip vem som helst.

Nu är det inte min sak att tala om hur Sverigedemokraternas fullmäktigegrupp för Umeå kommun kommer att lägga upp sin strategi efter valet.

I de fora vi representerar kommer vi emellertid sörja för en god kompetens, och här kommer förstås erfarenhet värderas. Men först och främst ska väljarna säga sitt. Att därför på förhand gå ut och kritisera oss för något vi inte gjort känns väldigt märkligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.