Petter Nilsson(SD)

Regionsjukvård kräver specialistläkare

I dagsläget har vi en tydlig flaskhals för att få legitimerade läkare, men framför allt också specialistläkare. Den flaskhalsen är AT-platserna. Ett område majoriteten tar medel ifrån.

Vi utbildar många läkare, vilket är bra, men när de inte legitimeras, utan istället tvingas arbeta som icke-legitimerade underläkare tar vi inte till vara på den kompetens vi har på ett bra sätt.

Ett stort bekymmer är att det tar lång tid att bli färdig specialistläkare. I Hälso- och sjukvårdslagen(10 kap 5 §) tydliggörs att vi inte får låta AT-platser vara en flaskhals. Samtidigt drar regionmajoriteten ned på just det området, som redan idag är en flaskhals, och som faktiskt inte kostar fruktansvärt mycket.

Det är besynnerligt att man – till följd av besparingskrav – med den ena handen säger sig vilja undvika att spara på de uppgifterna som rör regionsjukvården, men med andra handen ta bort AT-platserna.

Bekymret är att de väl hänger ihop. AT-platser är en grundläggande förutsättning för att sörja för framtida specialistläkare.

Det går inte att bedriva regionsjukvård utan specialistläkare.

En kommentar

  1. Pingback: När oförutsedda medel går till innovation istället för vård | Petter Nilsson(SD)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.