Petter Nilsson(SD)

Holmlunds(S) trivialisering av Corona är oacceptabel.

Jag har vart ytterst förstiktig med att politisera corona. I regionen försöker partierna tillsammans undvika politiskt groll.
Det handlar om att hitta verkningsfulla åtgärder i syfte att begränsa smittspridningen.
Självfallet kommer det finnas skäl att återkomma till vad partierna gjort under coronapandemin i ett senare skede.

Vidare har jag ytterst sällan valt att kommentera på Lennarts tendensiösa utfyllnadstexter. Nu har emellertid återkommande inlägg inkommit där Lennart valt en väldigt skeptisk hållning rörande coronavirusets allvarlighet, trots att han – som han också själv skriver – inte är en expert på Corona.
Ibland är det affär att lämna texter opublicerade.

Skriver inte detta inlägg i syfte att skapa politisk konflikt. Det jag vänder mig emot är trivialiserandet av corona som Holmlunds inlägg medför.

Corona är på allvar.

Bekymret är att även om en ytterst liten andel människor väljer att ta för lätt på corona, så kommer det påverka spridningen i tämligen stor negativ riktning.

När offentliga personer väljer att aktivt trivialisera coronaviruset och med detta riskera vidare smittoutbredning – är det synnerligen allvarligt. Det är samhällsvådligt.
Lennart riskerar med sin återkommande trivialisering av corona – människoliv. Människor som kan komma att prioriteras bort inom vården.

Socialdemokratiska profilen Lennart Holmlund går helt enkelt för långt i detta, och det är min uppriktiga förhoppning att Lennart ber om ursäkt för sitt beteende.

Det är riktigt att konflikter ogärna gynnar samhället. Men det gör heller inte oförsiktighet till följd av trivialisering av corona.

Vi måste tillsammans, som medmänniskor, skydda oss undan corona.

4 kommentarer

 1. Bibbi

  Så sant som du säger. Men det är synd att man inte ”kan plocka” politiska poäng för det är ngt som de gör, förutom SD. Man får höra hur övriga partier lyfter fram förslag för att hjälpa spec utvalda. Sist men inte minst Löfven som spelar friskt på rollen som landsfader. Folk glömmer allt som hänt tidigare för att få en klapp på huvudet.
  Nu dör gamla utan hjälp, vad säger denna pajas ”att vi måste tänka på våra gamla” hur tänkte han på alla äldre tidigare. Endast i besparingssyfte.

 2. Brorson

  Den 13 april skrev Holmlund på sin blogg att alla som läggs in på Karolinskas IVA inte dör. 80 % överlever, vilket någon tycker är bra. Jag skrev kommentar att personer över 80 är, samt personer i åldern 70 – 80 år med även annan sjukdom nekas vård. Holmlund svarade att det hade han aldrig hört talas om. Som om ingenting, som han missat inte kan ha hänt. Jag svarade med en källhänvisning till mitt påstående ”SVT-reportage om ett beslut i region Stockholm. Gäller inte resten av landet”. Denna kommentar har Holmlund ännu inte lagt ut.

  Däremot har han skrivit ett nytt inlägg, där han påstår att antal döda inte är större i år än tidigare tidigare och redovisar statistikfrån SCB för perioden 1 mars – 3 april för åren 2015 – 2020, alltså för den senaste månaden INNAN de svenska dödstalen skjuter i höjden. Enligt ett senare meddelande från SCB har det varit en kraftig ökning av dödstalen under första veckan i april, särskilt i Stockholms och Södermanlands län.

  Någon har lagt ut missvisande statistik, som Holmlund för vidare. Är det avsiktlig desinformation? Jag ställer frågan, eftersom jag fått samma ”information” från en god vän, som är vänsterpartist och besatt i Stockholm. Själv använder jag uteslutande main stream-media, och alltså inte alternativ-media som källor för mina påståenden. Jo, det är möjligt om man läser även de mindre notiserna, eller ser SVT–nyheterna så ofta, så att man ser även de inslag som sänds bara en gång. SVT använder helt klart en subtil form av censur, som dock en del ”obekväma” nyheter råkar slinka igenom.

  Socialstyrelsen har låtit en filosfi-professor utarbeta etiska riktlinjer för vilka patienter som ska nekas vård, när resurserna inte räcker till alla. Frågan är vilken patient som ska få vård om det bara finns en respirator men man har två patienter, en 97-åring med liten överlevnadschans och en 57-åring med lika liten överlevnadschans. En mardrömsituation för den läkare som ska ta beslutet och vill ha ett regelverk att luta sig mot.

  Vad SVT-reportaget handlade om, var att man inom region Stockholm redan börjat selektera bort patienter, som alltså nekats vård, redan innan denna konkreta situation uppstått på någon av regionens sjukhus. Detta medan hundratals vårdplatser inte ens tagits i bruk. De hålls i beredskap för mer behövande i framtiden.

  • Björn

   Skrev ett svar till Lennart med källangivelse till Scb angående dödstalen som visst har ökat. Men som ofta så väljer han att inte publicera svar på inlägg som bevisar att han har fel.
   Hyffsat drygt att inte erkänna när man har fel. Sedan så är det rätt bra om man kontrollerar fakta innan man skriver på bloggen, om det inte klart framgår att det är hans personliga fantasier och önskningar.

 3. Brorson

  Lennart Holmlund har idag, 18 aprilifrågasatt om det verkligen har dött så många i corona, som det har uppgivits. med hänvisning till totalaa antalet avlidna under mars månad. Jag har svarat, men skickar svaret även hit, eftersom han brukar dröja med att publicera kommentaer.

  1. Den statistik över avlidna under mars månad 2015 – 2020, som du själv har lagt ut, visar färre döda under de två – tre följande åren efter år med många dödsfall. Dessutom har du valt fel månad för dödsfall i covid 19. Det tar normalt minst två veckor från insjuknandet tills den sjuke avlider.
  2. Enligt lag ska dödsfall i Sverige rapporteras till Skatteverket senast första vardagen efter dödsfallet och till dödsorsaksregistret inom tre veckor efter dödsfallet. De dödsfall dag för dag, som publiceras av Folkhålsomyndigheten bygger alltså inte på dödsorsakregistret utan på byråkraternas egna gissningar genom samkörning av olika register.
  3. Dödsorsaksintygen, som skickas till dödsorsaksregistret kräver omfattande utredningar av intygsgivande läkare. Ändå har det hänt så många gånger att mord har missats, så att det finns anmärkningar mot kvaliteten på rapporteringen. Dödsorsaksintygen granskas dock av experter på Socialstyrelsen (ej Folkhälsomyndigheten), som ka begära kompletterande uppgifter / utredningar av intygsskrivande läkare.
  4, Såvitt jag kunnat se har ingenting framkommit som tyder på att det svenska systemet, som förs av Socialstyrelsen, är mer eller mindre tillförlitligt än motsvarande system i andra utvecklade länder. Folkhälsomyndighetens gissningar är däremot mindre tillförlitliga.

  Det är många uppgifter som ska skrivas in i dödsorsaksintygen. Eftersom jag inte är läkare, vet jag inte hur lätt eller svårt det är, men tror att det tar tid att fylla i blanketterna. Med den ökade arbetsbördan för läkarkåren i corona-tider, kan det nog vara svårt att hinna med. Läkarna torde prioritera de patienter, som fortfarande lever. Men såvitt jag förstått, så har patienter, som är döende i covid 19 så kraftiga symtom, så att det inte torde vara alltför svårt att fastställa att dödsorsaken varit just covid 19, även om den slutsatsen bygger på andrahandsuppgifter.

  För att den s.k. svenska modellen ska vara en framtångssaga måste ju antalet avlidna i covid 19 vara lägre än i jämförbara länder, särskilt Norge. Allting tyder dock på motsatsen. Men det kommer alltså fortfarande att dröja flera veckor innan vi vet säkert HUR stor skillnaden är.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.