Petter Nilsson(SD)

Låt sjuk vårdpersonal vara hemma.

11 mars klappade januaripartierna sig för bröstet och meddelade att de tillfälligt slopar karensdagen/karensavdraget. För att bekämpa coronavirusets spridning och för att minska belastningen på vården lovade regeringen att slopa karensavdraget.
”Staten kompenserar tillfälligt för karensavdraget med anledning av coronaviruset så att människor stannar hemma vid sjukdom”, skrev regeringen när beskedet meddelades. Efter detta sedan klubbades blev verkligheten en annan, vilket man glömde meddela förutom i någon dold notis.
I själva verket får den som varit hemma en ersättning på 700 kronor, före skatt – oavsett lön – för den första sjukdagen. För tusentals anställda täcker ersättningen inte ens hälften av inkomstbortfallet karensavdraget innebär.
Eftersom första sjukdagen – genom utebliven lön – kostar den anställde så riskerar vårdpersonal gå till jobbet trots att man inte känner sig helt frisk.
Sverigedemokraterna kräver nu att man slopar karensavdraget helt, så att första sjukdagen inte kostar vårdpersonal.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.