Petter Nilsson(SD)

SR och rasismen del II

Har tidigare skrivit kring SR och rasismen. I det tidigare inlägget berörde jag bland annat hur utbildningsradion fått på fingrarna när man tillämpat rasistiska anställningsrekvisit.

Det jag finner särskilt anmärkningsvärt i ljuset av detta är att SR:s VD gått ut öppet och förklarat att ”public service”- bolaget bland annat ibland tillämpar rasistiska kriterier vid nyanställning.

– SR är inte ett rasistiskt företag och vi har inte rasistiska medarbetare. Vi rekryterar från faktorer, och plockar ut den bästa för jobbet för stunden. Ibland är etnicitet en avgörande faktor, ibland kön, ibland ekonomisk bakgrund, ibland om man kommer från stad eller landsbygd, säger Cilla Benkö i en intervju med SvD.

Statliga bolag inom ”Public Service” finansierar vi medborgare via skattesedeln. Det innebär att vi medborgare finansierar rasism.

Det hela är ytterst fruktansvärt. I betydelsen, det är värt att frukta denna utvecklingen.

Bekymret är att ledningen med detta också – precis som många politiska partier(exempelvis Jämställdhetsintegrering och gender budgeting i Region Västerbotten) – fastnat i ett snällhetssignalerande tänk, där signalen blir viktigare än handlingen i sig.

Hur löjligt låter inte det konstlade anställningskravet som UR använde förresten? att man har ”erfarenhet att rasifiera sig som [Etnisk bakgrund]”. Vidare våldsamt plumpt att skriva ut det på en anställningsansökan. Fast det är klart att UR på så vis avsåg undvika behöva neka de med oönska etnisk bakgrund i själva intervjun.

Man vill vara såpass snäll utåt, man vill skydda sin rygg, vilket resulterar i att man i själva verket blir dum.
Väldigt dum.

3 kommentarer

  1. Maria

    Liknande tankar kan föras fram angående ”Värdegrund”, som egentligen är totalt betydelselöst och får sin innebörd i de ansvarigas definition! Vi måste våga problematisera dagens politik!

  2. Lars

    Tyvärr verkar många, inte minst inom vänstern, inte förstå värdet av kometens. Andra tror att kompetens bara är titel och utbildning. Men verklig kompetens kan vara utbildning till en del, men mest av allt är det fråga om en helhet, t.ex. utbildning + självlärande+erfarenhet+vad man lyckas åstadkomma av detta. Ett exempel: När Zimbabwe bildades körde Mugabe ut alla vita farmare, och gamla polare från frihetskampen ta över farmerna, kanske delvis för att göra dessa nöjda och minska risken för uppror. Men de vita farmarna hade främst utbildat sina barn i farmandets konst med tanken att de senare skulle ta över. Så efter att de vita farmarna kördes ut, så fanns det nästan ingen kvar som behärskade både farmandets helhet och de viktigaste detaljerna. Detta avskaffande av kompetens ledde till att alla som bodde i landet blev förlorare, till sist även Mugabe.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.