Petter Nilsson(SD)

Folkbladets virriga ledare.

Jag har sett att S-märkta folkbladets ledarskribent trevande försökt rättfärdiga sociala medias ageranden, trivialisera dem likväl som (i vanlig ordning) fascism. Allt i ett paket vederbörande klär med titeln ”därför behöver vi mer polarisering”.

Fascineras över att Socialdemokratiska folkbladets ledarskribent menar att kapitalet ska få bestämma vem som ska höras och synas. Frågan är om skribenterna haft samma stora förtroende för kapitalet om big-tech valt att censurera bort exempelvis Kamala Harris?

Budbärarimmuniteten – ni känner till grundstenen som gör att posten inte straffas varje gång något illegalt skickas med brev?
Sociala media tillåts budbärarimmunitet (mere contuit) såvida man inte väljer att plocka bort användare eller inlägg – väljer sociala media att göra det så går de över gränsen till att bli publicister istället. Det vill säga att sociala medier själva väljer vilket innehåll de ska publicera. Sociala media bygger på att enskilda användare tillför innehåll, inte att big-tech själva gör det.

Här är det lätt att man som ledarskribent eller politiker klappar sig själv på axeln för det inlägg man skrivit om hur stygg ens meningsmotståndare är, och att big-techs agerande i just det här fallet är ok. När Twitter väljer att ta bort en användare med cirka 100 miljoner följare är det inte vidare demokratiskt att tycka att detta är ok – än mindre att hurra över det.

För vår del har jag tidigare problematiserat just att Sverigedemokraternas företrädare stängts av från sociala media, Jonas Andersson från Skellefteå bland annat. Det är klart bekymrande.

2 kommentarer

 1. Kim

  ”Frågan är om skribenterna haft samma stora förtroende för kapitalet om big-tech valt att censurera bort exempelvis Kamala Harris?”

  Tror du att resonemanget varit annorlunda OM hon uppviglat på samma sätt som Trump?
  Hur mycket hade du slagits om Harris hade drabbats?
  Har inte plattformar ett ansvar då uppenbara lögner sprids och uppvigling sker?
  Kärnfrågan – tycker du Trump betett sig helt ok?

 2. Lars

  Intressant att se att big-tech jättarna tycks gilla diktaturer mera än demokratier. I t.ex. Kina och andra diktaturer bistår man gärna med censur och har gjort så en längre tid. Naturligtvis för att få finnas där. I Europa bidrar man numera gärna med censur som går både i linje med big-techjättarnas och EU-makthavarnas intressen, där lobbyisterna och de största EU-partierna ju sedan länge har mycket att säga till om. Men att big tech skulle gilla demokrati och det fria ordet finns det inget som tyder på. För att en demokrati skall fungera krävs att makthavrna skall utgöras av folket, och om det skall fungera måste folket få all viktig information, inklusive att få reda på om nåt inte fungerar, och den sanna information som eventuellt kan visa något om anledningen till detta, t.ex. ökad brottslighet, vilka är brottslingarna och vad kan detta i grunden bero på, eller vart går de pengar som hade kunnat gå till äldrevård mm.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.