Petter Nilsson(SD)

KF röstade ner språkkrav inom Äldreomsorgen

Det är ytterst olyckligt att man inte valde att bifalla Sverigedemokraternas motion kring språkkrav inom äldreomsorg.

Såg att MP:s gruppledare, Nils Seye Larsens skrev ett inlägg i ämnet också.
Och precis som jag påtalade under KF så är problemet den politik som övriga partier drivit länge, där man drivit äldreomsorg som integrationsprojekt.

En ansvarslös politik som jag vill hoppas att övriga partier successivt nyktrar till och tar avstånd från. Där Integration i mångkultur lyfts upp tillsammans med en ansvarslös invandringspolitik blivit så pass viktigt för politikerna att man försökt göra det till en framgångssaga genom diverse symbolåtgärder.

Det har förstås också kostat på för vårdpersonal, för brukare, brukares anhöriga – men också för de undanträngningseffekter som kommit till följd av att man inte erbjudit ungdomar ta plats i äldreomsorgen.

Har vart väldigt tydlig med att vi avser certifiering i Svenska C. Samt att vi är öppna för att förvaltningen gör en bedömning huruvida C1 eller C2 är att föredra. Detta enligt GERS förstås.

Oavsett är det väldigt viktigt att majoriteten tar med sig kärnan i motionen och förstår allvaret i behovet av språkkrav.

Ska understryka precis det Nils tar upp i sitt inlägg. Är tacksam över ett gott debattklimat, även om debatterna stundom kan vara häftiga så är det värdefullt att skilja på sak och person. Bara att konstatera att Nils har långt kvar att inse att Sverigedemokraternas är den riktiga. 🙂

2 kommentarer

 1. Caanita

  Igår ringde jag till ett äldreboende här i stan för att höra hur en närstående som bor där mår.
  Personen som svarade kunde i princip ingen svenska alls, jag fick sedan prata med en annan personal som hjälpligt kunde svara på några få frågor.
  Dessa personer gör säkert så gott dom kan med dom förutsättningar dom har. Ingen skugga över dom, men jag tror att en stor del av problemet är, att våra svenska ungdomar inte vill jobba inom vården och framförallt inte i äldreomsorgen. Hur ska man kunna bli bra på svenska språket om man nästan inte har några svensktalande arbetskamrater?
  Där har politiken något att ta tag i!

 2. Maria

  Utomordentligt viktigt att ”brukare” och personal, personal och anhöriga samt personal och personal kan kommunicera! Allt för att optimera kvalitet på omhändertagande och minimera risk för ”avvikelser”, eller rena vårdskador! De med behov av omsorg och de äldre ska få möjlighet att ha det så gott som möjligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.