Petter Nilsson(SD)

Sverigedemokraternas förflutna

Det här inlägget förklarar främst vad Socialdemokraterna gör för fel när man trivialiserar nazism och rasism, genom att anklaga SD för att vara dumma och dolda. Samt problemet med respektlösheten mot den partiinterna representativa demokrati som utgör en viktig grundsten för Sveriges demokrati.

Är idag en av de längst sittande distriktsordförandena i Sverigedemokraterna. Har haft förtroendet att representera Sverigedemokraternas medlemmar under bland annat de allmänna valen 2014 och 2018.

Under min tid inom SD har vi vuxit medlemsmässigt. Det gör inte alla partier, tvärtom upplever jag att vi går mot strömmen i det avseendet. Här i Västerbotten har vi mig veterligt inga medlemmar som anslutit sig innan 2000. Faktiskt. Den person jag känner – i hela partiet – som vart med absolut vart med längst är den tidigare vice gruppledaren i Stockholm, Per Carlberg, som anslöt sig i mitten av 90-talet.

Eftersom förtroende till ledande företrädare ges av medlemmar inom partier så blir det strikt fel att försöka klistra på gamla försyndelser på medlemmar och sympatisörer. Förstå mig rätt. Jag är övertygad om att detta leder till större stöd för Sverigedemokraterna över huvud, men jag tillhör en av de idealister som hoppas få stöd på grund av bra politik, bra förslag till lösningar – och inte på grund av dålig retorik.

Alla övriga partier har en mörk tid av sin historia, och visst kan det vara tacksamt att angripa övriga partiers historia till motangrepp mot det typiska etablissemangsargumentet mot SD, men även det blir principiellt fel. Precis som för SD:s del, så är övriga partiers medlemssammansättning annorlunda idag. Kanske mest fascinerande är att se exempelvis våra traditionellt vänsterorienterade partiers sentida ställningstaganden, exempelvis att de ställt sig positiva till massinvandringen.

Sverigedemokraterna har till skillnad från övriga partier en fot väl grundad i verkligheten, vi har vart besparade från medialt tränade proffspolitiker – men det har också lett till att både jag och andra nyblivna politiker blivit öppna för attacker på ett helt annat sätt än övriga partiers företrädare.
Samtidigt vill jag mena att det är en styrka. Att man överhuvudtaget använder sig av de besynnerliga argument som förekommer av etablissemanget beror ju på att de vet att vår politik inte går att angripa för att den är för bra.

När jag skriver detta inlägg så tar jag inte upp den ”faktiska partihistorien”, det för att jag själv inte var med i Sverigedemokraterna – för nu idag – drygt trettio år sedan.
Jag tar heller inte upp uttalanden eller handlingar från enskilda företrädare, det bör man lämpligen ta med dem själva. Det är väl knappast särskilt upplysande att höra mig spekulera i vad den andra personen avsett.

Etiketter: , , , ,

9 kommentarer

  • Fredrik

   Bojerud försöker som vanligt kollra bort läsaren. Ja, jag har läst hans bok Nazismen i Sverige 1924–1945 där han har så svårt att kalla vissa nazister för nazister så man nästan ser hans ansiktsuttryck när man läser boken.
   BSS bildades 1979 och inte 1982 som Bojerud påstår i inlägget. Han försöker kollra bort läsaren genom att säga att BSS lades ned 1986 och Sverigedemokraterna 1988 och därför har inte de med varandra att göra. Ja, BSS och Framstegspartiet slogs ihop och precis som SD så grundades Framstegspartiet av en före detta WaffenSS-frivillig och när partiet splittrades och Hermanns skäl ska ha varit att BSS-falangen var full av nazister. Iallafall så gick BSS-falangen vidare och bildade Sverigedemokraterna alltså det var nazisterna och fascisterna i BSS som efter ett första försök bilda ett parti gjorde ett till och detta blev alltså Sverigedemokraterna.
   Det finns inga kopplingar mellan Sverigedemokraterna och NRP? Ser man på SD:s första partiprogram och NRP:s program så finns det flera likheter eller ska vi säga omskrivningar av samma åsikter. Vera Oredsson har till och med uttryckt ilska för att SD snodde deras partiprogram. Att Klarström skulle vara en sökare är en sanningen med modifikation och därför skulle hans medlemskap i NRP ursäktas ter sig konstigt då han gick från ett nazistiskt parti till ett parti grundat av nazister och enligt dagens SD också radikaliserade partiet och kallas av flera företrädare idag för de mörka åren. Bojerud skriver att de som var med under den tiden inte finns kvar i partiet, men enligt SDU Sölvesborgs medlemsbulletin gick Åkesson själv i partiet 1994 (alltså enligt egen utsago) Detta styrks av en text som han också har skrivit i SDU-tidningen Demokratens vinternummer 1999. Frågan är varför det är så besvärande att han gick med när Klarström var partiledare så han idag känner sig tvungen att ljuga om det. Resten av faktafelen får vara för den här gången och kom ihåg att partiet är väl dokumenterat och då inte bara av andra utan också de själva.

   • Lars

    Jag har ingen bra koll på SD:s förflutna, och det spelar inte mig någon roll heller, då jag inte sett några spår av nazism bland dagens SD-medlemmar. Om man ser judehat och förintelseförnekelse som en viktig ingridiens i nazism, så är det nog ingen slump att det finns flera av judisk härkomst högt inom partiet…De finner säkert mycket mindre judehat ibland SD-medlemmar än inom många andra partier. S och V har ju t.ex. i nutid många som via palestina-konflikten, där S och V stödjer palestinierna ganska förutsättningslöst, också tagit emot många medlemmar som öppet stödjer palestina och inte har några problem med att dra alla judar över en kam och hata dessa, det har ju hörts i klipp från ramsorna under vissa demonstrationer. Och det märks tydligt på vissa gator i Malmö, där judar inte bör gå med kipppa. Jämför gärna Finnarnas hårda kamp för att kunna betala krigsskadestånd till ryssarna efter andra världskroget, vilket gjorde att de förblev fattiga jämfört med andra nordiska länder ända till i dag, det är därför de inte har kommit ikapp övriga norden i välståndsligan, inte för att de är inkompetenta eller arbetsovilliga. Men de kommer ikapp, på ett fredligt sätt, just därför att de accepterade sitt nederlag och gjorde det bästa av situationen. Palestinierna accepterar inte sin situation och försöker göra det bästa av den, i stället arbetar de aktivt för att behålla siit hat mot Israel, och föra gerillakrig och begå terrorattentat mot Israel….

 1. Brorson

  Jag har själv träffat en av dem, som var med och grundade SD. Enligt honom grundades SD av medlemmar i BSS. som var missnöjda med att BSS styrdes av nazister. BSS var en frontorganisation av kommunistisk modell, men med nazister i stället för kommunister i ledningen, och sannolikt det första försöket att bilda en nazist-styrd massorganisation i Sverige efter andra världskriget.

  Folkfronterna var en kommunistisk innovation, som lanserades av den kommunistiska internationalen 1936, efter katastrofen i Tyskland. Och hade till uppgift att samla nazismens motståndare under kommunistisk ledning, utan att detta skulle synas utåt. Kommuniststyrda frontorganisationer har funnits i många länder, även i Sverige så sent som under 1970-talet.

  Enligt denne person var ingen av dem, som grundade SD nazister, varför jag ställer mig frågande till uppgiften att en SS-officer skulle ha varit med och grundat SD. Om det är sant, borde väl det vara nämnt i Expos bok om SD:s första tid, men jag kan inte minnas att jag löst detta, trots att jag har läst boken. Det är ynkligt att ingen av dem, som påstår detta har nämnt namnet på denne SS-officer. Ljuger de?

  Ingen av grundarna torde numera vara SD-medlemmar. Enligt min sagesman hade alla lämnat partiet, när jag träffade honom. De, som fortfarande var medlemmar, när ND – en utbrytning ur SD – kan ha följt med dit, när SD grundades 2001 i protest mot beslut inom SD under slutet av 1990-talet att ta avstånd från rasismen. Dessförinnan hade SD tagit avstånd från nazismen. Det råder inget tvivel om att SD:s partiledare under tiden 1990 – 1995 var nazist, vilket låter märkligt, om SD grundades i protest mot nazistiskt ledarskap. Eller var det så märkligt?

  Mikael Jansson, som var partiledare 1995 – 2005, var en tidigare centerpartist, som lämnat C i protest mot C:s omsvängning i EU-frågan. Han torde inte varit ensam centerpartist, som gick med i SD vid den tiden. För dem handlade det om nationellt oberoende -, något som danska och norska nationalister tillsammans med kommunisterna i samma länder, hade kämpat för under den tyska ockupationen – och inte om rasism eller främlingsfientlighet Vad som fick dem att välja SD vet jag inte. Kan det ha varit partinamnet, som vi den tiden inte hade någon tydlig ägare, och de nya medlemmarna därför kunde lägga beslag på?

  Det finns paralleller mellan bildandet av SD och MP, vars första medlemmar till mycket stor del bestod av f.d. socialdemokrater, som hade stött C i kampen mot kärnkraften och var besvikna över C:s svek i kärnkraftfrågan. MP var också starka motståndare till EU, men bytte fot i den frågan, när de såg chansen att få minister poster, om de så gjorde. Kommer SD att göra likadant, om de också erbjuds ministerposter i någon regering, om de ger upp någon av sina hjärtefrågor?

  Jag har också träffat Stellan Bojerud under en föreläsning om svensk försvarspolitik, men det var innan han gick med i SD. Jag blev mycket förvånad över att han gjorde det, eftersom han dittills mig veterligt hyst några sympatier åt det hållet. Kan han verkligen ha haft några egna kunskaper om SD:s första tid? Jag har själv mycket ingående studier av folkfronter bakom mig. När det yttre hot, som håller samman en folkfront försvinner, uppstår strider om den fortsatta ledningen. Kommunisterna förlorade i Väst-, men vann i Östeuropa.

  • Fredrik

   Magnusson, Zeilon och Klarström var nazister så att de skulle ha startat SD för att de vill ta avstånd ifrån nazismen stämmer inte. Sven Davidson var fascist, Bo Nilsson är nazist, Ekström (NSAP förbundssekreterare i Nordisk ungdom) , Bergqvist (Nordisk ungdom NSAP)och Erik Walles (vice partiledare och chefsideolog i NSAP) var nazister med förflutet i 30-talsnazistpartier. Dessa var också långt ifrån de enda nazisterna i partiet. Det såldes nazimusik i deras tidningar, det såldes rasideologiska böcker i deras tidningar, det anordnades nazispelningar, det citerades nazistiska diktare i deras tidningar osv osv.
   Grejen är att SD tar inte avstånd ifrån nazismen helhjärtat. Framför allt då förminskar de sin bruna historia och ljuger om den. Klarström t.ex. kallar nazisterna i partiet för företrädare med antidemokratiska tendenser. Mattias Karlsson kallade Ekström för en gammal senil farbror som kunde koka gott kaffe och därför fick vara kvar.

   BSS var inspirerad av National front och det kan man också se om man läser deras gamla bulletiner och tidningar. SD stal ju också förövrigt NF:s symbol facklan.

   Här är två citat från Daniel Assais bok, tidigare kanslichef:
   ”Man hotade bland annat med uteslutning om de fortsatte ge mig sitt stöd. I det ögonblicket ansåg jag att loppet var kört. När Jimmie ignorerade den skriftliga begäran av högt uppsatta företrädare i kommunföreningarna som bad om hjälp för att stoppa den utbredda korruptionen och nazisternas framfart i partiet, svarade man med ett uteslutningsärende. Då bestämde jag mig för att säga upp min anställning som biträdande kanslichef vid Sveriges riksdag”
   och
   ”Till min förvåning var ingen överraskad över det jag hade att berätta och jag kände hopplöshet över att ingen vågade reagera. Vid det laget var jag väldigt frustrerad och förstod att upprensning av nazister, fascister och korrupta individer i partiet är omöjligt så länge Jimmie är kvar som partiledare.”

   Om Ekström, frivillig Waffen-SS kan du läsa på sidan 75 i Ut ur skuggan och sidan 117 i Sverigedemokraterna – Den nationella rörelsen. Du kan också läsa om honom i boken Utan ånger: Gustaf Ekström, SS-veteranen som grundade Sverigedemokraterna. Hans namn står med på de första mötesprotokollen, han nämns i deras bulletin och också i Sverigekuriren om jag minns rätt. Klarström nämner också honom i sin bok.

   SD historia är väl dokumenterad så det är ingen ide för SD att förneka den.

   • Fredrik

    Den gamle 30-talsnazisten Erik Walles skrev i Sverigekurirens (SD-kurirens första namn) dubbelnummer 7-8 en fyrsidig hyllning till nationalsocialismen. Här är två citat från krönikan

    ”I det här sammanhanget vill jag gärna framhålla betydelsen av Sven Olov Lindholms insats.
    Han skapade en stark fosterländsk rörelse, som inte lämnade
    utrymme för några andra partier med nationalsocialistiskt namn, och han förhindrade därigenom uppkomsten av ett svenskt quislingparti. Historien skall kanske en gång ge honom det erkännande han förtjänar för detta
    […]
    Som synes finns det i detta program åtskilligt, som Sverigedemokrater måste ta bestämt avstånd från. Det som SD har gemensamt med den gamla nationella rörelsen är en allvarlig strävan att rädda den svenska nationen och dess egenart från en hotande fara. Såtillvida har Helene Lööw rätt, då hon säger att SD och likasinnade är samma andas barn som de gamla ”nazisterna” och det är verkligen ingenting att skämmas för.”

    I Walles gamla hem Lisellska huset hittades register på judar med både namn och adress. De förberedde sig för att Hitler skulle anfalla och ta över Sverige. Han tog alltså likt Ekström och Bergqvist inte avstånd ifrån sina gamla åsikter, något som Sverigedemokrater har påstått. Walles hyllades förövrigt i SD-Bulletinen efter hans död.

    Avslutar min del av diskussionen med detta inlägg då tillräckligt med fakta har lagts fram.

 2. Brorson

  Jag har endast återgivit vad en av de personer, som var med och grundade SD, har berättat för mig. Det är alltså ingen officiell historieskrivning. Om hans berättelse var sann kan jag naturligtvis inte veta säkert, men jag bedömde den då och fortfarande som trovärdig p.g.a. de kontrollerbara uppgifter han lämnade. Men det vet kanske sign Fredrik. Som kanske själv var med? Hur kan han annars veta så säkert vilka som var med och vad de tänkte?

  Fredrik nämner en rad nazister, som tidigt hade ledande uppdrag i SD. Att de var nazister har jag inte förnekat. Fredrik nämner Gustaf Ekström och hänvisar till sid 75 i ”Ut ur skuggorna”, men där står endast Ekström var en av medlemmarna, troligen från starten, i en lokalavdelning i Skåne. I personregistret står om Ekström att han varit soldat – ej officer, i Waffen-SS, alltså en gammal nazist.

  Är det så konstigt att nazisterna ville ha kontroll över det nya partiet, som ju inte bara var invandringskritiskt utan detta dessutom på rasistisk grund? De svenska nazisterna var vid denna tid – trots att de utgjorde en ytterst liten del av svenska folket – tillräckligt många för att bilda majoritet på möten, vilket torde förutsätta att de först anmält sig som medlemmar.

  Detta var f.ö. en taktik som hade använts av den trotskistiska Fjärde internationalen för att ta över socialdemokratiska partiavdelningar i Sverige – vilket var ytterst nära att lyckas i universitetsstaden Umeå. Det var i hög grad Lennart Holmlunds personliga förtjänst att detta misslyckades.

  Det saknas alltså stöd för påståendet, som har lanserats av bla. Mats Nilsson, L, att en ”SS-officer” var med och grundade SD. Men det passar väl i Nilssons kamp mot sin egen partiledare Nyamko Sabuni, för att hon har sagt att hon vill ha ”hård konfrontation” mot SD – i stället för isolering av SD, en taktik som enlig henne har misslyckats. Ja, alla kan ju se att väljarsympatierna för SD ökar varje gång paritets motståndare försökt isolera SD.

  Varför för vissa av SDs politiska motståndare fram rena lögner, halvsanningar eller trekvartssanningar om SD, när det bevisligen bara leder till att SD växer och växer? Det handlar naturligtvis om regeringsmakten. Och om kampen om partiledarposten i L: Och då kan ju tokliberalerna inte säga det som de egentligen tycker, att nuvarande partiledare har fel hudfärg. Så då säger man att hon vill bilda regering med stöd av ett parti som har grundats av en SS-officer.

  ”I varje samhällsklass finns en bottensats av individer, som saknar existensberättigande.” Detta står att läsa i ”Kris i befolkningsfrågan” av Gunnar och Alva Myrdal, vars rasbiologiska teorier S fortfarande inte har tagit avstånd från. Alva hyllas dessutom som kvinnokampens främsta förebild av den socialdemokratiska kvinnorörelsen.

  Apropå vissa partiers solkiga förflutna. Jag har härmed inte förnekat att det kan finnas en kärna av sanning i en del av det negativa som sägs om SD. Något som nuvarande SD-medlemmar bör ta itu med.

 3. Pingback: Liberalernas närmande till SD | Petter Nilsson(SD)

 4. Pingback: Nä Damberg, SD är inget säkerhetshot… | Petter Nilsson(SD)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.