Petter Nilsson(SD)

”Permanent uppehållstillstånd” – SR prövar Pod på arabiska

SVT ”rapporterar” – eller reklamför – SR:s nya podd på arabiska.

Första avsnittet ska enligt artikeln handla om utmaningarna längs vägen till ett permanent uppehållstillstånd.

Etiketter: , , , ,

5 kommentarer

  1. Bergis

    När invandrare kommer till Sverige ska dom först lära sig svenska värderingar och sånt. Veta att man blir utvisad om man inte följer svenska värderingar. Veta att rättigheter i sverige också betyder skyldigheter. Veta att ekonomisk migration och snyltande på svenska välfärden innebär problem och kanske utvisning.

  2. Brorson

    För att reda ut vilka personer vi pratar om borde alla partier komma överens om samma officiella definitioner.
    1. Turist: Person från land utanför EU med turistvisum samt EU-medborgare i samma ärende.
    2. Gästarbetare, gäststudent, etc: Person med tidsbegränsat uppehållstillstånd för arbete eller studier, etc.
    3. Asylsökande flykting som söker asyl men ännu inte fått lagakraftvunnet beslut.
    4. Asylant: Flykting, som har fått tillfälligt uppehållstillstånd.
    5. Invandrare: Utländsk medborgare. som oavsett orsak till att hon / han kommit hit, har fått permanent uppehållstillstånd.
    6. Naturaliserad (svensk): Detta är en internationell term för en person, som blivit medborgare i ett annat land än det land i vilket han / hon är född.

    Begrepp såsom ”andra generationen invandrare” bör undvikas, men måste de användas (för statistik och liknande) så ska det avse person, som inte är svensk medborgare och är barn till en invandrare, d.v.s. en person som har permanent uppehållstillstånd. Om föräldern har fått svenskt medborgarskap bör barnet kallas ”andra generationen naturaliserad.”

    ”Utlänning” är ett etablerat juridiskt begrepp som är en samlingsbenämning på alla som vistas i ett land, men inte är medborgare i det landet. Begreppet ”utlänning” för ingen skillnad mellan personer, som vistas illegalt i ett land. exvis i syfte att begå brott. och sådana som har permanent uppehållstillstånd, vilket är olyckligt.

    ”Illegal invandrare” och också ett olyckligt begrepp, eftersom begreppet ”invandrare” (åtminstone enligt min mening) bör förbehållas de legala, som har en rimlig chans att bli medborgare. Att kalla personer, som har ett beslut att de ska lämna riket omedelbart eller efter en viss tid, för ”invandrare” är helt galet.

  3. Brorson

    Eftersom (de av mig föreslagna definitionerna) i sig inte säger någonting om vilka rättigheter och skyldigheter turister, gästarbetare, gäststuderande, asylsökande, asylanter och invandrare (perssoner med permanent uppehållstillstånd) ska ha i Sverige, borde alla riksdagspartierrna -´, även V och Mp- kunna enas om att använda dessa definitioner. Sedan kan ju de, som så vill,, fortsätta att strida för vissa grupper. Exempelvi de afghanska unga mån, som omfattas av gymnasielagen – gäststuderande.

    Emellertid anser jag att studier i Sverige på svenska skattebetalares bekostnad, ska ses som en del av Sveriges internationella bistånd, Och att gäststudenterna NATUTLIGTVIS ska återvända till hemlandet efter avslutade studier. De afghanska unga männen från Iran ska inte utgöra något undantag.

    Med de svenska studierna som merit borde de ju ha stärkt sina chanser att konkurrera på den iranska arbetsmarknaden. Vilket i många fall torde ha varit den egentliga drivkraften till att de har kommit hit. Att kvalificera sig till de bättre betalda jobben på den iranska arbetsmarknaden. Som flykting i Iran har man inte tillgång till avgiftsfria studier över grundskolenivån. Iran följer FN:s flyktingkonvention utan att sockra densamma med ytterligare förmåner, som Sverige gör.

    Sverige borde också övergå till en STRIKT tillämpning av flyktingkonventionen. Om man redan har fått asyl i ett annat land, ska man inte få asyl eller liknande ,i Sverige också. Inte ens om man har fler förmåner som flykting i Sverige jämfört med det ursprungliga asyllandet.

  4. Brorson

    Eftersom även regeringen (Morgan J) numera säger att tillfälligt uppehållstillstånd under de tre första åren ska vara regel och att ytterligare villkor ska vara uppfyllda innan man kan få permanent uppehållstillstånd (vilket kan ta längre tid än tre år – men får man stanna så länge utan särskilda skäl?) tycker jag att vi ska kräva som ett minimum.

    1. Treårsregeln ska vara en regel utan undantag. När de tre åren har löpt ut, ska man åka hem. Men det ska vara en regel med undantag. Om man är en flykting och förhållandena i hemlandet fortfarande är lika dåliga, ska man kunna få förlängt med ytterligare tre år. Stark anknytning till Sverige ska också vara ett skäl för förlängning.

    2. Övergång till permanent uppehållstillstånd ska ske TIDIGAST efter tre år. Någon automatisk övergång till permanent uppehållstillstånd ska INTE ske enbart för att man har bott en viss tid i Sverige. Förutom att man har bott i Sverige under minst tre år ska ett antal ytterligare villkor vara uppfyllda, däribland att man inte har begått brott och ej heller har en parasitär livsstil. Godkänt prov i svensk samhällskunskap samt grundläggande kunskaper i svenska språket bör också vara villkor,

    3. Tiden med permanentuppehålls tillstånd ska vara en lång prövotid innan man kan bli svensk medborgare. Jag har tidigare föreslagit åtta årt, vilket tillsammans med tiden med tidsbegränsat uppehållstillstånd gör elva år – i normal fallet mer än så. Eftersom en svensk medborgare inte kan utvisas ens om han har begått ett mycket allvarligt brott, ska man ö.h.t inte ha begått något brott under tiden i Sverige och ej heller ha ådragit sig parkeringsböter eller liknande.

    Eftersom svenska medborgare har rösträtt till riskdagen och själva är valbara till riskdagen och dessutom kan söka höga ämbeten som domare, etc, . ska ytterligare krav på kunskaper i svenska och svensk samhällskunskap vara upptyllda jämfört med kraven för permanent uppehållstillstånd.
    – – –
    Reglerna för utvisning p.g.a. brott måste skärpas högst väsentligt.
    a) Det ska i vissa fall räcka med att man har dömts till böter.
    b) Fyraårsregeln som säger att den som har vistats i Sverige i mer än fyra år inte får utvisas p.g.a. brott utan särskilda skäl,. måste tas bort
    c) att kalla en svensk kvinna för ”hora”’ måste vara straffbart. Var kvinnan in busschaufför, som nakat gärningsmannen att åka med utan att betala för sig, ska han dömas till böter eller ängelse + utvisning. Att kalla en utländsk kvinna, som umgås med en svensk man för ”svenne-hora” ska också leda till fängelse +utvisning.Det var ju ett brott både mot den utländska kvinnan och den svenska mannen, som har berövats sin rätt att umgås med varje kvinna, som vill umgås med honom.

    Alla rasistbrott mot svenskar måste bli straffbara!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.