Petter Nilsson(SD)

SD ökar i Novus, S backar!

SVT presenterar senaste Novus-undersökningen som pågått till 6 juni. SD går framåt bra sedan senaste undersökningen, medan S backar.

6 kommentarer

 1. Maria

  Tungt för övriga partier när Sverigedemokraterna är största partiet bland män i övre medelåldern! De minns hur Sverige fungerade förr och klarar av att se ett land där hbtq(s), genus och kvotering av ”underrepresenterade grupper” minskas!

 2. Brorson

  Jag tycler också att män i övre medelåldern och äldre inte ska underskattas. Vi har ju en lång livserfarenhet och har sett utvecklingen över tid. Och en viktig erfarenhet är ju att så mycket har blivit annorlunda än vi trodde. Vi minns sådant som man inte talar om idag, och som även historikerna förtiger. Men de med oss jämnåriga kvinnorna har ju samma erfarenheter. Vart tog de vägen? SD måste göra något åt kvinnounderskottet både bland SD-väljarna och bland partimedlemmar på framträdande poster.

  Jag tror att jag kan bidra med en viktig erfarenhet. Jag hade ledande uppdrag i en av den tidens snabbt växande vänster-rörelser. En av mina uppgifter var att rekrytera medlemmar till ledande uppdrag, då jag ställdes inför ett oväntat problem. Det var ju 100 % manlig dominans (glömt det?). Alla duktiga män, som ville ha uppdragen hade jag redan rekryterat, och tvingades alltså att pröva ett nytt och för den tiden djärvt grepp: D Jag hittade kvinnliga medlemmarna. De hade ju aldrig visat att de dög något till.

  Min erfarenhet är alltså att i sammanhang med manlig dominans tenderar kvinnorna att göra så lite väsen av sig, så att deras kompetens inte upptäcks. Man måste alltså arbeta aktivt med att upptäcka de duktiga kvinnorna. Det handlar alltså inte om att kvotera in kvinnor, utan att upptäcka kvinnors kompetens. Jag hittade två, som dittills hade varit tysta som möss, men som jag trodde mycket på: ’En gift kvinna i nedre medelåldern och en ung tjej runt 20. För att jag ens föreslagit dessa blev jag rejält utskälld från högre nivåer inom organisationen.

  När de kvinnliga medlemmarna upptäckte att det, som från början sett ut som ett sedvanligt gräl mellan de ledande männen, egentligen handlade om deras förmåga att bidra med mer än att koka kaffe på medlemsmötena, började saker hända. Det var bara några år kvar till den stora, landsomfattande kvinnorevolten inom politiken. Minns ni kampsångerna: ”ÅH, tjejer…”? Tror inte att ens någon av ledande sverigedemokrater ens var födda då.

  Men har det inte gått för långt nu? Har, det inte gott till överdrift, särskilt efter metoo? Jo, det tycker inte bara jag, utan även många av de kvinnor, som var med. För dagens vänster handlar det inte bara om jämställdhet mellan könen, utan också om jämställdhet mellan män samt kvinnor å ena sidan och ”icke-binära” å andra sidan. Varför handlar det om att kvinnor ska vara som män, för att bli accepterade eller vara förtryckta?

  Men jag tror alltså att dagens sverigedemokrater måste arbeta mer aktivt med att upptäcka de kvinnliga medlemmarnas kompetens. Och dessutom arbeta mer aktivt med att rekrytera kvinnor som medlemmar för att skapa ett större rekryteringsunderlag. Fler duktiga kvinnor som är villiga att ta på sig politiska uppdrag, Försök tala om för en 80-årig kvinna, som har fött och uppfostrat barn, att hon inte är en kvinna, utan en man som är född i fel kropp! Som minns kvinnokampen under 1970-talet och jämför med dagens genus-trams och ”könskorrigeringar”.

  • Lars

   Jag tror att bristen på kvinnliga väljare inom SD har flera orsaker, dels att kvinnor, särskilt yngre, är något mera rädda för att avvika från normer och omgivning,,dvs mera känsluga för vad kompisar och förebilder och media tycker, och kanske mera rädda för att inte se ärliga ut om de skulle rösta SD men de nekar eller vägrar svara när någon kompis frågade. Äldre kvinnor är nog mindre beroende av kompisar och omgivning, men kanske mera färgade av sitt arbete och den oskrivna åsiktskontroll som numera är vanlig på de flesta arbetsplatser, inte minst de offentliga inom vård, skola och sociala verksamheter som omsorg och socialkontor. Många män möter däremot integrationsproblematiken i helt andra roller, som t.ex poliser som trots satsningar på kvinnor har en mansdominan bla. pga tidigare generationer mm, samt byggjobbare som ser var jobb och pengar till reparationer och underhåll mm går, det är inte äldreboenden, men däremot brända skolor, flyktingboende och liknande mm. Och chaufförer mm, det har tidvis t.ex. varit olämpligt att leverera varor till ”utsatta områden”, och blåljuspersonal behöver som bekant ofta poliseskort till dylika områden. Män är kanske också redan i yngre år något mindre känsliga för vad omgivningen tycker och bildar sig hellre en egen uppfattning som de även följer när de röstar oavsett vad kompisarna tycker

 3. Brorson

  Vilken tidigare undersökning jämförs senaste undersökning med? Verkar vara valresultatet 2018, som de liggande stapeldiagrammen jämförs med. Och vad visar de i så fall? Jo att de mer framgångsrika partierna inom ett block tar väljare från de mindre framgångsrika partierna inom samma block, inte att många väljare har flyttat över blockgränsen. Men det är nödvändigt om det ska bli maktskifte. Har då så många väljare gått från L till SD som man kan få intryck av? Nej, mer troligt är att SD har tagit många väljare från M, som i sin tur har tagit många väljare från L.

  Men har då inte SD tagit många väljare från S? Jo. men inte så många under de senaste åren som under tidigare år. Och en stor del av de väljare, som SD har tagit från M i valen 2014, 2018 och senare, är troligen väljare, som M har tagit från S i valen 2006 och 2014 oh tidigare, alltså från början gamla S-väljare, typ medelålders och äldre män med facklig hemvist inom LO. Vilka har tröttnat på den hårdnande lönekonkurrensen från importera arbetskraft och att ständigt bli hånade som ”vita, heterosexuella män”.

  Men frågan är fortfarande hur ”högersidan” ska förmå fler kvinnor att korsa blockgränsen i stället för att byta parti inom vänsterblocket. Vad som tycks ske inom vänsterblocket är en överströmning från S till V, vilket inte är särskilt förvånande, samt från S till C, vilket är mer förvånande. Men förklaringen till det senare förhållandet kan vara att S tappar till MP., som i sin tur tappar till C, som är det andra ”gröna partiet”. Besvikelsen med MP och de storskaliga miljö- och naturförstörelse som stöds av MP, bland politiskt mer medvetna miljöaktivister torde vara enorm. Men är C verkligen ett bra alternativ för miljö- och naturbevarare?

  Mot bakgrund av den här analysen framstår Petters ständiga tjat om ökade satsningar på vård och vårdpersonal som vettig. Men frågan är om det räcker för att locka fler kvinnliga väljare till SD. Att Paula Bieler har lämnat SD tror jag var en stor förlust för SD vad gäller att locka kvinnliga väljare.

 4. Maria

  Nej Brorson; P Bielers avgång är betydelselöst i sammanhanget! Kloka kvinnor ska lockas till SD med hjälp av partiprogram och förd politik av förtroendevalda! I Sölvesborg, där Louise Erixon med samstyre regerar, ser vi goda exempel för alla!

  • Brorson

   Vi är tydligen inte överens om Bieler, men jag håller med om allt övrigt som du har skrivit. Jag uppfattar Louise Erixon som den mest lämpliga att fylla tomrummet efter Bieler, som ofta förde SD:s talan i kvinnofrågor i TV. Med Erixon blir det en breddning till praktiskt politik, som berör både kvinnor och män.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.