Petter Nilsson(SD)

181 röstade grönt. Misstroendeförklaringen vann bifall!

Enligt Aftonbladet:

Så röstade riksdagen:

Ja: 181.

Nej: 109.

Avstår: 51.

Frånvarande: 8.
Nu har Stefan Löfven två val:

 • Löfven väljer att avgå. Då väntar talmannarundor med Andreas Norlén för att ta fram ett nytt regeringsunderlag.
 • Löfven väljer att utlysa extra val. Det skulle innebära att en valrörelse sparkar igång. Valet ska då hållas inom tre månader”

Sverigedemokraternas misstroendevorum vann bifall. Detta är första gången någonsin i Sveriges historia.
Detta säger också hur viktigt det är att få ordning på Sverige.

2 kommentarer

 1. kenth

  Detta kommer att bli ett karusellkaos!
  Nu vill V ha tillbaks Löfvén som statsminister
  men med skrotat avtal om fri hyressättning.

 2. Brorson

  Ledande socialdemokrater har under drygt tio års tid utplånat sitt eget parti för att ge ministerposter åt MP. Förhållandet mellan sossar och miljöpartister i regeringen år som elev – lärare. De flesta S-ministrarna är ju totalt odugliga. De vågar inte regera utan Mp-ministrarnas hjälp. Följden har blivit att gamla S-väljare har gått till SD och V. Några till C. Men ett borgerligt parti, som stödjer S, locka inte besvikna S-väljare.

  Dessa tidigare S-väljare, som dissar både SD och V är Liberalernas enda chans att hålla sig kvar i riksdagen, förutsatt att L stödjer det borgerliga regeringsalternativet. Där jag bor, stödjer ledande liberaler partiledaren Nyamko Sabuni med motiveringen att de hellre är vänsterborgare än högersocialister .

  Umeå-liberalen Mats Nilsson tror däremot att L har kastat bort sin sista chans till överlevnad som riksdagsparti genom att inte stödja Löfven. Och som vanligt utmålar han SD som den stora faran, genom verklighetsfrämmande historiska jämförelser, Att SD och V kunde enas om att fälla Löfvén framställer han som en motsvarighet till Molotov – Ribengtroppakten 1939, vilken startade andra världskriget .Han utmålar SD och V som ideologiska arvtagare till de regimer, som dessa utrikesministrar, den ena sovjetisk och den andre tysk, representerade.

  Detta samma dag som V äntligen och slutgiltigt har brutit med sitt förflutna som ett kommunistparti, som tagit order från Moskva att aldrig fälla en ”arbetarregering”. Vad SD beträffar uppmanar jag Mats N, om han läser detta, att ta kontakt med Petter N för att informera sig om vad slags parti SD är idag. Jag är inte så naiv så att jag tror att Mats N därmed kommer att ändra åsikt i grunden om SD. Men det skulle nog inte skada om Mats N- utifrån börjar leverera lte mer saklig – utifrån ett liberalt perspektiv – mot SD. Så skulle han kanske också förstå sin egen partiledares intentioner.

  Som går ut på att inte bekämpa varandra åsikter av misstag, när man egentligen tycker lika. Man ska söka en minsta gemensam nämnare, tycker både Sabuni och Åkesson. Detta tänker jag på, när jag läser Mats N:s blogg idag: ”Vidare, man kunde ha räddat det som räddas kunde genom att modifiera kravet på fri hyressättning. Sanningen är ju att bostadsmarknaden redan är på väg åt det hållet. Men istället verkar Sabuni rentav välkomna regeringskrisen. Därför finns skäl att säga att om nu Sabuni trivs så bra i högergänget, byt då parti.”

  Angående Sabunis partitillhörighet, så har hon 2 / 3 -delar av Liberalernas medlemmar bakom sig, Mats N högst 1 / 3. Och angående sakfrågan, så verkar ju Mats N vara överens med SD om att L (och andra partier som vill ha marknadshyror) borde släppa det kravet. Mats N har dessutom en intressant poäng, när han skriver att bostadsmarknaden redan är på väg åt det hållet. Ja, men utan att undergräva Hyrestgästföreningens förhandlingsposition, vilket är syftet med januariöverenskommelsens punkt 44, som V har tagit strid mot.

  För det är ju vad det egentligen handlar om: Rätten för den svagare parten i en förhandlingssituation att organisera sig, för att försvara sina intressen tillsammans med andra. Detta var en av de liberala reformer, rätten att bl.a. bilda fackföreningar med rätt att förhandla för sina medlemmar, som liberalerna kämpade för under 1800-talet. När liberalerna verkligen kunde kallas vänsterborgare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.