Petter Nilsson(SD)

Lyxkontor för kommuner och regioners medlemsorganisation!

”Kommuner och regioner i Sverige riskerar miljardunderskott i framtiden. Samtidigt bygger organisationen som ska företräda dem – SKR – ett lyxbygge i centrala Stockholm som beräknas kosta flera miljarder. Exakt hur stort belopp det rör sig om vill inte SKR berätta. ”

Mer går att läsa i ämnet här.

Det är ju märkvärdigt när kommuners och regioners medlemsorganisation bygger lyxkontor för omfattande medel när medlemmarna som bygger upp organisationen har synnerligen svåra ekonomiska förutsättningar framöver.
Det här är inte alls särskilt ansvarsfullt agerat.

Rimligen bör man också överväga i vilken omfattning man kan tänka sig arbeta hemifrån. Om det finns någon positiv facett av pandemin är det rimligen just den möjligheten. Se till att minska mängden lokaler över huvud taget.
Förstår att det inte är helt rimligt att begära att branschorganisationen ska ha sitt kontor i Västerbottens inland men visst vore det ändå på sin plats att undersöka förutsättningarna bygga nytt utanför Stockholms mest centrala områden.

Etiketter: , ,

4 kommentarer

 1. Brorson

  Jag skriver här, och på andra VK-bloggar, för att torgföra mina egna idéer – inte för att stödja något speciellt parti. Naturligtvis är jag tacksam om bloggägaren och hans parti tar lärdom av det jag skrivit, men det är inget som jag tror kommer att ske. Kanske i undantagsfall. Alla partier har ju sina stadgar och interna beslutsprocesser, som ska följas. Det är demokrati. Men nu måste jag anmäla en klart avvikande mening mot Petter, om jag har tolkat honom rätt.

  Petter har nämligen skrivit ”Förstår att det inte är helt rimligt att begära att branschorganisationen ska ha sitt kontor i Västerbottens inland men visst vore det ändå på sin plats att undersöka förutsättningarna bygga nytt utanför Stockholms mest centrala områden.”

  Detta uppfattar jag som en oreflekterad och onödig anpassning till det, som ses som självklart av de andra partierna. Att det skulle vila någon speciell förbannelse över Norrlands inland. Men det är ju kustintresset och roffarmentaliteten bland kustpolitikerna, som styr bort allting från inlandet. En sann Sverige-vän tror på hela Sverige. Att det finns en utvecklingspotential i hela Sverige. Norrlands inland måste stärkas befolkningsmässigt. Det behövs nya arbetsplatser. Och därför ska man inte ha några förutfattade meningar om att vissa verksamheter inte kan lokaliseras dit.

  Om man ska undersöka förutsättningarna att bygga nytt utanför Stockholms mest centrala delar, får Norrlands inland inte undantas från den undersökningen. En verksamhet som kan utlokaliseras till Storstockholms perifera delar, exempelvis Sundbyberg, skulle med största sannolikhet fungera lika bra i Vilhelmina eller Pajala. Sundbyberg är en stad, 8 km från Stockholm city, som jag känner till oerhört väl eftersom jag har nära anhöriga som bor där och jag brukar bo i deras lägenhet, när de är på utlandssemester.

  Jag har sett vad som har skett med Sundbyberg under de senaste åren, när massor med verksamheter har flyttat ut dit från centrala Stockholm. Och det är ingen positiv upplevelse. Sundbyberg var för bara tio år sedan en charmig småstad, som folk trivdes i. Men tror ni att Kronofogdens klienter besöker myndighetens huvudkontor, som ligger där? Nej det är för långt från ”stan”.

  Och samma sak med storbankernas huvudkontor, som också har ”utlokaliserats” till Sundbyberg. Inte fasen åker bankkunderna till Sundberg för att öppna konton eller ta lån. Det gör man på sitt lokala bankkontor, om det finns kvar, eller via internet. Verksamheter, som inte betjänar kunder över disk, kan utlokaliseras vart som helst. Beställningscentralen för färdtjänst i Västsverige finns i Nigeria. Personalen där har gjort studiebesök i Västergötland för att se hur det fungerar.

  Det är de kommun- och regionanställda (socialsrekterare och och vårdpersonal,) som måste finnas där patienterna och klienterna finns, inte byråkraterna på SKR.Behövs de ö.h.t. ? Även delar av Stockholms tingsrätts verksamhet skulle med fördel kunna utlokaliseras till Storuman eller Jokkmokk. Många mål avgörs ju på ”handlingarna” utan att parterna behöver infinna sig i domstolen. Och även om domen i ett brottmål, där vittnen måste höras, fälls i Stockholms tingsrätt, finna inget som säger att fängelset måste finnas i Stockholms närmaste omgivningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.