Petter Nilsson(SD)

S: När pampen själv får välja!

Stellan Elebro skriver i en ledartext i folkbladet att ”Vi måste ta makten över arbetsflödet”. Titeln i sig kanske är lite felaktigt formulerad. Problembeskrivningen bör rimligen inkludera även Lag om offentlig upphandling, konkurrenslagstiftning, EU-lagstiftning över huvud, med mer.

Avseende Socialdemokraternas kontroll över arbetsflöde som består av ett orkestrerat och repeterbart aktivitetsmönster som möjliggörs av systematisk organisering av resurser till processer som omvandlar material, tillhandahåller tjänster eller bearbetar information – så tar visst Socialdemokraterna systematisk organisering av arbetskraft från Stockholm, Göteborg och Malmö. Arbetskraft som man flyttar till Västerbotten och utbildar. Istället för att utbilda Västerbottningar att jobba i Skellefteå.
Skattebetalarna betalar.

S har tillsammans med övriga partier (not. ej SD) lyft  och lovordat projekt såsom exempelvis Relocate.
Relocate, omplacera, förflytta på svenska. Obs: Se denna fil för en översikt om projektets avsikter.

Projekt som går ut på att flytta över arbetslösa från centralorter såsom Stockholm, Göteborg och Malmö till att arbeta i Västerbotten.
Detta sker givetvis på bekostnad av arbetstillfällen för de som bor i Västerbotten. Detta trots att den relativa arbetslösheten i Västerbotten uppgår till 6% och väntas uppgå till 5,6% 2022.

Tillgången på arbetskraft blir större, medan tillgången till jobben blir mindre.
På frågan huruvida detta är traditionell Socialdemokrati som Stellan och S bedriver, ptja. Statistiken avseende den ansvarslösa invandringspolitiken man ställt sig bakom kanske ser aningen ljusare ut.
Det är väl i vart fall i linje med den nya Socialdemokratin. Och kanske är det lite av ett svar på frågan avseende varför Socialdemokraterna var för det nyliberala idealet med en ansvarslös invandringspolitik.

Arbetskraften blir billigare, får sämre villkor i nya Socialdemokratiska kontrollen över arbetsflödet.

S: När pampen själv får välja!

Etiketter: , , , , , , , , ,

3 kommentarer

 1. Stellan

  Hej Petter!

  Kul att du läst min krönika! Rörande Relocate var det ny information för mig och kände jag till detta så skulle jag nog funderat mer kring det projektet. Det som behövs är ju framförallt i sådant fall arbetskraft riktat mot branscher som behöver det, framförallt väg/anläggning samt byggindustrin generellt just nu och industriarbeten med service framöver. Då jag dock inte kände till detta Relocate så kan jag inte uttala mig om detta projekt riktar sig till dessa branscher. Du pekar på att arbetslösheten i Västerbotten går nedåt i ditt inlägg, och det stämmer för tillfället. Sedan får vi se effekterna av automatiseringarna över sikt (nya industrin i Obbola gör det enbart på marginalen t.ex.) och hur det kan påverka – detta har jag berört flera gånger.

  Rörande din första invändning kring LOU etc så vill jag minnas att jag hänvisar till lagar generellt men tar upp andra effektiva metoder som te.x. näringsförbud. Det är alltså regleringar av KAPITALET som framförallt behövs för att få ordning på migrantsarbetsproblemet.

  Förövrigt är jag förtroendevald på min arbetsplats och drar strax under medianen av LO lönen. Du är väl heltidspolitiker? 😉

  • Lars

   Relocate är ju en tydligt inriktat mott migranter som har svårt att fixa jobb, även om det inte finns skrivet i klartext så tillvida att andra är helt uteslutna. Men andra grupper som traditionellt har svårart att hitta jobb som t.ex. långtidsarbetslösa över 55 år är ju klart uteslutna ur projektet. Även att projektet främst raggar folk från Sydsverige, Stockholm och Västsverige är närmare regioner som Mellersta Norrland och Norra Mellansverige är uteslutna säger ju också något. Likaledes hjälp till att hitta bostad och hjälp att organisera flytt är ju också nåt som inte brukar förunnas arbetslösa i vanliga fall (dock vanligt förr, före 2000 nånstans)… Northvolts bidrag är litet jämfört med skattebetalarnas, och även eventuella EU-medel är ju från skatter som vi och andra i EU har betalt, och Sverige betalar in mer än de flesta i EU. Men det där med kapitalet fattar jag inte riktigt, även om bl.a. en del näringslivstoppar har uttryckt sig positivt om migration. Man kan ju inget bevis för att näringslivet direkt har påverkat svensk lagstiftning och tolkning av olika lagar inom oråden som berör asylfrågor, det är ju faktiskt svenska jurister som tolkar lagen, och riksdagen som beslutar om lagar även när det gäller migration. Även om EU har ett inflytande, så har ju Österrike, Ungern, Polen, Italien, Danmark, Norge, Finland och Grekland m.fl ett mer eller mindre annorlunda synsätt än Sverige. Även om många av lagarna på papperet är relativt lika våra så avviker hanteringen i praktiken ganska avsevärt från vår hantering, det är bara att titta på hur många vi har tagit emot per capita jämfört med de andra länderna. Sen är det ju inte bara lagar, det handlar ju också om vad vi mar har att erbjuda, t.ex bidrag mm. Också här är det ju den politiska majoriteten, via statsapparaten, regionerna och kommunerna, som har bestämt! Eftersom det mest handlar om utgifter, så har nog inte näringslivet satsat så mycket eget kapital i det hela, möjligen lobbat lite…

 2. Stellan

  Hej Lars!

  Nu har jag kollat, lite, på relocate men innan jag börjar skriva lite kring ditt inlägg så vill jag bara poängtera att jag tycker hela projektet är en travesti och svaghetstecken. Ytterst är det en konsekvens av privatiseringen av arbetsförmedlingen och förhindrar en statlig arbetsmarknadspolitik. Det är inte, lite, ironi att när Norr fick kasta sig på flyttlassen (såsom systemet är tänkt att fungera) så fick vi ta baksidan av det systemet. Idag får vi istället ta baksidan av ett system som inte fungerar. Det var vansinnigt att privatisera AMS och att RV nu ska driva såna här projekt.

  Det sagt kan jag inte kommentera Relocate mer än den ytliga bild jag fått sedan Petters inlägg.
  Så nu ska vi se här…

  ”Northvolts bidrag är litet jämfört med skattebetalarnas, och även eventuella EU-medel är ju från skatter som vi och andra i EU har betalt, och Sverige betalar in mer än de flesta i EU.”

  Helt eniga där har vi på Folkbladet bland annat kritiserat V för att de kräver offentliga ”flyttbidrag” osv. Självklart ska företag stå för notan.

  ” Men det där med kapitalet fattar jag inte riktigt, även om bl.a. en del näringslivstoppar har uttryckt sig positivt om migration.”

  Här tappar du mig. Det är ju företag (arbetsgivare) som ytterst är centrala i att avgöra vilka som skall göra deras arbete. Hela frågan om arbetsmigration landar hos företagen, alltså näringslivet. Och vilka regler, lagar men också kollektivaval och internationella överenskommelser som kan skapas så att svenska avtal och rättigheter inte undergrävs.

  ” Man kan ju inget bevis för att näringslivet direkt har påverkat svensk lagstiftning och tolkning av olika lagar inom oråden som berör asylfrågor”

  Jag skriver inte om asyl. Jag skriver om arbetsmigration. Då du skriver om asyl till stor del vidare i din kommentar så är det inget jag tycker hänger ihop, här, med sakfrågan.

  Ha en fortsatt trevlig kväll Lars. Nu ska jag ta mig vidare och kommer nog inte kunna debattera här så mycket mer (remissvar på försämrad arbetsrätt ska skrivas) men jag ska ta till mig och undersöka recolate lite. Självklart ska AF åtgärder vara mer slipade än vad du säger att den idag gör. Vem vet, det kanske blir en ledare av det också.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.