Sjuklövern är tydlig i Regionen!
När ska M sluta följa S i Regionen?
Alliansen har löpande följt majoriteten i Region Västerbotten.
Några egna idéer eller reella budgetalternativ har uteblivit. Under mandatperioden har man till och med valt att kopiera majoritetens budgetramar.
Man har alltså signalerat att man delar majoritetens prioriteringar.
I styrelsen har alliansen – under ledning av M arbetat för ytterligare administration, och i stort verkat för att genomföra Socialdemokraternas ständiga bortprioriterande av sjukvård.
Socialdemokratiska majoriteten lägger 50 miljoner mindre på sjukvård än SD.
Alliansen banar vägen för dessa ytterligare besparingar på sjukvård genom att föreslå ytterligare 50 miljoner kronor i besparingar – d v s 50 miljoner mindre än majoriteten.
Därtill budgeterade endast Sverigedemokraterna för en begränsad hemtagning av omställningsplanen redan 2020.
Det innebär att samtliga övriga partier inte vågat prioritera bort verksamheter för att kunna prioritera sjukvård. Istället har dumsnåla besparingar inom ramen för hälso- och sjukvård fått vara praxis, när politiker inte vågat prioritera inom regionens verksamhet.
Samtidigt utlovar majoriteten likväl som alliansen satsningar inom sjukvårdsområdet, införandet av kliniker likväl som riktade personalsatsningar. Men eftersom de ekonomiska ramarna är för fattigt tilltagna resulterar det i att övrig sjukvårdsverksamhet får finansiera dessa signal-satsningar.
Hur löser vi det uppkomna läget?
Vi har löpande vart öppna för att samverka med alla som är intresserade av att sörja för mer medel till sjukvård. Men Moderaterna har i ord och handling vart tydliga med att man inte har en reell vilja att vara del av ett regionalt maktskifte.
Det är beklagligt. Samtidigt är det inte för sent att byta riktning i frågan.
Av den anledningen lämnade jag in en interpellation, ställd till regionrådet Niklas Sandström (m), huruvida han och alliansen är redo att släppa Peter Olofsson(s) hand och faktiskt bedriva en egen konstruktiv politik.
Döm om min förvåning när jag ser att inget svar inkommit inför Regionfullmäktige idag 21 september.
Därefter ser jag att interpellationen inte anses får ställas på grunden att den inte anses vara förenlig med kommunallag/arbetsordning.
Kommunallagen 5 kap 59 § 1st:
Interpellationer får ställas av ledamöterna och riktas till ordföranden i en nämnd eller en fullmäktigeberedning samt till de förtroendevalda i övrigt som fullmäktige bestämmer.
Och fullmäktigearbetsordningen i Region Västerbotten är tydlig att samtliga regionråd får interpelleras.
Votering begärdes, och endast Sverigedemokrater ansåg att interpellationen fick ställas, i linje med kommunallag och arbetsordning.
Mest fascinerande är samsynen hos övriga partier att interpellationen inte fick ställas.
Senaste kommentarerna