Petter Nilsson(SD)

Miljösatsningar eller skatteintäkter?

Ni minns att uppdrag granskning tog upp att flera sjuklövernregeringar dragit tillbaka stöd till återställning av våtmarker(6/10).
Utdikade våtmarker bedöms orsaka klimatutsläpp motsvarande hela Sveriges personbilsflotta. Återställning av våtmarker skulle enligt programmet och IPCC vara en kostnadseffektiv åtgärd att minska klimatgasutsläppen.

Nu finns det ju en rad ”miljö”- och struntskatter. Ja till och med på plastpåsar. Något som drabbar alla i de lägre inkomstskikten mer än de i de högre relativt sett till inkomst.

Så ytterst är frågan ifall det rör sig om miljösatsningar eller skatteintäkter.

Etiketter: , , , , ,

8 kommentarer

 1. Maria

  Regeringen driver endast symbolpolitik, med mål om att maximera skatteuttag! Det är dags för nya kvastar, med alternativa idéer, att ta vid!

 2. Björn

  Pengen ska in,men ser bättre ut om man gömmer den bakom en påstod miljöförbättring. Är det någon som törs diskutera en sockerskatt och skatt på engångsblöjor?

  Engångsblöjor 5kr/st
  Råsocker 10kr/kg
  Socker/sötningsmedel i livsmedel 100kr/kg
  Det är exempel på skatter som verkligen skulle ge bevisade positiva effekter både för miljön och folkhälsan.

 3. Lars

  En av de största kassakorna för svenska staten är väl bilismen. Enligt Bil Sweden drar all vägtrafik in 97 miljarder per år i skatt och utgifterna i statsbudgeten ligger bara på 32 miljarder, dvs intäkt för staten ca 65 miljarder, eller 200 gånger mer än den nämnda återställningen av våtmarkerna per år. Nu tillkommer ju enligt samhällsekonomerna en hel del andra kostnader, men det intressanta är att staten inte lägger ut pengar för många av de kostnaderna, och andra utgifterna betalas av regioner och kommuner och privatpersoner via kommunl/regionskatt och försäkringar. Hälsokostnader, t.ex. ohälsa på grund av avgaser och liknande, är ofta en ren vinst för statsbudgeten, då den de ökade dödstalen egentligen ofta handlar om kortare liv för äldre, dvs lägre pensionsutbetalningar. Däremot gynnas statsbudgeten av att bilismen smutskastas, då det gör att högre skatter kan motiveras. Och snabb utbyggnad av elnät, vindkraft och elbilsindustri ger fler jobb, och sen kommer självklart även elbilarna att beskattas hårt på alla tänkbara sätt, när folk tvingats köpa dem!! Statsbudgeten verkar mer och mer vara nåt som politikerna använder efter hur vindarna blåser i regeringspartierna, snarare än nåt som seriösa satsningar för medborgarnas och miljöns bästa!

 4. Kenth

  Regeringen är bara ute efter att ta in så mycket pengar som möjligt via skatter.
  Sen skänker dom bort större delen utomlands i sk.”Bistånd” som ingen vet om
  pengarna hamnar rätt eller i någon styrandes fickor.
  Skattepenar borde främst gynna landet och alla de fattiga som lever under
  existensminimum…Plastskatt på påsar tillverkade av andra materia än plast?

 5. Kim

  Det blir tyvärr allt för ofta parodiskt då SD pratar miljöpolitik. Skrämmande tydligt då Åkesson pratade igår. Lätt att förstå varför han gillar Trump. Samma politiska grepp och slutledningsförmåga hos väljarbasen.

  • Marko

   Håller sig inte till topic
   Trump tourettes.
   Klagar utan argument eller ens påpeka vad som är fel.
   Vönsterblivna är lätta att identifiera.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.