Petter Nilsson(SD)

Inför avgiftstrappa för språktolk

”gör mot andra som du själv vill bli behandlad”

Gyllene regeln är en god vägledande regel, och som politiker är ofta den negativa versionen hjälpsam, det vill säga, ” gör inte mot andra som du själv inte vill bli behandlad”. Samtidigt finns det förstås fler perspektiv att beakta samtidigt.
Politik kokar i regel ned till paraplybeslut som berör väldigt många människor.

Jag kan emellertid inte förstå vilket läge man vägrar ge ordentliga incitament till delar av befolkningen att bli en del av sitt nya land. Att begära att man lär sig svenska är förstås en fråga för att kunna leva självständigt i Sverige.

Svårligen vill något enskilt parti att människor ska leva i beroendeställning till en annan, eller till samhällets ”integrationsinsatser”. Förmodar därmed att det är signalpolitiken och dumsnällheten hos enskilda företrädare som är vägledande till att övriga partier inte verkar för att införa avgifter för språktolk.

Vi har som enda parti återkommande lyft detta i vår budget. Med en generellt ökande administrativ kostnad för tolkning – ni vet, medel som inte kommer vården i sig till del – så finns det även ekonomiska skäl för att införa en avgiftstrappa för språktolk.

Det sagt ska jag tydliggöra att detta förstås inte gäller för tolkning inom ramen för lagen om nationella minoriteter, eller för dem som på grund av funktionsvariation inte har möjlighet att förstå eller göra sig förstådda inom regionens verksamhet. Ska också tydliggöra att det inte rör sig om att ”ta bort tolkarna”.

Etiketter: , , , ,

5 kommentarer

 1. Mique

  Är det inte bättre att först införa obligatorisk SFS (svenska för svenskar), för den stora del av genuint svenska individer, som inte kan tala, läsa, skriva eller förstå sitt eget modersmål!? Det finns ett stort behov av svenska till korrekt svenska-tolkar.

 2. Lars

  Ja, svenska med inslag av ord och uttryck från många kulturer tillsammans med svenska ord som hora mm, sprider sig allt mer också bland svenska ungdomar, särskilt i skolor med många invandrarelever….

  • Mique

   Jag syftade på äldre, feta, genuint svenska ”män, med låg utbildning. Men det är kanske så att vi invandrare, måste lära dessa ynkliga ”män” deras eget modersmål.

   • Marko

    Vad är det du svamlar om?
    Var hittar du dessa feta äldre svenska lågutbildade män som inte kan prata svenska?
    Låter som problem här kan ligga i att du är rasist?
    Och vad är manligt?
    5 i grupp beväpnade som rånar och förnedrar ensamma?
    Skjuta ihjäl oskyldiga på öppen gata?
    Hot och misshandel generellt?
    Förklara gärna.

    • Mique

     Lilla ”man”, du tycks inte ha alla hästar hemma! ”För att förstå ironi, så behöver man vara begåvad med ett visst mått av intelligens”. Enligt flera undersökningar, så består majoriteten av Sverigedemokraternas väljare av äldre, vita feta ”män”, med låg utbildning och dåligt självförtroende. För övrigt, så är din svenska i skrift under lågvattenmärket. En SFS-kurs kanske skulle göra susen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.