Petter Nilsson(SD)

0 insändarskribenter skulle rösta SD.

Opinionen lutar åt att en stor del av svenska befolkningen är Sverigedemokrater. Men.
Timbro skriver att man tillfrågat politiska redaktörer och ledarskribenter vad de skulle rösta på om det var val idag. Av de 106 man tillfrågat svarade emellertid endast 62.liberala skribenter skulle rösta idag så skulle man rösta på:
M: 25,8 %
L: 16,1 %
C 25,8%
KD: 3,2%
S: 17,7%
MP: 1,6%
MED: 1,6%
SD: 0%
V: 0%

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

19 kommentarer

 1. Brorson

  Knappast förvånande att bara 16 % liberala ledarskribenter skulle rösta på L. Och att aningen fler faktiskt skulle rösta på S. Visserligen kallar sig ledarsidorna ”oberoende liberal”, men borde de inte i stället i ärlighetens namn kalla sig ”gökungar i det liberala boet”? Det är alltså dessa falska liberaler, som har orkestrerat kampanjerna, med delvis rent rasistiska tillmälen, mot den liberala partiledaren Nyamko Sabuni och drivit bort potentiella L-väljare till andra partier.

  Det var samma visa förra gången Liberalerna, som då hette Folkpartiet, hade en kvinnlig partiledare. Hon hette Maria Leissner och anklagades av mansgrisar på liberala ledarsidor runtom i landet för att inte ha de manshaftiga egenskaper, som en partiledare tydligen måste ha enligt dessa bästvetare, såsom en manlig kroppsbyggnad. Jag minns Maria som mycket kvinnlig i sättet. Vi satt på en bänk och väntade på att ett möte, där hon var inbjuden talare, skulle börja.

  Hon tvingades bort som partiledare, med följd att min tid som partimedlem blev kort, knappt ett år. På den tiden hade etablerade media mycket större makt än idag. Någon handfull ledarskribenter tillsatte och avsatte partiledare.
  Alternativmedia fanns fortfarande inte. Och apropå detta: Tvingades inte Håkan Juholt att avgå som S-ledare efter kampanjer i kvällspressen, särskilt Aftonbladet (”oberoende socialdemokratisk”), som har samma ägare som Svenska Dagbladet (”oberoende moderat”).

  Och apropå olika partiers historiska rötter, sitter en före detta (?) maoist som politisk chefredaktör på en av landet största liberala landsortstidningar och har förklarat för läsarna vad som menas med ”liberalism” och naturligtvis har han beskyllt Nyamko för att ha svikit den liberala ideologin. Det visste kanske Kinas Kommunistiska Parti, när ordförande Mao genomförde kulturrevolutionen under 1960-talet, när många svenska skolungdomar och studenter fick sin första politiska skolning?

  Min tid som folkpartist blev alltså kort, men jag lärde mig mycket om det politiska intrigspelet, och inte minst om medias makt. Steget från S till Fp var f.ö. inte långt eftersom de båda partierna hade samarbetat inför folkomröstningen om kärnkraften 1980. Kärnkraften är också en fråga, som kan locka f.d. S-väljare till L.

 2. Kim

  Det kan ju vara så enkelt att dessa är något mer insatta i politik och samhällsfrågor än svensson och därmed kan se igenom populism och dimridåer.

    • Brorson

     Att du inte tycker som drygt hälften av väljarna är tydligt. Men du har hittills fört fram dina åsikter på ett seriöst och hövligt sätt. Det tycker jag att du ska fortsätta med, för då blir du själv respekterad, och chansen att någon håller med dig ökar. Se första meningen i mitt förra svar till dig (22 nov 18.41). Jag skrev ju inte att du har helt fel. Men jag tycker inte att du också ska börja stämpla andras åsikter som ”bruna”. Det finns bättre ordval för åsikter, som man ogillar. ”Foliehatt” går väl an, trots den svagt nedlåtande betydelsen.

     Men hur kan jag tala om drygt hälften är SD bara har runt 20 % väljarstöd? Jo. så många tycker som SD i enstaka viktiga frågor. Men naturligtvis kan även en majoritet ha fel. Många åsikter, som med tiden har blivit majoritetens, har börjat hos en liten minoritet. Därför behövs en hövlig och respektfull diskussion med meningsmotståndare.

     • Mique

      Tar du dig ton, lär dig lite hut, brungubbe! En brunskjorta ska väl inte bestämma nivå och regler, för andra kommentatörer på den här bloggen. Din ”min lillasyster, säger att jag har alltid har rätt”-mentalitet, kan du stoppa upp någonstans. Vart tog nättrollet Janne S. vägen? Vilket härligt, friskt, högtravat, auktoritärt, nedlåtande, fikonspråk han använde. Jag fick en bild framför mig av Darth Vader och tysk trettiotalsretorik. Är det någon som vet, om trollet finns som fri programvara för Kali NetHunter?

    • Marko

     Folie?
     Ta av ditt eget, hela samhället är fullt med dryga arrogant mobbare likt du och ryggradslösa som inte vågar säga ifrån när folk straffas för åsiktsbrott.
     Brun bajsar du ut dig oxå.
     Kan du definiera brun?
     I ditt fall gissar jag allt som inte är ultrakommunistiskt.

  • Brorson

   Naturligtvis är det så. Och den representativa demokratin bygger på att folkets valda representanter (politikerna) å ena sidan känner till folket (som de representerar) och dess värderingar och å andra sidan ägnar de politiska frågorna tillräckligt mycket tid för att förstå deras komplexitet och fatta samma beslut, som väljarna själva hade fattat, om de hade ägnat politiken tillräckligt mycket tid. Men i detta finns ändå en underförstådd tanke att man åtminstone efteråt ska kunna förklara för väljarna varför man har fattat dessa beslut.

   Puhh, det är inte lätt att vara politiker. Och det där med populism (Vem är egentligen popullst?) är inte så enkelt som du verkar tro. Den rätta vägen är ofta smal och har djupa diken på bägge sidor. Vill man undvika att köra ner i ena diket, är det alltför lätt hänt, att man i stället kör ner i andra diket. Ordet populism har en negativ klang. Men vad är då motsatsen till populism – autokrati? Belarus diktator Lukasjenko, för att ta ett exempel på en autokrat, tror säkert att han förstår folkets bästa än folket självt.

   Jag har läst massor med politiska ledartexter i mitt liv. Och de härför ledarskribenterna, som jag har kritiserat för osund maktutövning, genom makten över opinionsbildningen, uttryckte sig oerhört auktoritärt och gav intryck av att veta mer än de visste. Ofta länga och för de flesta obegripliga utläggningar om ”liberala principer”, som den dåvarande partiledaren Maria Leissner (en kvinna!) inte ansågs kompetent nog att förstå. Det har varit samma slags auktoritärt-manliga retorik mot den nuvarande partiledaren Nyamko Sabuni (också hon en kvinna, och dessutom svart!) från samma klick manliga ledarskribenter.

   Och detta förekommer inte bara inom Liberalerna. Tro inte det? Det förekommer inom alla partier, inom såväl SD som MP och S, hos den grötmyndige Per Bolund och hos Anders Ygeman. Hör hur han hånar sina meningsmotståndare som mindre vetande, exempelvis i den senaste debatten mot Nyamko Sabuni: ”Men det är ju inte som du säger, att vi politiker har bestämt att stänga reaktorerna. Det har marknaden bestämt”.

   En kvinna som har lyckats bra med att härma den manligt-auktoritära stilen är f.ö. Aftonbladets Lena Mellin. Och så har vi det feministiska motdraget ”Du får inte kritisera mig, för jag är ju en kvinna och då är du en kvinnoförtryckare.” Detta skrivet av mig, en äldre man, vars yngre syster (som alltid har rösta på V) brukar säga att det är lönlöst att säga emot mig, för jag vet ju alltid bäst.

   Vilken inställning har du för resten själv till Sverigedemokraterna, till SD-politikerna och deras väljare? De vanliga klassfördomarna om lågutbildade okunniga och kriminella? Det behövs kanske mer populism – i ordets positiva bemärkelse?

   • Mique

    All fakta visar att brunskjortornas parti, från topp till tå, både då det gäller väljare och partirepresentanter, så är lågutbildade, okunniga och kriminella överrepresenterade med råge. Ta dig ur din filterbubbla och ta in den verkliga verkligheten!

     • Mique

      Javisst ja, jag glömde bort att brunskjortorn inte känner till någonting om världen, som finns utanför deras filterbubblor.

     • Brorson

      Den lille provokatören, som låtsas vara invandrare, är tydligen en fascist, som vill avskaffa rösträtten för vanligt folk. Och är alltså den enda brunskjortan på den här bloggen. Må vara att hen är oförskämd mot verkliga eller inbillade sverigedemokrater, men i praktiken förlöjligar hen alla seriösa meningsmotståndare till SD. Om någon, som framträder under svenskt namn, hade skrivit samma förklenande omdömen om invandrare, hade det varit hets mot folkgrupp. Hen förnedrar alla verkliga invandrare med sina i praktiken rasistiska floskler. Ingen invandrare skulle uttrycka sig på det sättet.

  • Krister

   Knappast troligt, va?
   Då skulle siffrorna för C vara…obefintliga. Maken till vindflöjelparti har väl aldrig skådats.
   Ett parti med en så makthungrig partiledare kan ju självklart inte tas på allvar

 3. HERMAN

  Konstigt att sosse riksdagsman som antastat yngre partikollega blir helt nertystat förra veckan. Dom har pratat ut och allt var ett misstag. Jo tjena kan bara konstatera vilken agenda som gäller från media. Men ni underskattar väljarna. Vi har genomskådat er smutskastning

 4. Kenth

  Svensk som inte gillar utlänningar=Rasist
  Utlänning som inte gillar Svenskar=Rasist
  Konstigare än så är inte ekvationen!
  Att nu det kastas skit på politiker och nedtystas/förstoras upp
  är bara för att det är val nästa år!!

 5. Jonsson

  Tror inte ledarsidor har särskilt många läsare, möjligen ett fåtal redan frälsta. Man känner i stora drag igen budskapen/ legenderna som hamrats in där under decennier. Få läser nog svenska dags- och/eller kvällstidningar numera. Det är t ex förståeligt att även Vänsterpartiets och sossarnas förhandlingar behövde dra ut på tiden, för att ge mesta möjliga exponering i media. Omröstningen kom nog lite snabbare än väntat, och då blev de snabbt överens.

  Mique och Kim är en oäkta palindrom, en ren tillfällighet naturligtvis.

  • Mique

   Vad fan, ännu ett filterbubbeloffer! Vad är ett ”oäkta palindrom” för något? Begreppet är minst lika flummigt, som ”delfinerna i våra sjöar”. Du käkar nog lite för mycket svamp, grabben!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.