Petter Nilsson(SD)

Högsta elpriset någonsin!

6,49 kr per kwh i södra Sverige krossar det gamla priset om 4,34 kr. Ett häftigt elprisrekord.Nu. Inte för att vara sådan. Men för en vanlig villa ligger elkonsumtionen på cirka 20 000 kwh per år.

Nej. Ni som bor i lägenhet där elpriset är inkluderat får det heller inte mycket bättre, även om det inte syns på december månads faktura. Den som äger fastigheten måste också få sin ekonomi att gå ihop också.

Ja. Ju lägre inkomst man har, ju hårdare kommer man att drabbas.

Jag är ingen meteorolog. Har en grundläggande respekt för att vädret påverkas av många faktorer. Det är förstås ett komplext system – många saker inverkar säkerligen. Det är knappast min sak att konkret problematisera i vilken omfattning exempelvis solfläckar eller växthuseffekten påverkar klimatet.

Samtidigt är det klart att för stunden så går det inte gärna klä ut kylan. Särskilt inte i Norrland.

Jag har en förhoppning om att tidigare S, V, C och MP-väljare inser hur illa berörda partier fört landet, och hur illa de med lägst inkomst faktiskt också far, på grund av den förda politiken..

Etiketter: , , , , , , , , ,

10 kommentarer

 1. Kenth

  Efterfrågan styr priset…samma som med bensinen…konstigt nog…
  Tycker ju att ett normalt energipris eller lägre skulle gynna i längden.
  Men bolagen tänker kortsiktigt och då får gemene man som är utan
  fast pris avtal betala dyrt.

  • Lars

   Och, minst lika mycket tillgången på el och vad den kostar att producera. Nedlagd kärnkraft = sämre tillgång på relativt billig el – glöm inte att kärnkraften beskattas. Vindkraften är tvärt om, den subventioneras, dvs billig el, men bara när det blåser, när det inte blåser gäller att tillgången på el är låg, dvs om det blir hög efterfrågan när tillgången är låg så skenar priset så mycket att det blir billigare för vissa kunder att minska sin förbrukning än att t.ex. producera vissa produkter, eller billigare att starta ett dieseldrivet reservelverk, så att förbrukningen på så sätt anpassas till förbrukningen. I vissa länder/städer släcker man t.ex. ner vissa stadsdelar när elbristen blir allt för stor och en prisökning inte blir ett realistiskt sätt att bromsa förbrukningen. Allt visar således på att särskilt Sverige, som förr var ett gott exempel, men även många andra länder Europa, numera är katastrofalt dåliga på planera såväl elproduktion som lokaliseringsstöd/etableringstillstånd och liknande till industrier med stor elförbrukning. Visst, man kan ju som nu överlämna allt ansvar till marknadskrafterna och de som sköter miljötillstånden utan att se till elförsörjningen och samtidigt stifta allt strängare miljövillkor, men det skapar en fruktansvärt osäker praktisk och ekonomisk situation för både företag och individer, där snabba förändringar i elpris och eltillgång kan tvinga företag att slå ut varandra från marknaden utan att ens konkurrera i samma bransch, och därmed snabbt försätta vissa arbetstagare i arbetslöshet eller permittering, plus att vanligt folk ska ha råd att värma sina hus och ladda elbilar och tvätta kläder och laga mat mm.

  • Marko

   Naivt att tro fast pris är lösningen.
   Kortsiktigt, ja.
   Sen är det många faktorer, en är ju att förutse efterfrågan och dimensionera därefter.
   En annan att inte bygga kraftkällor som producerar slumpmässig el.

   • Kenth

    Sen skall ju snart var o varannan ladda sina elbilar…
    men inte i Kittelfjäll…hotellet har fått lämna igen sina
    bidragspengar då det konstaterats att elnätet inte kan
    leverera , då det inte är dimensionerat för dessa uttag en elbil(ar)
    kommer kräva.

 2. Brorson

  Läste för några dagar sedan på Holmluns blogg att det vimlar av misstänkta styckmördare i SD. Och igår på Magnus Johanssons S-blott att dessa hemska sverigedemokrater kör drönare över Strandhälls hus och hotar hennes 12-åriga dotter till livet. Och idag tog Holmlund bladet från munnen och avslöjade den skyldiga: Nyamko Sabuni.Inte nog med att hon är svart. Hon har ett sjukt beteende också..

  ”Liberalerna har helt ändrat sitt beteende och nu använder man hot i den politiska debatten. Uselt och ett sjukt beteende.”

  Avslutningsvis yrar Holmlund om att sådana som Nyamko inte har i Sveriges riksdag att göra. Har han tänkt dra in rösträtten för alla invandrare som inte röstar rött? Inför valet lovar Nyamko stora satsningar på områden där det bor många invandrare. Förfärligt hur dessa illojala invandrare hotar hederliga svenska S-politiker!

  2

  • Marko

   Hycklarkungen förnekar sig aldrig.
   Daglig dubbelmoral och hyckleri, som en vanlig elitsosse med andra ord.
   Men opposition i landet är usel som varken kan blottlägga hycklariet och lögnerna eller visa på ett sätt att åstadkomma ett bättre samhälle som får dom att växa.

 3. Maria

  EU:s elbörs kommer att höja energipriserna…Polackerna kan ju inte frusa i vinterkylan. För att inte tala om elbilarna,,,Det var bättre förr…

 4. Brorson

  Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman har efter regeringsombildningen blivit migrations- och idrottsminister med placering i justitiedepartementet. Kritiken från idrottsrörelsen att idrottsfrågorna kommer att skötas med vänsterhanden viftar han bort med ”en tung ministerpost”. Undrar vilka nya idrotter som nu kommer att introduceras. Kanske gränshinderlöpning” – att ta sig från Islamabad till Haparanda på kortast tid. Finska medier rapporterar att smugglarna efter stängningen av Belarus – Polen rutten, har börjat marknadsföra Ryssland – Finland – Sverige rutten. Jobben finns ju i svenska Norrland, som nu ska ”återindustrialiseras”. Första pris i den nya idrottsgrenen torde bli 18-timmars arbetspass med en lön på hela 75 kr /tim på Norhtvolt i Skellefteå. Var tredje arbetare där är ju redan nu illegal. Det kallas ”klimatomställningen”. Lockande för äventyrslystna unga män..

 5. Mique

  Det snurrar runt ganska så hyggligt i din lilla filterbubbla. Snart så brister den och den bruna smörjan dunstar bort och glöms bort för evigt.

 6. Marko

  Ser att hycklarkungen Holmberg idag skyller detta på befolkningen.
  Lite som Marie Antoinette.
  Politiker är självklart helt utan skuld..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.