Petter Nilsson(SD)

”Gangfluencer”

Sägs ju att vi konservativa är bakåtsträvare. Det är inget jag skulle skriva under på som något allmängiltigt. Men…

”Gangfluencer” blir en term. Enligt språktidningen definieras ordet som följande:

Person som ingår i kriminellt nätverk och använder sociala medier för att visa upp sin livsstil.”

Om forna tiders gangsters var måna om att hålla en låg profil så tillhör dagens kriminella en annan skola. De kan flasha med pengar, dyra klockor och märkeskläder på sociala medier och posta stories från exklusiva semesterresor. De är gangfluencers och bygger varumärken.

På vissa sätt är jag faktiskt en bakåtsträvare. Det här är ingen särdeles trevlig utveckling.
Även om många nya ord är kopplade till covid – vilket i sig inte alls är vidare värst positivt – så tycker jag nog att detta nya ordet är det som sticker ut mest. Tyvärr behövs ordet för att beskriva samhällsutvecklingen.

Må väl ska försöka hålla isär äpplen och päron. Men. Appropå ord och besynnerligheter så såg jag tidigare att någon genusstatsvetar-filur menar att man ska undvika bland annat ordet ”invandrare” i TV4. Har sagt det förr, och vidhåller det: Tror inte rasism är så förbaskat utbrett som vänstern försöker göra gällande för att vänstern ska vara politiskt relevanta.

Nåväl. Invandrare är en funktionell term som är neutral. Tillhör väl dagens samhälle att man ska försöka problematisera ord strukturellt, men samtidigt blir det förvirrande för den som följer den allmänna diskussionen och har att göra med subjektiva värderingar av ord.

Etiketter: , , , , , , , , ,

6 kommentarer

 1. Håkan

  Jag undrar mest hur man som taxiägare kan ha sju identiteter?Det måste väl bara vara i ett land som Sverige det är genomförbar?

 2. Jonsson

  Det är inkluderande och mångkulturellt, anser Språkrådet (som förser myndighetssverige med vokabulär).
  Krångligt och långt ord, både att uttala och att skriva. Kriminell, anarkist, räcker kort och gott. Det finns redan mängder av synonymer för företeelsen.
  Fenomenet är inget som generaldirektören behöver tvätta rent och skylta med. Det blir bakläxa från mig.
  Jag lyssnar inte ens längre på Miriam Bryant… vägrar. Stänger av, som ministern.

 3. Lars

  Att byta namn på saker för att ”minska rasism” eller ”förbättra kvinnors eller HBTQ-personers situation är att sätta igång ett ekorrhjul. På lång sikt kommer nyordet att åter bli negativt om det gäller en företeelse som många anser vara negativ, och sen blir det ett nytt nyord osv. Grejen är att nyorden, kombinerat med att de gamla orden förbjuds i media och officiella sammanhang leder till sämre yttrandefrihet och sämre demokrati, då media och andra med inflytande kommer att sortera bort folk som inte uppdaterat sig i nyord, vilket gör att bara proffstyckare och andra som gillar nyord får komma till tals, dvs motsatsen till demokrati. Och det leder också till att orden hela tiden ersätts med nya, till nackdel för språksvaga och folk med andra modersmål

 4. Jonsson

  Lars,
  jag tror inte heller att det gynnar språkandet.
  ”Gangfluencer” kan översättas med ”gängflytare” och därmed blir det helt obegripligt. För väldigt många människor antagligen. Rena rappakaljan.
  Själv pratar jag numera ofta dialekt, har jag märkt, men jag kan åtminstone förklara innebörden med andra ord – för eventuellt oinvigda.

 5. brorson

  Om Sverige har en språkvårdsmyndighet, borde den

  1. avråda från användning av krångliga nyord, som inte passar in i den svenska språkmiljön.
  2, rekommendera användning av befintliga svenska ord (influcenser = stilbildare).
  3. om lämpliga svenska ord saknas, själv föreslå lämpliga nyord; om lämpligt ord finns i annat nordiskt språk, ska det ordet föreslås.
  4. propagera för korrekt ordval, exempelvis korrekt användning av orden ”var”. som anger läge, och ”vart”, som anger riktning.

  En mångfaldsexpert, som är lite väl ensidig, vill förbjuda ordet ”invandrare”, med motivering att det har en nedsättande klang. Något förslag till förbud mot ordet ”svennehora”, har däremot inte framförts.

  1. Det är en grov förolämpning, när detta ord kastas i ansiktet på en svensk kvinna, och bör förutom straff även kunna leda till utvisning för hets mot folkgrupp.

  2. När samma ord kastas i ansiktet på en invandrarkvinna, som har en svensk fästmän, bör det förutom ett rejält straff undantagslöst leda till utvisning som olaga frihetsinkränkning både för kvinnan och mannen, som inte får träffa en kvinna som vill träffa honom. Det är illa nog, när invandrare inskränker friheten för andra invandrare, men ännu värre när de dessutom inskränker friheten för den svenska ursprungsbefolkningen.

  I diskussionerna om brott och straff, har jag skrivit att regeln att brottslingar, som har vistats mer än fyra år i Sverige får utvisas bara om det finns ”synnerliga skäl”, vilket betyder nästan aldrig.

  Straffen för sådana grova förolämpningar, som jag har givit exempel på, bör höjas rejält och utvisning vara regel. Denna typ av förolämningar bör alltid åtalas av åklagare på statens bekostnad. och inte som nu av den förolämpade själv på hennes egen bekostnad. Du tror kanske inte att det är sant. Men en kvinna, som kallas ”svennehora” måste själv betala förskott till en advokat, som gör åklagarens jobb.

  Enligt svensk lag är det i praktiken inte ens straffbart för utlänningar att begå enligt lagen lindriga brott mot svenskar. Dessutom har svenska spåkets förfulats i allvarlig grad med invandringen, när vi fått nyord som ”svennehora” och nya kraftuttryck som ”Jag ska knulla din morsa”.

 6. Mique

  Vad fan nu då, ska ett gäng lågutbildade, äldre, feta, vita svenska ”män”, som knappt behärskar sitt eget modersmål, influera det svenska språkets utveckling!? En svennetomteklan, i en filterbubbla fylld av brunskjorteretorik och dåliga kunskaper i det svenska språket. Nej, låt oss invandrare sköta utvecklingen av det svenska språket! ”Det är svårt att lära gamla hundar att sitta”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.