Petter Nilsson(SD)

Kompisar i Regionpolitiken del 1: ”De illegala arvodena”

Morgonens livesändning:

Har försökt påtala brister relativt diplomatiskt och vänligt över åren inom regionen. Menar att gyllene regeln är en viktig princip, och den måste såklart gälla. Det innebär också att man kanske inte är fullt så elak i sin kritik som man kan vara.

När Moderaterna och alliansen kopierade S regionplan i början av mandatperioden nöjde jag mig exempelvis med att påtala att sjuklövern är tydlig i Region Västerbotten.

När samtliga övriga partier var överens om att budgetera för omfattande besparingar inom sjukvård genom ”kents plan” eller ”omställningsplanen”, så påtalade jag att SD inte delade uppfattningen att den gick att räkna med, varnade för dumsnålhet och budgeterade nogsamt för att säkerställa att regionens sjukvård fick mer medel i vårt budgetförslag.

Men.
I det här fallet måste jag direkt rikta kritik mot moderaterna och Socialdemokraterna, särskilt Niklas Sandström(M) och Peter Olofsson(S), och ifrågasätta deras förnuft och sans. Dessutom anmoda deras respektive ledamöter att ta ställning kring hur regionen ska hantera de illegala arvodena som regionen betalt ut till partikamrater.

Regionstyrelsen 2018 fattade beslut om att föreslå arvodesregler till kommande regionfullmäktige. Däribland föreslog man illegala arvoden till människor som inte gick att arvodera enligt kommunallag. Dessa regler antogs av fullmäktige. Vi hade inga heltidsarvoderade politiker vid den tidpunkten, ej heller satt vi i styrelsen – men samtidigt så måste jag säga att jag borde ha läst igenom förslaget mer nogsamt – och kontrollerat mot kommunallag när det landade i regionfullmäktige 2018. För egen del så beklagar jag mitt agerande vid den tidpunkten.

Revisionen uppdagade dessa illegala arvoden för några månader sedan. Så jag slängde in ett initiativ att sluta upp med dessa illegala arvoden. Samtliga övriga partier valde att avslå det initiativet.

I samband med att de illegala arvodena som styrelsen beslutat inför mandatperioden 2018-2022 intervjuades regionpolitikerna kring de häftiga medel som betalats ut till de inom berört organ. Medel som betalas ut till bland andra Hans Lindberg(S) och Anders Ågren(M) – vilka redan har uppdrag som arvoderas häftigt inom Umeå kommun.
När deras respektive partibröder inom Regionen intervjuades om detta tidigare svarade Niklas Sandström(m) att han tycker att arvodena speglar det ansvar och den vikt av det uppdraget som man har i den här beredningen.

Peter Olofsson(S) försökte jämföra vad man får läsa in som Hans Lindbergs arvode och arbetsuppgift med en kommunförbundsordförande, – olyckligtvis utan några precisa följdfrågor från journalister.

Nåväl. Under Regionstyrelsen 8 Februari i år så försökte man lösa problemet med de illegala arvodena genom att föra in en beredning under fullmäktige. En beredning med arvoden. Man menade att problemet var att arvodena var illegala. Tydligen såg man inget problem med arvoden för uppdragen i sig.

Enda partiet som föreslog att arvodena skulle tas bort för de som sitter i beredningen var Sverigedemokraterna.

Att vi gjort detta är inget som lyfts i lokalmedia.

Jag hoppas med detta inlägget nå ut till idealister inom övriga partier, som vill regionen och folk väl. De som inte sitter på ett uppdrag för titel eller arvode – utan hoppas på att på riktigt förbättra för våra regioninvånare.
En säll förhoppning om att regionfullmäktigeledamöterna törs ifrågasätta respektive partiledning. Ber dem slå sig till minnes varför de valde att engagera sig inom politiken. Det kan svårligen ha varit för att ge häftigt arvoderade politiker mer arvode.

Del 2
Förtroendemannaorganisationen
Del 3
Arvoden högre än riksdagsmän