Petter Nilsson(SD)

Varför inte prioritera människor på flykt från vårt närområde?

Morgonens livesändning:

Varför inte prioritera människor på flykt från vårt närområde?

Polen fick ursprungligen en hel massa skit över att man inte tog emot under flyktingvågen som kom att präglas av ekonomisk och social migration.
När sedan kriget i Ukraina kom, och de som absolut grannland behövde ställa upp på de som flydde krigets Ukraina, så ställde Polen upp på grannlandet.

Jag tycker till skillnad från övriga partier att vi i första hand ska hjälpa just i vårt absoluta närområde.
I Umeå kommunfullmäktige föreslog vi att utmana bosättningslagen, vilket i innebär att mer resurser kan frigöras för att hjälpa de som söker sig från krigets Ukraina.
Detta innebar att debatten blev en aning 2015 av sig i kommunfullmäktige. Vissa av de övriga försökte låtsas hitta formaliafel, vissa av de övriga låtsades vara för fri invandring.

Kort sagt: I Umeå kommun menar övriga partier att de som flyr Ukraina under massflyktsdirektivet inte ska prioriteras över de som omfattas av bosättningslagen.
Samtliga| övriga partier som tidigare drivit en ansvarslös invandringspolitik.

Argumenten för att bortprioritera de som flyr krigets Ukraina varierade. Socialdemokraternas Hans Lindberg och moderaternas Anders Ågren valde tillsammans med miljöpartiets Nils Seye Larsen antingen att låtsas inte förstå lagstiftning, eller rent inte känna till den.

Något som folkbladets ledarskribent också försökte göra ett ”case” för, där hon (instämmandes med bland annat S, M och MP) skriver att:

”Kommunen får trots allt anvisade flyktingar även inom massflyktsdirektivet, och det var anvisade flyktingar motionen berörde.”

Nej. Massflyktsdirektivet är inte förenligt med bosättningslagen. Vilket jag tydliggjorde vid flera tillfällen vid debatten.

Som ni ser i slutet av klippet jag spelade upp så förekom även de vanliga argumenten, där politiker låtsas vara för fri invandring, och försökte tillskriva mig och Sverigedemokraterna uppfattningar vi inte har. Som sagt väldigt påminnande om debatterna från 2015.

Tidigare i vår har bland annat partier såsom vänstern ifrågasatt satsningar på infrastruktur – såsom utökning av gymnasieplatser i Umeå. Det kostar som bekant att växa.

Jag kan tycka att det är förnuftigt att ifrågasätta investeringar, och de kostnader som följer av dem. Men man måste samtidigt ha ett rimligt grepp om kausaliteten. Varför behöver vi ha större kostnader för exempelvis skola?

Det sagt har jag också skrivit att vi behöver iaktta försiktighet även avseende mottagande från Ukraina. Att det nog inte kommer bli så lätt för mindre kommuner som lovar alltför mycket. Exempelvis kommuner med 6000 befolkning som eventuellt behöver trolla fram motsvarande cirka 600 skolplatser. Särskilt utan några utfästelser från staten avseende ersättning. Det behövs en bättre samverkan kring mottagandet av flyktingar från Ukraina – och rimligare ambitioner kommun för kommun.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

12 kommentarer

 1. Marko

  Detta kan inte regleras via att välja ut vilka grupper som ska prioriteras föra andra grupper.
  Detta måste hanteras via vilka resurser och vilka krav vi ställer på dom som flyr hit.
  Enbart det absolut mest nödvändiga ska tillhandahållas.
  Tak över huvud, mat och säkerhet.
  Barn bör få utbildas, men tillåt enklast möjliga sätt.
  Har dom möjlighet att bidra i arbete i samhället så tillåt det.

  Detta kommer självreglera riktiga flyktingar och ekonomiska migranter

 2. Håkan

  Det finns nästan inga män från Ukraina bara kvinnor och barn och alla kan legitimera sig…Det är vi inte vana att se…Helt riktigt har alla män i vapenför ålder stannat och försöker rädda sitt land från djävulen.Unga grabbar ner till 17,18 år deltar också i försvaret av sitt land,modiga unga pojkar.

 3. Lefi

  Tror inte flyktingarna från Syrien upplevde något mer annorlunda än dom i Ukraina. Ja förutom att det inte var samma nyhetsrapportering som det är nu

 4. Mique

  Hej Petter! I grunden handlar det om, att SD inte har övriga riksdagspartiers syn på, alla människors lika värde. Jag har noterat, att du fortsätter att tillåta personangrepp, på din blogg.

 5. Mique

  Det är inte så konstigt, att ukrainska flyktingar, inte vill komma till Sverige. Jag skulle inte fly till ett land, där de som våldför sig på mitt hemland, har representanter i det nya landets parlament. Det har, ännu en gång, visat sig, att SD:s företrädare i Sveriges Riksdag, är det största hotet mot Sveriges säkerhet och demokrati.

  • arbetare

   Ja det är förfärligt att Putins bästisar MP fortfarande finns kvar i riksdagen men så är det i en demokrati , folk får rösta hur korkat de vill .
   Tyvärr ville många av väljarna att Sverige skulle stödja Putins armé genom nedlagd kärnkraft och ökad reduktion av bränslets energivärde vilket levererat många sköna miljarder in i den ryska statskassan .
   Sverige köpte ifjol 96% av hela den ryska etanolexporten för att ”av miljöskäl” göra bränslet dyrare för vanligt folk …..

 6. Håkan

  Nu är den gamle avlagde S-politrucken ute och cyklar igen.En person får representera c:a 20% av valmanskåren.En gammal politruck som med sitt kära parti tillsammans med Reinfeldt har skapat detta hopplösa land.

  • Marko

   Haha ja, gråter om hat och förtal ena dagen och publicerar att SD är för Rysslands invasion nästa dag.

 7. Bättre förr

  Sverige har egentligen aldrig (i alla fall inte de sista ca 40 åren) varit särskilt bra på att ta emot flyktingar och invandrare. Just på grund av att vi tagit emot så många. Kanske leder vi ligan när det gäller att vara generösa med bidrag och att ge alla som kommer fri vård (även till papperslösa), och dessutom frikostig övrig välfärd till i stort sett alla som kommer. Dessutom delar vi snabbt ut medborgarskap mm. MEN: Annat är det med det personliga mottagandet på icke arbetstid. Antalet frivilliga är alltid störst i början på en flyktingvåg, och ger första tiden ett bra och engagerat stöd till de som kommit, men deras intresse svalnar sedan allt mer, särskilt om de som blir hjälpta behöver långvarigt och intensivt stöd även senare i processen. Om de som kommer, snabbt inrättar sig i landet och klarar sig vidare på egen hand kan de frivilliga hjälpa många, men ju mer hjälp de som kommit behöver för att klara sig själva, så börjar orken tryta för många av inom de frivilliga krafterna, och dessutom blir ju de frivilliga bundna av de som redan kommit och orkar inte ta sig an nytillkomna. Därför skiljer sig också olika flyktinggrupper från varandra, kommer det många med liknande kultur och god utbildning, så anpassar de sig lättare och klarar sig på egen hand, och man kan ta emot fler. Samma gäller även de offentliga resurserna, men där ser man skillnaderna främst i hur mycket pengar som krävs. De som börjar tycka jobbet är tråkigt måste ju ändå oftast jobba för sitt uppehälle. Det sagda har inget med rasism och göra, utan handlar om rent praktiska och enkla fullt naturliga saker. Om man bara behöver lära sig språket, eller kan engelska, men har allt annat gratis, som huvudsaklig lagstiftning och sociala strukturer samt viktiga ämnen som matematik mm på plats, så är allt mycket enklare, och billigare, och fler orkar hjälpa till. Därtill finns ju vissa könsskillnader. Enligt tillgänglig statistik är ju unga män generellt mera våldsbenägna än kvinnor och äldre män. Och 2015 var unga män klart överrepresenterade i flyktingströmmen. Naivt att då inte inse att polisen skulle behöva mera resurser. Fler kvinnor med barn ställer krav på andra delar av samhället, skola för barnen och vård av den typ som kvinnor med barn bruka behöva, dock verkar det bland ukrainaflyktingarna även många som redan är kvalificerade att jobba med sånt…Och sen, massflyktdirektivet är mindre generöst i många avseenden än det mottagande 2015-flyktingarna fick i fråga om bland annat anhöriginvandring och medborgarskap/permanent uppehållstillstånd!

 8. Jonsson

  Ukrainskorna vet att Sverige, är Europas farligaste land. Klokt av dem då, att välja andra alternativ! Där de inte drabbas av skjutvapenvåld, sprängningar och diverse överfallsbrott.

  Stänger man av sin inre livskompass, och istället lydigt följer de svajiga värdegrundsspelreglerna, för att passa in – då återstår sedan bara att pjöller å järmes, som den ilsknaste värdegrundscoachen.

 9. Pingback: Utmanandet av bosättningslagen – och Staffanstorp! | Petter Nilsson(SD)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.