Petter Nilsson(SD)

Bekämpa inflationen: Sänk el- och bränslekostnaderna!

Morgonens Livesändning:

Kapitel om försvars- och elpolitik är samskrivna med M, KD och L. Övriga delar är SD:s egna.

Det sagt så finns det en hel del välbehövliga satsningar som vi särskilt föreslår. I korthet. Vi behöver ha ett fokus på inflationsbekämpning. Något som drabbar vanligt folk.

Inflationsbekämpningen kräver sänkning av bränslepriser och elkostnader.
Som ni vet så driver bränsle- och elkostnaderna på kostnaderna för andra resurser. Livsmedel, material och så vidare.

Permanent sänkning av reduktionsplikten (leder till att diesel blir 4 kr billigare vid pump), kostar i princip inget att göra detta. Det är bara en fråga om att se lite mindre miljösnälla ut i ett internationellt perspektiv.

Vi behöver införa permanenta skattenedsättningar på diesel för jord- och skogsbruk, och också göra det möjligt att ersätta lantbrukarna retroaktivt från den första januari 2022.

Finansieringen genom att minska bistånd, samt genom att slopa ineffektiva miljösubventioner.
Det sagt är jag glad över att vi ser en del övriga partier nyktra till och se behovet av en stärkt trygghet. Som det brukar heta… ”Ett steg i taget”.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , ,

11 kommentarer

  1. Marko

    Har sosseriet skickat ansökan till EU om undantag för att sänka den delen av priset som är reglerat?
    Eller ljög dom om att det var orsaken?

    Sen ”dagens konspiration”

    Världens mest inkompetente Morgan kallar nu partiet fullt med gamla sossar för ett hot mot samhället.
    Är det sant att Morgan är islamofob?
    https://twitter.com/MikailYuksel_/status/1521810834820894721?t=-TCg8TDcR3_s1GHmtUtltg&s=19

    Ann Linde önskar iaf Eid al fitr officiellt till befolkning.
    Men inte glad påsk.

  2. Leif

    ”Permanent sänkning av reduktionsplikten (leder till att diesel blir 4 kr billigare vid pump), kostar i princip inget att göra detta.”

    Tror inte jag ska fråga dig om några ekonomiska frågor framöver 😀

    • Bättre förr

      Dieseln kostar hos ett bolag i dag 23,96 kr/liter. HVO 100 (förnybar bio-diesel) kostar på samma bolag 29,62 kr. Pga reduktionsplikten innehåller den vanliga dieseln 30,5% HVO, dvs utan HVO blir dieseln billigare. Huruvida det skiljer 4 kr är lite mer komplicerat, då det på webben finns en viss förvirring rörande skatten på HVO (vid en enklare sökning – den var tidigare skattebefriad – nu lite oklart). Dessutom kan det vara så att bensinbolagen sätter lägre pris på HVO för att visa god vilja för miljön. Det är nog dessutom rätt få privatpersoner som köper den dyrare HVO:n, större åkerier har ändå andra priser (större rabatt).
      Det värsta med reduktionsplikten är dock, att marknaden ju är fri inom EU. Om t.ex. EU-kommisionen skulle få för sikt att besluta om att all diesel inom EU skulle innehålla minst 5 % förnybart, så räcker ju de förnybara bränslena inte till med dagens priser, dvs priserna skulle höjas rejält ytterligare, och fetter och oljor som nu går till livsmedel skulle gå till fordonsdrift. Prishöjningen skulle märkas måttligt med 5% inblandning, men bli en katastrof med 100 % förnybart och rejält dyrt med 30 % inblandning. Dessutom skulle matfett som kan omvandlas till diesel öka rejält i pris, särskilt palmolja men även annat matfett.. Men MP m.fl. tänker ju bara på att visa sig goda, inte på konsekvenser i ett större perspektiv.

      • Marko

        Indonesien har förbjudit export av palmolja.
        Dags att avsluta denna meningslösa inblandning.
        Enbart till för godhetspoäng för miljöreligiösa, som vi andra självklart ska stå för notan för.

  3. Marko

    On topic så tänker regeringen idag (?) ta beslut om att spendera 4.2 miljarder av våra pengar för att köpa röster till S via 1000k till alla som äger en CO2 generator.

  4. brorson

    Råkade se senaste TV-programmet ”Sverige möts”, som går ut på att meningsmotståndare ska puckla på varandra. Den här gången handlade det om den så kallade klimatkrisen. Det var två ord, som ingen av debattörerna sa, nämligen ”återupptag” och ”trädplantering”. Däremot tjatades om ”nollutsläpp” redan 2035 i stället för 2045, som regeringen har bestämt. Är de inte riktigt kloka? Eller vet de inte vad de säger? Med noll utsläpp dör ju skogen, om inte den livsviktiga koldioxiden strömmar in från andra länder.

    Om de menade att utsläppen inte ska vara större än återupptaget genom växternas fotosyntes, så var det ingen som sa det, och i så fall handlar det inte om nollutsläpp utan om koldioxidneutralitet, som också är ett ord som ingen sa. Trots att en av klimathysterikerna sa att den enskilda CO2-molekylen inte vet om den har kommit från biomassa eller från något fossilt bränsle, underförstått att det vet ej heller den växt, som fångar in den molekylen.

    Dessa galningar, som inte vet vad de säger, verkar inte heller vara kapabla att dra några som helst korrekta slutsatser av det, som de faktiskt säger. Ju mer som släpps ut, desto fler träd, eller andra växter, måste planteras för att hålla koldioxidhalten i atmosfären på en konstant nivå (= koldioxidneutralitet.). Detta är ett faktum, oavsett om man tror att ökad koldioxidhalt är skadlig, eller ej.

    Klimatalarmisterna är farliga inte bara för oss människor, utan även för miljön.

    • Kim

      ”Nollutsläpp” är ett politiskt hittepåord. Det innebär inte just noll utsläpp. Precis som inte nettonoll, klimatneutral, ”plushus” eller ”nollenergihus” i verkligheten är det.

      När folk, till skillnad från politiker, är åtminstone lite pålästa så brukar ”nollutsläpp” handla om att man försöker sänka utsläppen ”så mycket som möjligt” (vilket ju egentligen inte säger så mycket) och att det som släpps ut ”kompenseras” av upptag i tex just de skogar du nämner. Högst odefinierat om det är med befintlig skog eller nya. Och var. Och…

      Även om vi skulle ha ”nollutsläpp” torde det alltså finnas koldioxid så det räcker.

      Personligen är jag allergisk mot

      • Kim

        … mot all dessa begrepp som saknar definition och mest är för att samla poäng som person, företag eller politiker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.