Petter Nilsson(SD)

EU försvårar kärnkraftsinvesteringar?

Miljö- och finansutskottet i EU röstade ned förslaget att klassa kärnkraft och naturgas som miljömässigt hållbart.
Det är förstås fullständigt verklighetsfrånvänt.

En påtaglig inflation(7,2% i maj enligt SCB) som till stor del beror av elpriser kräver förstås krafttag.
Det kräver också långsiktiga lösningar och stabilitet.

Men med röstsiffrorna 76-62 valde utskottet att fälla förslaget att klassa kärnkraft och naturgas som klimatmässigt hållbart.
Utskottet menar alltså att man ska styra investeringar till annat.

Självklart finns det länder som kan tänkas ha intressen av fortsatt koldrift, och fortsatta vindkraftsubventioner.
Men svårligen ligger det i medborgarnas intressen att ha en fortsatt situation med svag och nyckfull elproduktion.

Saken ska prövas av parlamentet i juli, men förhandsvisningen som redogjord för ovan är mycket oroande.

Etiketter: , , , , , ,

14 kommentarer

 1. Mique

  Hej Petter! Jag vet inte om du har barn. Jag har barn och barnbarn, och jag vill inte att min generation, stjälper över ansvaret för klimatförändringarna, till de och kommande generationer därefter. Det är min generation, som har ställt till det, med en hejdlös överkonsumtion av fossil energi och det är min generations, förbaskade skyldighet att få stopp på det vi är skyldiga till! Kärnkraft och naturgas gör saken enbart värre. Endast förnybar energi, såsom vatten- vind- sol- våg- och tidvattenenergi kan lösa det hela, men det kommer att kosta. Jag och de flesta andra i min generation, betalar gärna och ber kommande generationer om ursäkt, för våra dumheter. Petter, du som har en årsinkomst på över åttahundratusen kronor, ska väl inte gnälla över höga energipriser.

  • Marko

   Du glömde det mest effektiva, kärnkraft.
   Är det kanske inte miljö och elförsörjning du är intresserad av trots allt?
   Och man får inte uttala sig över en viss inkomst?
   Låter väldigt vänsterextremt.
   Men man får ju inte ha fel åsikt heller
   Bra samhälle du förespråkar, har du sett ni är under 3% nu?
   Så att säga ”dom flesta” är ren desinformation.

   • Mique

    Jag nämner kärnkraft, vid ett tillfälle. Jag är mest intresserad av kommande generationers överlevnad. Jag har inte skrivit någonting om att, ”man får inte uttala sig över en viss inkomst”. Hur många gånger, måste jag förklara, att mina åsikter inte grundar sig i något politiskt partis åsikter. Jag bygger mina åsikter med kunskap, sunt förnuft och medvetenhet. Jag tror inte att någon förnuftig människa, vill att kommande generationer, ska ta om det vi har ställt till med. Om man saknar läsförståelseförmåga, då ska man inte kommentera, det som andra skriver på Petter Nilssons blogg.

 2. Bättre förr

  Odemokratiskt att ta detta beslut före ett EU-val, och fått se väljarnas reaktion på de kraftigt höjda el-och bränslepriserna. Även helgalet att blanda ihop naturgas med kärnkraft, då de medför fundamentalt olika risker, naturgas har ju visserligen lägre koldioxidutsläpp än bensin och diesel, men ändå koldioxidutsläpp. Kärnkraft ger, i likhet med vindkraft, koldioxidutsläpp under uppbyggnaden, men inte under driften. Sen brukar ju miljöorganisationerna förespråka försiktighetsprincipen, dvs att undersöka en investerings effekter på miljön innan man bygger. Dock verkar vindkraften inte omfattas av detta. Effekterna för fågellivet var ju jätteviktiga när Botniabanan byggdes, men visade sig vara små. Men vi vet att fåglar skadas och dödas i bland av vindkraftverk, men detta ges ingen uppmärksamhet av miljöorganisationerna, har inte ens hört nåt om att omfattningen har kartlagts. Naturligtvis kan vindkraften påverka klimatet, särskilt lokalt, då kraftverken påverkar vindarna och den fukt som vindarna för med sig. Med med de oerhört storskaliga utbyggnader som nu planeras borde man definitivt studera klimatkonsekvenserna bättre. De diskuterade utbyggnaderna är fortfarande små i relation till den från solen upptagna energin, som påverkar av graden av reflexion av strålning och adsorption i atmosfären. Vindarna är en konsekvens av denna adsorption, och bidrar främst (tillsammans med havsströmmarna) till att utjämna den instrålade värmen mellan olika delar av jorden, dvs energin i själva vinden är inte alls lika stor som den instrålade energin från solen. Effekten av att bromsa vindarna är i princip att temperaturskillnaderna ökar, vilket i sin tur ökar energi i vindarna och havsströmmarna, men att vindarna ökar mest där det inte finns några vindkraftkraftverk, dvs isarna vid polerna kan smälta fortare då den varma luften har lättast att ta sig dit, medan minskade vindar över land gör att områden med mindre solinstrålning på vintern blir kallare och torrare. Det som behöver studeras är hur stora de här effekterna kan bli med den omfattande vindkraftutbyggnad som nu planeras. Men kanske mest intressant är att att MP vid senaste EU-valet fick ca 11 %, och nu i opinionsmätningarna ligger nära 4%-spärren i riksdagsvalet. Kanske föreligger en liknade situation förelåg i en del andra länder, nu när Tyskarna ser konsekvenserna av de grönas nedlagda kärnkraft och satsning på rysk naturgas?

 3. Leif

  Tycker det vore mer intressant om du förklarade varför SD försvårar för dom sämst ställda pensionärerna 🙂

 4. Marko

  Det är ingen inkompetens, allt är medvetet
  Allt som sker i samhället som till störst del drabbar medel/arbetarklass, är pga medvetna beslut.

   • Marko

    Du tror inte skyhöga elpriser och elransonering är ämnet?
    Det är nämligen effekten av detta högst medvetna beslut som kommer drabba dom jag nämner hårdast.

 5. Marko

  Dagens konspiration.

  Maggan och sosseriet vill införa en ny förköpslag för bostäder.
  Det innebär att en skattebetalada barnfamilj som sålt sitt hem och köpt ett nytt kan få se kommunen använda deras skattepengar för att ta över deras nya hem och göra dom hemlösa.
  Istället vill S installera importerade S röstande bidragstagare i bostaden.

 6. Marko

  Ser att hycklarkungen klagar på vården i ett försök att i vanlig ordning skylla problem på någon annan.
  Glömmer nämna att i S Sverige så ä vården man idag söker för knivskador, skottskador och våldtäkt.
  För mindre åkommor som ett brutet ben tex får du vänta i timmar.

  Appropå summor han tar upp så är det i nivå med vad en enda chef för S propaganda organ kostar.
  https://www.dn.se/arkiv/kultur/sr-kopte-fyrarummare-at-chefen/

 7. Pingback: Vindkraft är ingen ersättning för kärnkraft! | Petter Nilsson(SD)

 8. Pingback: El-ransonering i höst? | Petter Nilsson(SD)

 9. Pingback: Fler dör av kyla än värme! | Petter Nilsson(SD)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.