Petter Nilsson(SD)

Egenavgifter för språktolk inom vård!

Jag kommer ihåg en debatt för ett par månader då samtliga partier i Regionen med varierande ”kraft” avsåg att avslå SD:s motion att införa egenavgift för språktolk.

Ska väl säga att det blir lite märkligt att säga att man kraftigt avser att avslå en motion, när man i realiteten röstar för regionstyrelsens förslag till beslut, vilket i det fallet var att avslå motionen. Det står mellan ja och nej…

Har själv skrivit i ämnet i diverse tidningar med andra sverigedemokratiska regionpolitiker runtom Sverige där vi tydliggjort vårt förslag gång på gång. Att införa en tolkavgift för de som behöver språktolk trots att de länge bott i Sverige och erbjudits SFI (detta undantar nationella minoriteter eller i de fall man på grund av funktionsnedsättning, ålder eller medicinska skäl inte kunnat lära sig svenska).

Läste nu i morse att moderaterna i Stockholm valt att följa SD:s exempel. Det är lovvärt.

Egenavgifter är rätt vanligt i vården idag. Att inte kräva egenavgift för språktolkning – för de som vistats länge i Sverige och erbjudits SFI – är i sig väldigt märkligt.
Här i regionen försökte majoritetsföreträdare göra gällande att det skulle innebära att ”vissa grupper” inte fick rätt till språktolk, men det är ju inte vad saken handlar om.

Att i det läget låta kostnader för språktolk dra iväg blir helt enkelt fel. Det här är medel som istället måste gå till att ge vård. Mer pengar till vård innebär att man kan ge bättre vård när medborgarna behöver den.

Moderaterna i Region Västerbotten valde att säga nej tyvärr. Ett parti som valde att kopiera Socialdemokraternas regionplan i början av mandatperioden.
De har dock valt att försöka driva mer kring att göra besparingar på administration, även om de inte riktigt hittat rätt ände av snöret att dra i ännu.
Men de tar sig.

Senast har M också hanterat frågan om bidrag till ibn rushd väl. Åsa och Anton gjorde båda bra inlägg när SD:s motion hanterades, även om Sossarna och gänget valde att fortsätta ge utbetalningar…-

Jag hoppas att moderaterna i Region Västerbotten också väljer att ändra inställning kring språktolk i Västerbotten. Tillsammans med övriga partier förstås.

Man måste komma ihåg att ytterst så innebär språktolk att mycket försvinner i översättningen. Jag är övertygad om att språktolk är bättre än familjemedlemmar eller kulturdoula, men det är ändå inte optimalt.

För att få en optimal patientsäkerhet och -trygghet är det optimalt att samtliga talar svenska.

Etiketter: , ,

8 kommentarer

  • Lars

   Hur menar man att Sverigedemokraterna vänder kappan efter vinden? Att sätta krav och sluta dalta med migranter har väl varit SDs absolut viktigaste fråga under många år.

   • Mique

    Att skylla allt på invandrarna, är väl den enda fråga, som sverigedemokraterna driver och som sverigedemokraterna har hållit fast vid. I nästan alla andra frågor, har sverigedemokraterna vänt koftan efter hur vinden har blåst. Sverigedemokraterna är ett rasistiskt, antiarbetar, kvinnofientligt, hbtq- och islamofobiskt, populistiskt, extremt högerparti.

 1. Marko

  Ser den goda vänstern är här och gör det enda dom kan, försöker döda all debatt med lögner och avledning.

  Inte ett ord om ämnet.

  • Mique

   Vad, är vänstern här igen, var då någonstans!? Viftar de med Trikoloren igen!? Vänstern brukar väl aldrig kommentera någonting, på Petter Nilssons blogg. Jag kanske har blivit smittad, även om jag är vaccinerad med kunskap, sunt förnuft och medvetenhet, av din läsförståelseoförmåga. Du berör inte med ett enda ord, ämnet i Petter Nilssons inlägg.

 2. Marko

  https://twitter.com/Aminzzx/status/1541763734410088449?t=OpncTl8B2wIhGwj36aliag&s=19

  Här är lite åsikter om pride.
  ”The account speaks in Arabic, they have to respect that all of the Arabian Countries don’t support this crap and more that 99.9% of their Arab audience also don’t ..

  This is a huge disrespect for the religions, cultures and people as well.”

  Alla goda i vänstern får gärna förklara hur vi ska integrera dessa åsikter tvätt emot vårt samhälles” värdegrund” i vårt samhälle och samtidigt ignorerar och detta eller förbjuda diskussion genom att stämpla det som rasism.

 3. brorson

  Det var jag som skrev att SD har vänt kappan efter vinden i Nato-frågan. Jag skrev inte att SD har vänt kappan efter vinden i en massa andra frågor också, att det skulle vara SD:s signum- Härmaporna här ovanför uppmanas hålla sig till det som jag faktiskt har skrivit, eller hitta på egna argument. Men det gick ju inte så bra, när personen härovanför, som påstår sig vara invandrare, förnekade att midsommarfirandet är en svensk tradition. I den frågan skrev jag att midsommarfirandet av alla svenska helger är minst påverkad av utländska traditioner, inte att midsommarfirandet är helt opåverkat av utländska impulser.

  Det enda som talar för att vederbörande faktiskt är invandrare, är att hen tydligen aldrig har varit med om ett riktigt svensk midsommarfirande, Att småbarn danskar små grodorna på en gräsplan framför en moské i Sverige är ingen svensk tradition, utan ett påhitt av SVT, som tydligen försöker göra det till en svensk tradition. Dessutom har ju traditionsförnyarna gjort om julskinkan till ”helgskinka”, kanske i tron att denna grisprodukt ska severas på muslimska bord under Eid. som firas under första dagen efter Ramadan, när muslimerna får återgå till vanliga mat-tider.

  Det andra av mig nämnda exemplet på att SD vänt kappan efter vinden, var när partiet på uppmaning av Westerholm ändrade sig i grundlagsfrågan om ökat integritetsskydd. vilket även SD-represektanten i konstitutionutskottet dittills krävt. Denna grundlagsändrig, som alltså inte blev av, var nödvändig för att skydda laglydiga mot brott, som begås med hjälp av offentliga personregister, vilket utnyttjas av de utländska ligor som härkar här i landet. Även i det fallet tog SD-toppen ett förhastat beslut, utan att ge sig själva tid för eftertanke om konsekvenserna av beslutet. Så också i den nu aktuella Nato-frågan.

  Även SD kan göra fel. Och även SD förtjänar kritik, när partiet gör fel. Men kritiken ska vara sanningsenlig- Vilket Leif inte klarar av, när han skriver att SD har röstat mot höjda pensioner. Det är ju inte ens en halvsanning. Sanningen år ju att med regeringens förslag kommer inte ens en låginkomsttagare, som inte ligger i absoluta botten, inte att få höjd pension.

  Och beträffande dagens ämne: Om alla ska få den vård de behöver, måste onödiga utgifter bort. Och ett sätt kan vara att ta ut åtminstone en symbolisk avgift, så att de som inte behöver tolk avstår från tolk. Det är ju dessutom ett hinder för verksamheten med tolkar, som inte kommer, och med tolkar som kan så dålig svenska, så att de måste rättas av den ”hjäplbehövande”. För att inte tala om tolkar, som bryter mot sekretessen. Detta är ett träsk, som måste rensas upp, inte mins genom att olämpliga tolkar mister sina uppdrag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.